Jumaat, 14 April 2017

Bulan pada 10 April 2017

Taaadaaa!! Inilah rupa bulan pada 10 April 2017. Waxing gibbous 99%. Walaupun bukan time fullmoon (hampir fullmoon sebenarnya!), still nampak cantik ♡_♡ Terpanggil untuk amik beberapa gambar sebab nampak lawa.

Guna smartphone sahaja tapi snap through telescope. Lepas tu touch up sikit bagi nampak sharp.
Setiap gambar diambil dengan lens yang berlainan:



Nampak tak the famos Thyco Crater di sebelah atas tu?


Cerita selingan...

Sebenarnya nak upgrade teleskop kepada yang ada fungsi lebih baik. Yalah. Teleskop di rumah tu dah lama. Ada yang dah loose function. Tapi sekarang ni tersangatlah berfikir-fikir nak beli atau tak. Ada beberapa wishlist tahun ni. Tu la pasal. Hehehe....

(1) The North Face Kaban Transit. 
(2) Singapore. 
(3) Telescope.

Nak beli teleskop ni pun kena tengok for professional ke... amateur ke.... nak amik yang refrector atau reflector... Kalau macam saya ni amik yang average sahaja pun okay dah. Dan yang paling penting kena tengok harga -_-

Nampak tak cahaya kecil sebelah kanan bawah bulan tu? Itu adalah planet Jupiter. ^^

Malam berikutnya... 11 April 2017. Jupiter berada di atas bulan. 

Kalau nak tengok gambar bulan, planet dan alam semesta yang cantik, cuba berkunjung ke Facebook David Marriot's Fun With Photography. Superb!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!