Khamis, 30 Jun 2016

Not So in 'Raya Mood'

Tahun ni betul-betul tak ada mood nak beraya. Entah kenapa saya pun tak tau. Mungkin sebab dah dewasa kot. Tak ada dah dapat angpow (sebenarnya ada juga tapi ramai yang bagi), tak ada dah main bunga api lagi... pas tu... kawan-kawan pun semua dah besar, masing-masing sibuk dengan hal sendiri. Yalah... kalau dulu main mercun la, balik kampung hati gembira sebab angpow mari... pergi ziarah kubur... pergi rumah saudara mara lagi. Tahun ni saya beraya di Penang. So... erhmm. .. confirm tak beraya di kampung sendiri. Walau bagaimanapun, kalau ada peluang ingat nak pergi jalan-jalan ke Perlis atau Kedah. Seronok juga.

Kebiasaannya orang akan amik cuti panjang kalau di musim raya ni. Kebiasaan bagi saya pula, memang sebaliknya la. Dua tahun berturut-turut tak amik cuti, sepatutnya tahun ni saya bercuti panjang. Tapi tak juga! Itulah saya kata tadi, tak ada mood raya. Baik masuk office dari cuti. Orang tak ramai time tu. Kerja pun kurang sibuk. Bukan apa, feeling raya dah kurang. Mungkin sebab faktor-faktor tadi la....

Tahun ni pun langsung tak buat kuih raya. Punyalah pemalas. Tahun lepas ada buat tiga jenis, tapi tak juga habis dimakan. Haaa... tu la pasal tahun ni tak buat. Akhirnya kuih tunjuk sahajalah jadi sasaran. Beli yang pek kecil, susun dalam, susun baik-baik dalam bekas. Yang lain-lain tu beli kacang, asam dan gula-gula. Lagi ramai yang nak makan. Sekarang ni lagi mood Ramadhan sebenarnya. Bukan sebab nak singgah bazaar, tapi lebih menghayati kepada bulan Ramadhan itu sendiri.

Still dapat kad raya lagi. Boleh gantung kat office. Kalau dulu-dulu ingat lagi.. kena gantung kat rumah

Hiasan Raya di office tahun ni

Di bulan Ramadhan ni memang makan kat rumah sahaja. Ni la satu-satunya menu makan kat luar. Teringin makan Kenny Roger's

Rabu, 29 Jun 2016

Haiwan di Taiz Zoo Yemen Perlukan Kasih Sayang Anda!

Petang tadi sempat buka website Daily Mail. Tiba-tiba terbaca artikel berkenaan haiwan di Taiz Zoo, Yemen yang sedang kebuluran. Betapa sedihnya tengok keadaan mereka. :-(

Akibat konflik yang berlaku di Yemen, Zoo Taiz kini telah ditinggalkan dan sebanyak 266 ekor haiwan berada dalam keadaan kebuluran dan memerlukan rawatan. Sebanyak 11 singa dan 6 harimau bintang telah mati buat masa ini. Oleh kerana perang sedang meletus, organisasi haiwan masih tidak aktif di kawasan ini. 

Dalam membantu haiwan-haiwan ini, badan NGO iaitu SOS Zoo and Bear Rescue bersedia untuk membantu mereka. Kerana kosnya yang agak mahal, (USD3300/seminggu) mereka ingin memohon pertolongan orang ramai dalam menyumbangkan derma. Derma boleh disumbangkan melalui kad kredit, seberapa banyak jumlah yang anda inginkan!

Untuk maklumat dan sumbangan, boleh terus ke website ini:


 Tak sanggup tengok sekiranya dua ekor anak harimau ini mati kebuluran :'(

Sedihnya tengok keadaan mereka....

Inilah Taiz Zoo di Yemen

Sumbangan derma anda amat diperlukan

Ahad, 26 Jun 2016

Mini Dustbin untuk Kereta

Bukan di rumah sahaja perlu tong sampah. Sekarang dalam kereta pun perlu ada benda ni. Terutama kepada yang rimas tengok kalau kereta penuh sampah, tisu dan plastik. 

