Sabtu, 29 April 2017

Vegan No Plain

Masa travel baru-baru ni (nanti saya kongsi cerita)... banyak sangat makan daging. Duduk... makan... makan dan makan. Nak pergi Burger & Lobster punyalah ramai orang berbaris... sigh! So memang tak menyempat.

Lama-lama terasa tekak ni nak makan sayur. Sayur dengan kuantiti yang banyak. Jadi lepas balik dari Pahang, sampai la ke hari ni... Tekak masih rasa nak makan sayur. 

Walaupun saya seorang flexitarian... kadang-kadang boleh jadi vegetarian juga terutama bila dah tahap muak makan daging. Anyway... still berusaha untuk jadi vegetarian tegar. Tapi tak semudah yang disangka, lebih-lebih lagi kalau dah biasa makan daging dari dulu.

Sup sayur untuk dinner malam semalam memandangkan terasa nak makan sesuatu yang 'sayur'. 

Sweet & sour vegetarian chicken. Actually bukan chicken betul pun. Rasa sahaja macam ayam tapi tapi sebenarnya ia adalah tauhu. 

Masakan untuk vegetarian tak ada la rasa plain atau tak sedap. Sebenarnya tersangatlah sedap. Lebih berperisa dan enak. Nak rasa masakan vegetarian yang best? Boleh cuba di Beyond Veggie. 

Fresh teppanyaki dengan lobak jeruk, kacang dan multigrain rice.

Minum bersama jus apple

Mihun goreng dengan tauhu

Rabu, 26 April 2017

Cara Kekal Awet Muda

Jom saya share cara kekal awet muda. Semoga bermanfaat.

1. Banyakkan makan sayur dan buah. 
Makanan seperti ini bukan sahaja membuang toxic dari tubuh, malah membantu melawan penyakit serta menjadi sumber vitamin. Setiap hari kena makan sayur / buah, kalau boleh banyakkan makan ulam-ulaman seperti timun, pegaga dan kacang bendi dalam menu anda.

2. Senaman muka
Setiap pagi selepas bangun tidur, atau malam sebelum tidur, urutkan muka selama 1-2 minit. Cara urutan juga kena betul... sebagai contoh dari dagu terus ke bawah leher. Makan chewing gum (sugar free is the best) juga secara tidak langsung membantu senaman muka.


3. Senyum dan elakkan stress.
Kalau selalu stress akan menyebabkan penuaan yang cepat. Caranya galakkan diri untuk selalu senyum (jangan marah-marah). Berbual-bual santai dengan rakan-rakan, tengok cerita lawak dan banyak lagi benda lain boleh dibuat. Juga jangan selalu bekerja sehingga lewat malam.. 


4. Jangan biasa kerutkan kening atau dahi
Kalau selalu kerut, sure akan terhasil la garis-garis halus di muka anda.


5. Banyakkan minum air. 
Air membantu mengekalkan kelembapan badan. Minumlah air secukupnya supaya kulit tak menjadi kering yang akan menyebabkan penuaan cepat.


6. Elakkan merokok. 
Antara individu perokok dan yang tak merokok, boleh dibezakan. Janganlah merokok kerana ianya hanya membazir duit malah mencemarkan alam sekitar.


7. Jangan tidur lewat. 
Woooppss! Tidur lewat akan menyebabkan mata bengkak dan pening kepala. Yang terbaik ialah tidur awal dan bangun awal.


8. Facial muka.
Kalau tak nak buat di kedai pun tak apa. Boleh buat di rumah menggunakan bahan-bahan semulajadi atau bahan khas untuk facial muka.


9. Senaman.
Apa-apapun, cara mengekalkan hidup sihat adalah dengan bersenam. Tiga kali seminggu sudah memadai. Keluarkan toxic melalui peluh!


10. Minyak muka kekalkan awet muda.
Kepada yang mempunyai masalah muka berminyak, anda sebenarnya beruntung kerana ia membantu mengekalkan awet muda. Walaubagaimanapun, minyak yang berlebihan boleh menyebabkan pori-pori tersumbat dan jerawat timbul. Rajinkan diri mencuci muka agar muka sentiasa segar dan bakteria hilang.


11. Menikmati keindahan Alam. 
Jom pergi melancong. Tak perlu ke tempat yang jauh-jauh pun tak apa. Selain itu, berehat di tepi pantai atau taman boleh menenangkan fikiran serta merehatkan minda.


