Sabtu, 30 Disember 2017

Backpackers Disember 2017, Part 2 - Sandakan & Kinabatangan

Kami meneruskan destinasi pada hari kedua. Awal pagi dah bangun dan terus check out dari hotel. Tapi sebelum tu singgah makan di restoran Cina Muslim di Sandakan iaitu Alice's (since 1989). Restoran ni menyediakan dimsum sedap dan popular di kalangan penduduk tempatan. Selain itu, ada pelbagai menu lain juga boleh menjadi pilihan seperti mi goreng, bubur nasi, aneka jenis pau, nasi goreng, kuih muih tradisional dan lain-lain.

Sedapnya pau sayur, dimsum dan kaki ayam masak kicap.

Antara menu dan harga di restoran Alice.

Mihun goreng Singapore dan ayam BBQ pun sedap juga. Kena makan banyak sebab nak jalan jauh lepas ni. Hehe...

Sekiranya nak membuat tempahan di Alice's, boleh call di nombor tertera. Penghantaran valid ke Miri, Kuala Lumpur dan seluruh Sabah. Okay. Selepas mengira destinasi kelmarin... jadi pada hari ni saya letak sebagai destinasi ketiga. 

-
-
-
-
-
-
-

3. Agnes Keith House
Ini merupakan kali kedua saya melawat ke Rumah Agnes Keith. ^^ ♡ Yeay! 

Jangan lupa dapatkan pas sehari sebelum melawat ke Rumah Agnes Keith. Pas yang sama boleh digunakan untuk masuk ke Muzium Sabah, Kota Kinabalu dan Muzium Agop Batu Tulug di Kinabatangan.

Ini adalah main entrance ke Rumah Agnes Keith.

FYI - Sebelum masuk, perlu buka kasut dulu. Taadaaa. Ini adalah peti ais lama milik Agnes Keith suatu ketika dulu.

Vintage things ♡_♡ Mesin jahit seperti tu masih ada di rumah my mum dan masih boleh digunakan.

-
-
-
-
-
-
-
-
-

4. Gua Gomantong
Sebenarnya inilah tujuan utama kami, berkunjung ke Gua Gomantong. Memang dah lama nak pergi dan inilah masanya. Akhirnya sampai ke sini juga ^^ Hooraayy!

Gua Gomantong terletak di Hutan Simpan Gomantong dan pengurusannya berada dibawah jagaan Jabatan Hidupan Liar. 

Gua Gomantong mempunyai dua entrances iaitu ke Simud Hitam dan Simud Putih. Simud Hitam dibuka untuk orang awam. Bayaran masuk sebanyak RM5 dikenakan untuk pemegang MyKad. 

Sekiranya nak masuk ke Simud Putih, boleh memohon kebenaran khas dari pihak pengurusan. FYI - Untuk ke Simud Putih, perlu peralatan khas untuk mendaki kerana entrance berada di sebelah atas. Entrance tersebut boleh dilihat dari Simud Hitam.

Untuk masuk ke Gua Gomantong, dinasihatkan untuk menggunakan attire yang sesuai. Keadaan trail terutama selepas hujan ialah licin. Jangan lupa bawa mask mulut sekiranya tak tahan bau najis kelawar di dalam gua. Trail ke Gua Gomantong tak jauh. Lebih kurang dalam 15 minit dah sampai ke entrance Simud Hitam.

Sewaktu di dalam perjalanan... rajin-rajin untuk melihat sekeliling. Mungkin akan terjumpa serangga atau binatang yang jarang dijumpai. :-)

Di dalam perjalanan... kami terjumpa lipan. >.<

Dan orang utan ♡_♡ Oleh kerana gua ini terletak di kawasan hutan simpan, jadi boleh nampak banyak species binatang yang dilindungi. Kira bertuah dapat tengok dua ekor Orang Utan pada waktu itu. 

Ulat mentibang (kaki seribu) bersaiz besar. Sekali ganda dari saiz biasa.

Akhirnya dah sampai ke pintu masuk Simud Hitam, Gua Gomantong. Dari luar dah boleh hidu bau najis kelawar. 

Suasana di dalam gua batu kapur ini. Keadaan agak gelap, jadi boleh bawa lampu suluh untuk jejak trail dan sekiranya nak cari serangga rare di dalam gua ini. 

Gua ini sangat besar (90 meter) dan cantik. Angin bertiup sepoi bahasa menyejukkan badan. Dari sini kita bolej dengar suara orang yang tengah mendaki ke Simud Putih.

Gua Gomantong popular dengan sarang burung layang-layang dan. Sarang burung yang dihasilkan di sini merupakan terbaik dunia. Ada dua jenis sarang iaitu sarang hitam dan putih. Sarang hitam boleh mencecah harga sehingga RM4000 sekilo, manakala sarang putih berharga RM7000 sekilo. 



Di dalam gua ni ada banyak lipas termasuk di celah trail. Kepada yang tak suka lipas, berhati-hati ketika masuk. :-)

Sarang labah-labah di dalam gua. Kalau sarang pun besar macam ni... tentu labah-labahnya pun besar juga.





Keadaan trail yang agak licin dan dipenuhi najis kelawar.


FYI - Rules and regulation

Ini adalah pejabat lama yang ada di kawasan parking kereta dan kaunter reception masuk ke Gua Gomantong.

-
-
-
-
-
-
-

4. Muzium Agop Batu Tulug

Destinasi seterusnya ialah ke Muzium Agop Batu Tulug yang terletak lebih kurang 30 minit daripada Gua Gomantong. Masa kami pergi ke sana, kebetulan hujan renyai-renyai. Jadi tangga naik ke atas agak licin juga. Hati-hati!

Untuk masuk ke muzium ini boleh menggunakan Pas Sehari Muzium Sabah. Kalau tak ada pas, boleh beli di kaunter dengan harga RM2 sahaja.



Tangga naik untuk tengok keranda di dalam Gua Batu Tulug. Ada tiga bahagian iaitu Agop Sawat (tingkat teratas), Agop Lintanga (di bahagian tengah) dan Agop Suriba (tingkat bawah). Gua ini telah digunakan untuk menyimpan keranda sejak 500 ke 900 tahun dahulu.

"Agop" adalah di dalam bahasa Sungai dan bermaksud "gua". Sebanyak 125 buah keranda telah disimpan di Agop Sawat dan Agop Lintanga.

Keranda diperbuat daripada kayu belian dan diukir dengan corak binatang yang berbeza-beza.


Keadaan gua yang gelap

-
-
-
-
-
-

Sebelum memulakan perjalanan ke Ranau, kami singgah makan di checkpoint Batu 32.
Gado-gado

-
-
-
-
-
-
-
-

Malam tu kami menginap di Slagon Homestay Ranau. Apa yang best berkenaan homestay ni, suasana sunyi bertemankan bunyi sungai mengalir. Sesuai kepada yang sukakan ketenangan.

Ruang rehat gunasama homestay ini. Harga semalam lebih kurang RM67 sahaja. Boleh buat tempahan di Agoda.



Keadaan homestay di waktu siang.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!