Saya pun dah beli satu. Saya tak gemar sangat tengok kereta berselerak dengan sampah. Oleh kerana saya jenis suka makan dalam kereta, bagus juga ada tong sampah mini begini. Selalunya guna plastik sahaja untuk buang sampah. Tapi pemandangan plastik tu tak menarik sangat, jadi saya gantikan dengan mini dust bin. 

Tak mahal pun benda ni. Saya beli baru RM4.50 sahaja di Mr. DIY, 1Borneo. Mana-mana pun ada jual sebenarnya. Lepas ni dah tak rasa semak pemandangan lagi dengan adanya tong sampah mini ni. Tak ada dah nampak tisu merata-rata dibuang di dalam kereta. Arrrgghh! Tak suka!

Terpulang kepada individu sama ada perlukan benda ni atau tak. Untuk orang macam saya yang mudah sakit kepala bila nampak sampah... hehe... memang perlu mini dust bin ni. Sebenarnya banyak manfaat beli benda ni. Yang pastinya, no more sampah!

Sabtu, 25 Jun 2016

PhotoShoot Raya 2016 Ala Majalah

Sempena nak raya ni... mood nak balik kampung la, nak masak rendang la, nak buat kuih la... macam-macam. 

Ntah... terkena lagi kalau hari Jumaat ni... mood ceria betul (TGIF). Dah nak punch out... timbul pula idea nak amik gambar raya ala-ala majalah. Mentang-mentang la baju hari tu sesuai nak buat photoshoot. Apa lagi... terus buat la.

Model pada hari tu tentulah saya dan BFF. Pas tu ada side models juga (Prof, pakcik Barawit dan Tiasim). HaHaHa! Tak apa la. Raya setahun sekali. Mestilah teruja sambut. ^^

Share skit gambar-gambar ala majalah Wanita.






Rabu, 22 Jun 2016

Berbuka Puasa dengan Shell Out!

Sesi berbuka puasa tahun ni lebih banyak buat di rumah sahaja. Kalau dulu selalu ada jemputan majlis berbuka puasa di hotel. Sekarang al-maklumlah... ehem... ehem... semua nak berjimat.

Walaupun berjimat... tak semestinya buat kat rumah sahaja. Sekali sekala nak juga buka puasa bersama rakan-rakan. Jadi dengan modal sebanyak RM18/person sahaja, kami boleh makan seafood. Kami pilih shell out di Chilli Padi, Alamesra.^^

Nak berbuka kat sini better booking dulu supaya senang nak prepare makanan. Antara menu shell out pada kali ini ialah sotong, ikan, ketam, udang, lokan, sayur serta tambahan bubur + sambal kicap + kurma + nasi putih + sirap. Total hanya RM18 / person sahaja! Berbaloi sangat!. 

Shell out ni best makan ramai-ramai. Rasa macam selera tu datang. Di tambah lagi dengan alas daun pisang... fuh! Wangi terus makanan tu. Tak rugi la try shell out ni. Selain Chilli Padi... ada banyak lagi restoran yang menyediakan menu ini. 


Lazatnyaaa ♡

Isnin, 20 Jun 2016

New Headphone. Yeaahhh!

Baru-baru masa pergi KL.... seriously tak tau nak shopping apa. Baju raya dah ada... tudung pun dah ada (banyak dapat sponsor dari family). Serunding pun dah ada yang sponsor... apa lagi... pendek kata, tak nak dah pergi membeli lagi sebab keperluan dah lengkap. Lagipun saya bukan jenis shopping sakan. Kalau ada benda yang perlu atau betul-betul saya nak, baru saya akan beli. 

Sebelum balik ke KK, sempat singgah ke LowYat. Mencari gadget menarik. Lastly jumpa satu benda yang saya dah lama nak. Hari tu ingat nak beli di Hong Kong tapi ntah kenapa angin Hafiz tak suruh saya beli pula. Hafiz suruh compare harga di Malaysia dulu. Haisss. Okaylah... tanpa banyak bicara, saya pun dapatkanlah benda yang saya nak tu di LowYat. Headphone!!

Sebenarnya sebelum ni Prof yang ada headphone. Bawa travel dan dengar lagu dalam kapal terbang. Since saya pun banyak travel, baik saya beli satu juga. Tapi yang macam Prof tu punyalah mahal. RM1k+... Tak sanggup....