12. Kurangkan penggunaan mekap dan bahan kimia terlalu banyak. 
Elakkan mekap yang tebal dan menggunakan bahan kimia seperti botox, drip pemutih kulit dan bahan asing lain kerana kita tak tau apa effect pada masa akan datang.

13. Gunakan krim dan moisturizer.
Walaubagaimanapun, krim dan moisturizer membantu melembapkan kulit dan mengelakkan penuaan dengan cepat. Pilihlah produk yang berasaskan bahan semulajadi dan tiada bahan terlarang.


14. Lapangkan dada dan bersihkan hati. 
Lupakan hal-hal yang tidak menyenangkan, elakkan sifat negatif dalam diri dan aktiviti yang sewaktu dengannya.

Gatal Tapak Tangan Bermaksud Duit?

Pernah tak rasa gatal-gatal tapak tangan secara tiba-tiba (bukan sebab penyakit)? Orang kata kalau tapak tangan gatal ni ada dua sebab. Tapak tangan kiri gatal = duit nak keluar. Tapak tangan kanan gatal = duit nak masuk.

Tak taulah benar atau tidak. Lagipun rezeki datangnya dari Tuhan yang Maha Esa. Tapi kan... saya dah pernah experienced kejadian ni beberapa kali. Biasanya tangan kanan yang gatal la. Lepas tu mesti dapat $$$ punya. Kadang-kadang ada yang bermurah hari bagi duit untuk belanja makan, kalau tak..  duit side income masuk, tak pun tiba-tiba jumpa duit di atas jalan. 

Gatal tapak tangan kiri pun pernah juga. Keluar duit tiba-tiba sebab kena bayar yuran la... dan macam-macam lagi . Tapi tak la setiap kali keluar duit tu terus gatal tapak tangan.

Jangan silap. Biasanya gatal tapak tangan ni tak lama. Sekejap sahaja dan lepas tu dah okay. Kalau gatal teruk dan berhari-hari, tandanya penyakit (kurap, panau etc).

Apa-apapun, just sharing. ^^

10 Barangan Yang Tak Boleh Tinggal Masa Pergi Melancong

Ni adalah 10 barangan peribadi yang mesti ada ketika saya pergi melancong.

1. Headphone
Apa-apapun, headphone kena sentiasa ada tak kira travel ke luar negara, dalam negara atau domestik. Saya memilih jenama Sony kerana kualiti, saiz dan design yang menarik. Life without music is boring. Antara lagu-lagu yang menjadi pilihan adalah lagu daripada Coldplay, The Chainsmokers, Bruno Mars dan One Republic.





2. Nasal spray
Oleh kerana hidung saya sensitif, maka nasal spray tak boleh tinggal. Kalau tak... hadoi... tak tau macam mana nak cakap. Nasal spray pilihan saya adalah Oxy Nase. Kalau hidung teruk, ubat Clarinase adalah jawabnya okay!






3. Facial Blotter
Tentu tak best kalau muka nampak berkilat semacam. Dengan ini, facial blotter perlu ada di dalam kit. Saya memilih jenama Clean & Clear by Johnson & Johnson. Saya selalu beli yang warna biru sebab yang pink tu mahal sedikit + kurang sheets. Hrmmm...




4. Lip Balm
Argghhh. Tak bestnya kalau tak pakai lip balm. Bukan sahaja bibir nampak kering, malah muka juga nampak tak bermaya. Lipbalm terbaik dan selalu menjadi pilihan saya adalah Nivea. Selain itu, Sebamed juga sesuai untuk saya gunakan.





5. Smartphone
Anyway, smartphone kena sentiasa ada dalam tangan. Main game, amik gambar, taip nota,melukis, dengar lagu, untuk navigation, Google search... all in one. Saya suka smartphone yang menggunakan Android, oleh itu Samsung adalah pilihan saya. FYI - Tak gemar pakai powerbank.





6. Chewing Gum / Gula-Gula
Seriously kena sentiasa ada benda ni. Elak pernafasan yang tak best after food atau in case tiba-tiba batuk atau sakit tekak. Saya suka makan chewing gum jenama Extra dan Wrigley's Doublemint kerana tak mudah hancur apabila dikunyah lama, dan of course harga yang berpatutan dengan kualiti.





7. Cermin mata
Benda ni dulu tak masuk list, tapi kini dah terpaksa masuk dalam list. FYI - Saya tak pakai cermin mata setiap masa, dan hanya akan menggunakannya jika driving (terutama waktu malam atau hujan), masa menghadap PC atau waktu aktiviti yang memerlukannya.





