Khamis, 30 Mac 2017

Balung Java Tea

Teringin nak rasa teh Balung. Apa yang membuatkan saya tertarik dengan teh keluaran Balung ni adalah packaging nya yang menarik serta dijual dengan harga yang berpatutan.  

Sebenarnya ada beberapa jenis teh yang boleh menjadi pilihan seperti Lemon Grass (Serai), Java Tea (Misai Kucing) dan Agarwood. Harga untuk teh dalam paket 25gram ialah RM4.99 sahaja dan ada dijual di pasaraya seperti Giant. Mula-mula tak tau nak cuba teh mana satu tapi akhirnya saya memilih teh misai kucing sebab dulu ada tanam pokok misai kucing di belakang rumah.Oh ya! Pokok Misai Kucing adalah sejenis tumbuhan herba dan boleh merawat penyakit buah pinggang, alahan, darah tinggi dan radang. Untuk maklumat lanjut boleh buka link ni.

Sebagai penggemar teh, saya suka mencuba pelbagai jenis teh. Biasanya saya tak letak gula untuk mengekalkan rasa original. Sebenarnya teh Misai Kucing ni enak, cuma mungkin terlalu wangi buat saya. Lepas minum terus badan rasa selesa. 

Walau bagaimanapun, rasa teh Balung begitu segar dan boleh menghilangkan mengantuk. Rasanya sangat authentic dan unik. 

Ceylon tea tetap my favorite

Ahad, 26 Mac 2017

Amateur Shots : Gambar-Gambar di Jepun

No tips... no cerita Day 1 Day 2 Day 3 bla bla bla.... hanya ada amateur shots. Very boring punya gambar.... actually hari tu Hafiz pergi Jepun. Tapi tu la... gambar kurang menarik -_- Urgghhh!
Next time baru dapat cerita details... InShaaAllah tahun depan kalau ada rezeki.

Osaka & Shiroyama, Japan.

Itadakimas!

Suasana awal pagi



Ramai orang main ski sebab masa ni musim sejuk

Pemandangan di hotel Shiroyama


Sabtu, 25 Mac 2017

Tanjung Simpang Mengayau - The Tip Of Borneo

Selepas me-riki tempat untuk persediaan next program di Sikuati, kami sempat juga ke Tanjung Simpang Mengayau, Kudat. Ternyata tempat ni dah banyak berubah berbanding dulu. Masa saya kanak-kanak dulu.... jalan nak masuk ke dalam pun tak bertar lagi. Tak ada banyak rumah, malah chalet pun tak ada. 

Sekarang chalet tumbuh seperti cendawan. Ada yang dekat dengan pantai, ada yang dekat dengan Simpang Mengayau. Rata-rata customers adalah Mat Salleh. Pelancong daripada Indonesia juga ada berkunjung ke sini tetapi mereka tidak menginap di chalet. Nak tempah chalet-chalet ini boleh terus ke laman web atau menerusi Agoda.com atau Booking.com

Simpang Mengayau adalah satu tarikan pelancong yang berkunjung ke Sabah. Pantainya indah, malah ada tempat snorkling juga. Kemudahan seperti toilet, WiFi area dan kafe turut disediakan. Apa-apapun waktu tengahari dan petang selalunya matahari terik. Bawalah payung dan air minuman yang mencukupi. 

Oh ya! Kalau anda bertuah, anda boleh menikmati Sunset Music Festival yang akan diadakan di sini pada setiap tahun. Pada tahun 2017, festival ini dijangka akan diadakan pada 8 Julai 2017. Masa festival bermula jam 2PM sehingga 8PM. 

Rasanya pada tahun 2014 sempat tengok kot. 




Inilah kawasan paling atas (tanduk) di peta Sabah dimana ianya titik pertemuan Laut China Selatan dan Laut Sulu.


Turun ke bawah kena tanggung risiko sendiri. Tak digalakkan ya. Tapi tetap nak turun juga.


Berhampiran sini boleh nampak satu rumah api yang terletak di Pulau Kalampunian. 