I trusted Sony punya brand. Yang ni ada warranty setahun. Lagipun saya nak yang tak terlalu besar, senang nak simpan, bunyi tak tembus ke orang lain, sound sedap dan boleh jawab call. So this one sesuai dengan saya la. Harga pun berpatutan. Hanya RM200+. Jangan lupa beli adapter untuk cucuk kat dalam kapal terbang!

Since ada heasphone, rajin pula saya buat kerja di pejabat. Tak dengar orang lain bising, boleh fokus menaip, dan sukahati nak dengar lagu apa. Memang berbaloi la beli. Time tengah tunggu Hafiz nak amik balik kerja pun boleh pakai headphone juga. Time buat kerja rumah pun boleh pasang headphone. Kalau ads extra bass lagi best.

Note - Tak boleh selalu sangat guna headphone ni sebab akan effect pendengaran. Ada satu lecturer medic dulu pernah tegur berkenaan perkara ni. Maklumlah... dulu masa kerja di Sekolah Perubatan pun gemar pakai headphone juga.

After selesai urusan... boleh pergi shopping

Saya pilih color putih. Warna lain yang available termasuk biru, merah, hitam dan gold.


Khamis, 16 Jun 2016

Zzzzzzz......

Ni la akibatnya kalau tak cukup tidur. Gila ngantuk. Time mesyuarat pun ngantuk. Time lepas buka puasa pun ngantuk juga (kenyang kot). Tapi ngantuk tahap gaban diklasifikasikan bila mata dah tak tertahan betul. Di meja makan macam nak terlelap. Mata tak boleh tahan. Arrggghhhh. Itulah yang berlaku kepada saya. Dah gerak jalan sana sini konon nak bagi hilang ngantuk... pas tu duduk balik... ngantuk juga. Tak boleh blah betul.

Semalam masa buka puasa, kebetulan KSU pun ada sekali duduk kat meja sebelah. Sebelum tu... masa jalan-jalan kat KLCC teman Prof Rasid, Agong turun mencemar duli. Kereta parking depan main entrance KLCC. Rasa bertuah betul. Akhirnya saya berjaya nampak live juga Agong. (Lagi orang Sabah, bukan senang nak nampak secara berhadapan). Nak amik gambar tapi tak berani. Escort ramai....

Jadi meeting pun berlangsung dengan baik. Tak lama lepas meeting tu hujan renyai-renyai. Syukur semuanya selesai dengan baik.

Thanks Tun & Toh Puan bagi ole-ole. ^^

Okay bye bye!

Selasa, 14 Jun 2016

Aktiviti Memasak Jabatan Canselori Sempena Ramadhan

Akhirnya tertunai juga hajat Prof nak buat aktiviti masak beramai-ramai. Hajat tu dah tertangguh since tahun lepas. Sempena bulan Ramadhan yang mulia, kami memilih tarikh 13 Jun sebagai tarikh keramat untuk aktiviti memasak. Menu istimewa adalah kari ayam dengan ubi kentang (chicken curry with potatoes), kuih jala aneka warna (colourful kuih jala) dan keropok lekor + sos istimewa (lekor chips + special sauce). Ceiiii.... bukan main lagi nama dalam bahasa orang putih.

Sebenarnya aktiviti begini seronok kerana bukan sahaja boleh mengeratkan silaturrahim... tapi boleh tengok skill memasak masing-masing dan kurangkan stress duduk di dalam office. Penat tapi best. Bahagian saya adalah tukang membeli barang (since minggu lepas dah start beli sikit-sikit), tukang kupas dan potong bahan, tukang packing. Yang lain-lain pun ada tugas masing-masing.

Chef cook pula adalah Kak Ardizah a.k.a Bu Jijah. Memang best la. Sedap betul masakan ni. Bawa balik rumah tadi berbuka puasa... Hafiz pun komen kata sedap. Nampak simple, tapi nak ready tu bukan alang-alang. Banyak juga benda nak di buat. Next week cadang nak memasak lagi. Tapi tengok bajet dululah. Kena tunggu sponsor utama $$$. 