8. Wet Wipes
Kena ada benda ni dan sangat-sangat diperlukan terutama kalau berada di luar negara. Setakat ni saya suka wet wipes jenama Watsons sebab ada saiz yang mini ^^




9. Minyak Yu Yee Cap Limau
Biasa kalau kita travel, badan mudah masuk angin. Lepas tu kengkadang mesti sakit kepala la apa la... Minyak Yu Yee adalah yang terbaik buat saya. Baunya pun menyenangkan dan cepat lega sekiranya perut kembung.




10. Jam Tangan
Tiada jam tangan... rasa cam tak lengkap pula travel. Masa sangat penting. Oleh itu, jam tangan amat diperlukan walaupun dah ada smartphone. 

Ahad, 23 April 2017

KL Trip 2.0 - Melawat Tugu Negara

Tak habis lagi cerita KL trip ni kerana ada satu tempat menarik lagi yang saya perlu kongsikan. Sebenarnya nak highlight keindahaan Tugu Negara a.k.a National Monument. 

Sebelum tu, Tugu Negara Malaysia terletak di Jalan Parlimen (berdekatan dengan bangunan parlimen) dan juga berada tak jauh daripada Lake Garden Kuala Lumpur. Untuk memudahkan perjalanan, anda hanya perlu menaiki taxi, Uber ataupun Grab. Kawasan ini sentiasa dikunjungi pelancong tak kira dalam atau dari luar negara, termasuklah kami. 

Setelah sekian lama, akhirnya saya sampai juga ke Tugu Negara ^^ ♡

Bunga-bunga yang cantik ini ditanam di sekitar kawasan Tugu Negara. Selain itu, terdapat kedai-kedai yang menjual souvenir khas untuk para pelancong yang berkunjung kemari. 

Selain Tugu Negara, cenotaph ini juga menjadi tarikan kepada para pelancong. Kena lalu kat sini dulu, lepas tu baru sampai ke Tugu Negara. 

Perjalanan ke Tugu Negara. (Maaf ada kualiti gambar yang tak clear sangat. Tak tau kenapa tapi semua gambar yang dapat dari WhatsApp masa ni tak lawa!) :-(

Pemandangan indah kawasan Tugu Negara. Woopsss. Nak hujan. 

Inilah rupa Tugu Negara dari jarak dekat. Tugu yang diperbuat daripada gangsa ini telah didirikan pada tahun 1966 sempena memperingati tentera yang telah gugur demi mempertahankan tanah air. Tanpa mereka, tiadalah Malaysia.

Untuk maklumat lanjut dan sejarah mengenai Tugu Negara, boleh baca di Wikipedia.

KL Trip 2.0 - Planetarium Negara Malaysia

Last sekali saya ke Planetarium Negara sebelum ni ialah pada tahun 1998. Dah lama.. Kecil lagi time tu. Baru sekolah rendah. LOL.

Kini saya berjaya tunaikan impian saya sekali lagi. Yeah! Hehehe... apa tak... sebelum ke KL, asyik-asyik sebut Planetarium Negara. Yalah. Suka sangat belajar astronomi kan. 

Tempat ni terletak tak jauh dari Muzium Negara. Nak jalan kaki pun boleh. Ikut sahaja signboard yang ada di tepi pintu gerbang Muzium Negara (kalau anda daripada Muzium Negara) ... dan ia akan bawa anda terus ke Planetarium Negara (jalan melalui jejantas. Lepas tu kena naik tangga lagi. Boleh semput juga). Nak naik transportation seperti taxi atau Uber pun boleh juga.

Planetarium Negara dikendalikan oleh MOSTI dan buat masa ini tidak dikenakan sebarang bayaran masuk kecuali kalau nak tengok tayangan baru kena beli tiket. 



Planetarium Negara. Akhirnya.... berjaya tiba

Batu meteorite. Boleh sentuh!

Bergambar bersama sut angkasa lepas

Mars Exploration Rover

Sebahagian daripada roket

NASA

Inilah keadaan dalam kapsul Soyuz (Kapal angkasa Rusia). Sangat kecil! Biasanya dalam ni boleh memuatkan dua atau tiga orang angkasawan. 

Cara tidur di angkasa lepas.

