Sabtu, 17 Jun 2017

Meniru Dengan Rasa Tak Bersalah

Berikutan dengan isu tiru meniru baju raya yang baru-baru ni sedang hangat diperkatakan... membuatkan saya nak tulis post pasal meniru (copycat) ni jugalah.

Source IG jmandagie

Seperti kita tengok imej kat atas... actually baju sebelah kiri copied design baju sebelah kanan. Bukan itu sahaja... malah ada beberapa lagi jenama lain yang turut menjadi mangsa. Selain baju baju, design corak tudung pun ditiru juga. 

Tak ada niat nak memburukkan atau apa, cuma nak bagi pesanan kat sini. Janganlah meniru dengan sesuka hati tanpa rasa bersalah. Sebab meniru tu membuatkan orang yang 'original' ni sakit hati. Lebih-lebih lagi kalau si copycat claimed yang tu style dia.

Saya faham perasaan orang-orang yang kena tiru ni. Sebab saya pun pernah kena macam tu jugak! Urgghh! Tak tau la. Tapi sangat teruklah orang suka copycat ni. Boleh dikatakan tak ada idea sendiri, tapi beriya nak maju. Ambil idea its okay... but immitate? Heck no!

Ntah la... dulu pernah rasa cam di copycat juga. Dan perasaan tu sangatlah... 'orang ni tak ada identiti atau dia memang jealous?'. Contohnya kita beli produk SKII... tiba-tiba dia pun beli juga. Kita pakai tudung cenggini... Si Polan pun pakai tudung sama juga... kita start pakai henna kuku... dia pun tak nak kalah juga... etc la. Memang copycat gila manusia tu.

Oh ya... dan kalau boleh hindari fake things.. I mean like... fake Coach... fake Kylie Jenner lipgloss... fake LV shawl.... fake bla bla bla and so on la. Better beli yang tak ada jenama terus dari berabis duit beli benda fake. 

P/S - Say no to fake people as well. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!