Corak pada batu-batu ini membuatkan saya teringat kampung halaman ^^
-
-
-
-
-
Selesai sahaja lepak di Simpang Mengayau, kami pun meneruskan perjalanan pulang ke KK. Sempat singgah beli jagung bakar di tepi jalan. Ada jagung pulut dan jagung manis. Saya lebih menyukai jagung manis. ♡

JJCM : Restoran Kampung Kelapa - Seafood Sedap di Kudat

Kepada yang berkunjung ke Kudat, ada satu seafood restaurant yang terbaik saya recommend. Restoran Kampung Kelapa yang terletak di Jalan Kemboja di Bandar Kudat. Kenapa saya suka restoran ni? Servis cepat, boleh pilih nak makan tempat aircond atau open air, masakan sedap dan banyak pilihan serta harganya yang berbaloi. 

Tak susah nak cari Restoran Kampung Kelapa. Kepada 1st timer... boleh buka Google Maps.

Restoran ini dibahagikan kepada beberapa bahagian. Open air dan aircond.

Kami pilih aircond sebab hari itu amat panas. 

Menu pilihan adalah udang butter (dry). Medium size.

Isi ikan sweet sour (medium size)

Sup jagung. Makan untuk 5 orang, memang tak habis jawabnya. Banyak.

Sayur manis bawang putih + telur dan sotong telur masin. (Medium size)

Air kelapa sejuk

Tak lupa juga nasi putih. Total makan pada hari itu ialah RM134 sahaja. Murah berbanding makan di KK. Ada lagi masakan yang 'lebih seafood' seperti kahanga (isi siput), serisip, ikan dan ketam. Untuk maklumat lanjut boleh layari Facebook Page Kampung Kelapa, Kudat.

Isnin, 20 Mac 2017

Muzium Sabah

Saya masih ingat lagi masa zaman kanak-kanak dulu apabila berkunjung ke Muzium Sabah.... Suasananya berlainan sedikit dengan sekarang. 

Kini Muzium Sabah dah ditambah baik termasuk banyak koleksi baharu yang dipamerkan. Untuk info lanjut, sila layari laman web Muzium Sabah.


Map Muzium Sabah.
Muzium Sabah terdiri daripada beberapa bahagian untuk dilawati iaitu Bangunan Utama Muzium Sabah, Pusat Sains & Teknologi, Galeri Keretapi Borneo Utara, Kampung Kebudayaan dan Muzium Islam. (Walau bagaimanapun, kali ni saya hanya melawat ke Muzium Sabah dan Galeri Keretapi sahaja).

Kepada yang tak pernah datang, atau dah lama tak datang ke sini.... jom la berkunjung sekali lagi. Sure tak rugi. Muzium Sabah merupakan salah satu tempat menarik yang boleh dilawati untuk para pelancong dan jika ingin mengenali Sabah dengan lebih lanjut, di sinilah tempatnya. 

Selamat Datang ke Muzium Sabah

Kat luar ada giant Tekiding (bekas menuai padi). 

Tiket masuk bagi Warganera Malaysia ialah RM2 dan untuk pelancong asing ialah RM15. Muzium Sabah dibuka pada setiap hari bermula jam 0900AM - 0500PM. Anda dibenarkan untuk mengambil gambar tetapi tanpa menggunakan flash. 

Tulang ikan paus




Di sini anda boleh mengetahui sejarah berkenaan tradisi memenggal kepala oleh masyarakat Sabah pada zaman dahulu





Newspaper lama

-
-
-
-
-
-
-
-
-
Galeri Keretapi Borneo Utara baru sahaja dibuka pada 9 Mac 2017. 


Lari!!!




Sekian dan terima kasih

Sabtu, 18 Mac 2017

Santai BBQ di Jeti

Punyalah best dapat buat BBQ sekali lagi. Kali ni lebih meriah sebab Tun, Dato Rujhan dan Datin Laila pun join sekali. Terima kasih kepada Urus Setia kerana menghidangkan masakan yang simple tetapi lazat. Tahniah juga team BPG atas usaha menjayakan majlis ini.

Memang superb!

☆ Group photo ☆

Band BPG yang sempoi

Selain BBQ, ada memancing juga

Ni part paling terbaik

Hidangan makan malam kali ni. Ulam timun, ikan bakar, ayam panggang, sosej

Ikan putih yang berjaya dipancing