Pemandangan dari observation tower. Nak pergi balai cerap kena naik atas lagi. Malangnya only authorized person dibenarkan masuk.

Struktur matahari

Selepas berkunjung ke Planetarium Negara, kami pun rasa lapar dan pergi ke KLCC untuk chill out. Guna Uber sahaja. Tak mahal pun tambang. Sangat berbaloi.

P/S - Pada pandangan saya, mungkin pihak yang menjaga Planetarium Negara boleh upgrade lagi fasiliti di tempat ni seperti memperbanyakkan tempat pameran, kualiti persekitaran yang lebih menarik dan pelbagai lagi usaha... agar boleh menarik ramai pelancong berkunjung ke mari.

KL Trip 2.0 - Muzium Negara Malaysia

Kepada yang tak berkunjung lagi ke Muzium Negara... haaa.... jom la pergi beramai-ramai. At least sekali kena jejakkan kaki ke sini. Bukan sahaja dapat mengenali lebih lanjut tentang pra sejarah Malaysia (paleolitik, mesolitik, neolitik, zaman besi etc), malah boleh menambah ilmu pengetahuan mengenai negara yang tercinta ini. Selain itu kita boleh menghiburkan diri dengan melihat barangan bersejarah yang dipamerkan di Muzium Negara ini. 

Tiket masuk ke Muzium Negara hanya berharga RM2 untuk warganegara Malaysia. 
Amat berbaloi  :-) Pengunjung boleh mendapatkan tiket di kaunter yang disediakan.


(Actually kesinambungan cerita budget travel hari tu). Yang lain pergi shopping. Saya lebih suka berjalan-jalan ke tempat menarik. Akhirnya pergi sekali lagi ke Muzium Negara. Last sekali pergi pada tahun 1998. Dah lama dah. 

Rupanya inilah gerabak terdahulu yang naik turun di Bukit Bendera, Penang. 


Tarian orang asli juga dipersembahkan untuk para pelancong yang berkunjung.

Melawat ke rumah tradisional Melayu


Bas paling lejen! Teringat majalah lawak Ujang. 

Antara cawangan muzium yang dibina diseluruh negeri dan Wilayah Persekutuan termasuk Labuan. 

Cantik ukiran pada pintu gerbang ni

Statue King Edward VII





Ada banyak lagi gambar-gambar yang saya snap semasa di Muzium Negara. Untuk merasainya sendiri, anda perlu berkunjung ke sini. ♡

Muzium Negara terletak bersebelahan dengan KL Sentral.

Waktu operasi Muzium Negara ialah 0900AM - 0600PM setiap hari kecuali Hari Pertama Raya Aidilfitri dan Aidiladha. Jom berkunjung ke Muzium Negara!

Sabtu, 22 April 2017

Percutian Bajet Kami. Kota Kinabalu - Kuala Lumpur @ KL Trip 2.0

Cara terbaik kalau nak pergi melancong adalah kena selalu tengok tiket murah. Kalau ada yang pakej dengan penginpan lagi best. Salah satu cara adalah dengan membuka laman web AirAsiaGo atau.... taip saja di Google search, keyword 'Air Asia Promotion'. 

Kenapa Air Asia? Setakat ni Air Asia menawarkan harga termurah untuk tiket kapal terbang (+ pakej hotel). FYI - Malindo Air pun selalu ada promotion juga tapi kebanyakan flight dari KK kena transit ke KL terlebih dahulu. 

Okaylah. Pada 14 -16 April 2017, seramai 12 (9 dewasa 3 kanak-kanak) orang ahli rombongan kami menjejakkan kaki ke Kuala Lumpur sekali lagi. Trip kali ini lebih fokus kepada shopping sebab dah nak raya kan? Saya adalah tour guide untuk trip kami ke KL, dibantu oleh Khai dan Hafiz a.k.a assistant tour guide. 

Total tiket Air Asia BKI-KUL-BKI, penginapan 3 hari 2 malam di Hotel Citin Masjid Jamek adalah RM320 sahaja (Tak termasuk pre order meals, extra luggage weight, seat dan insurans kerana yang ni tak compulsory). Bear in mind, sekarang Air Asia dah strict. Berat cabin beg dah tak boleh melebihi 7KG (siap kena timbang lagi masa nak masuk departure hall).

Nasi dagang (must try)

Jika berhajat nak makan di dalam kapal (Air Asia), better buat pre book secara online kerana harga yang ditawarkan lebih murah. Makanan + air adalah RM12 sahaja. Berbanding dalam kapal baru nak beli, harga sekarang adalah RM15 tanpa air. Menu juga terhad.

Ni favorite meal saya, Roasted Chicken with Cream Sauce. Superb!

Ada beberapa options perjalanan dari KLIA2 ke destinasi (kami pergi Jalan Masjid Jamek). Pilih mana satu paling berbaloi, termurah, keselesaan dan kena kira juga berapa orang ahli rombongan pada masa tu.

Option 1 - Aerobus / LRT
KLIA2 - KL Sentral (Bas) = RM13
KL Sentral - Jalan Masjid Jamek (LRT) = RM1.60

Option 2 - UBER / GRAB
KLIA2 - Jalan Masjid Jamek = Around RM80+ - RM100+

Option 3 - Teksi
KLIA2 - Jalan Masjid Jamek = Around RM100+

Option 4 - KLIA Transit
KLIA2 - KL Sentral = RM55
KL Sentral - Jalan Masjid Jamek (LRT) = RM1.60

Option 5 - Tour Van
KLIA2 - Jalan Masjid Jamek = RM160 - RM180

Memandangkan ahli kami ramai, dan masing-masing pun bawa luggage besar, so kami memilih Option 5 iaitu menggunakan tour van kerana harga lebih berbaloi (cutting duit ramai-ramai) dan lebih selesa. Nak pilih tour van ada kaunter khas terletak di Basement KLIA2.




Ini adalah hotel pilihan saya setiap kali ke Kuala Lumpur kalau nak pergi shopping. Harganya murah, dekat dengan tempat shopping (turun bawah dah boleh shopping), selesa dan perkhidmatan kaunter juga bagus.

Boleh search di Agoda.com untuk harga hotel yang murah, dan gunalah Trivago untuk compare harga hotel di seluruh dunia.


Sekitar Jalan Masjid India memang banyak tempat makan. Ada restoran nasi campur, gerai, fastfood dan lain-lain. Kedai serbaguna juga mudah untuk didapati.

Kami memilih untuk makan di Restoran ABC yang terletak tak jauh dari hotel. Masakannya enak!

Dah lama tak makan nasi atas daun pisang. Menu ni antara yang paling berbaloi iaitu nasi putih, 4 jenis sayur dan boleh pilih nak lauk ikan / ayam / daging. Semuanya hanya RM8 sahaja.

Nak menu lain pun boleh. Yang ini nasi briyani kambing. By the way, kari India adalah yang terbaik. 

Lepas makan, kami meneruskan perjalanan di sekitar Jalan Masjid Jamek. Mula ntuk shopping raya. Oleh kerana saya tak minat sangat shopping, so barang belian memang tak banyak la. 

FYI - Jangan lupa setiap Sabtu malam Ahad ada pasar dibuka di kawasan Masjid Jamek. Bermula dari petang sehinggalah malam. Pelbagai barangan dan makanan dijual dengan harga yang murah. Nak makan mangga muda jeruk pun ada, pasembur, kebab, ayam goreng etc... Rugi kalau tak pergi pasar malam. 


Malam tu (Jumaat malam Sabtu), lepak sekejap kat gerai dekat-dekat dengan hotel. 




Keesokan paginya saya bawa rombongan ke Kenangan Shopping Mall. Mall ni buka jam 10AM. Cara termurah adalah menaiki LRT. Dari stesen Masjid Jamek ke stesen Jalan Hang Tuah baru RM1.60 macam tu (10 minit sampai). Untuk maklumat lanjut mengenai LRT seperti laluan destinasi dan harga tambang, boleh layari laman web MyRapid.

Masjid India

Keluar sahaja dari stesen Hang Tuah, cari signboard ni dan ia membawa anda ke Kenanga Wholesale City (KWC). Perjalanan (jalan kaki) ke sana lebih kurang 10 minit dan di sepanjang perjalanan ada banyak kedai-kedai yang menjual pakaian. 

KWC menawarkan harga pakaian yang murah jika anda beli banyak. Makin banyak makin murah. Shopping la sepuas hati dari Ground Floor hingga ke Aras 8. Bila dah balik nanti tak larat naik LRT, panggilah teksi ✌

Saya tak ikut rombongan pergi bershopping. Saya lebih suka berjalan-jalan menikmati pemandangan dan pergi ke tempat yang cantik. Next page saya cerita tempat yang saya pergi kali ni.