Dah start dari tengahari tadi sesi memotong bawang

Memotong ubi kentang. Potong kecil sikit pun sedap. Senang nak makan

Sama gak potong ubi

Mengadun roti jala

Taaaadaaa...! Roti jala hijau

Posing dulu

Ready nak memasak

Suka tengok roti jala pink

Isnin, 13 Jun 2016

Happy Anniversary ke-2 ♡ Happy Birthday

Alhamdulillah.... sekali lagi saya dan Hafiz sambut ulangtahun perkahwinan kami . :-) Dan tarikh pada hari ini 13 Jun 2016 juga jatuh pada bulan Ramadhan. Taklah 'sambut' sangat sebenarnya, just ada ucapan selamat ulangtahun perkahwinan dan sedikit surprise. 

Oleh kerana 13hb tak cuti, jadi kami berdua plan amik cuti pada 14hb. Saja nak rehatkan minda. Lagipun di bulan puasa ni best cuti sebenarnya. Feeling skit. Oh ya. Thank you juga kepada Hafiz sebab belikan hadiah untuk saya. Thank you! Thank you! (Saya pula dah bagi hadiah untuk Hafiz awal-awal lagi. So tak perlu bagi lagilah).

Cakap pasal ulangtahun perkahwinan ni kan... sebenarnya saya pun tak sangka dah kahwin dah sekarang. Yalah... dulu duduk dengan family. Now dah ada rumah sendiri, ada life sendiri. Nasiblah dulu time bujang pun rajin buat kerja-kerja rumah. Bila dah ada rumah sendiri (+ tak ada orang gaji), confirmlah kerja rumah tu kena buat, kan? Rutin macam biasalah. Masak, kemas rumah, cuci kain, bersihkan toilet, iron baju bla bla bla. Lagi satu benda yang saya paling pantang... tengok rumah kotor. Jadi setiap hari mesti kena sapu rumah, buang sampah, lap meja dan lain-lain. 

Di bulan puasa ni lagilah selalu masak (kalau bulan lain kurang sikit la...). Sahur confirm masak punya. Nak memikirkan menu tu... saya masak yang simple sahajalah. Jam 10PM macam tu dah masak. Esok sahur tinggal panaskan sahaja lagi. Malam ni masak sup ayam + sayur sawi manis. Sawi tu sedap bila letak kemudian. Esok pagi masa panaskan ayam tu baru masukkan sawi. Kucing pun kena sahur juga. Sekarang Si Hitam baru nak pulih sakit... jadi makanan kena yang raw. Beli ikan then rebuskan. 

Okaylah. Nak tidur dulu. Kena bangun sahur pula lepas ni. ^^ 

Khamis, 9 Jun 2016

Jun yang Okay 👌

Selamat menyambut Bulan Ramadhan kepada semua yang meraikannya. Bulan ni kerja ada okay sikit berbanding bulan-bulan sebelumnya. Sangat-sangat bersyukur. Balik rumah pun awal (boleh pilih nak balik 0345PM, 0415PM atau 0430PM)bagi laluan kepada yang nak berbuka puasa. Saya amik jam 0415PM tapi selalunya terlajak jugalah. Lebih-lebih lagi kalau bawa kereta sendiri.... confirm la terlajak.

Alhamdulillah di bulan Ramadhan ni... sempat balik rumah untuk berbuka. Menu ala kadar... Beli banyak-banyak pun tak habis juga. Masa sahur tu la masak lauk sikit. Nak senang, malam sebelum tu dah masak. Esok sahur tinggal panaskan lauk... ^^

Tahun ni beraya kat Penang sebab tahun lepas dah beraya di Labuan. Ingat nak pergi jalan-jalan terus after raya. Pergi Kedah ke... Perlis ke... mana-mana tempat la. Tak pernah pergi Perlis lagi. Teringin nak pergi.

By the way, akhirnya saya hantar juga application saya. Mula-mula tu berbelah bahagi. Kejap nak... kejap tak nak. Nak melancong punya pasal, hampir nak tangguhkan dulu untuk hantar permohonan. Tapi bila fikir balik, bila lagi nak aturkan benda ni. Phew! Harap-harap tak ada masalah nanti.

Sekarang kucing saya dah stop makan makanan tin dulu. Saya bagi makan ikan. Kadang-kadang ikan tuna, tenggiri... Yang penting ikan tak banyak tulang. Senang nak ceraikan isinya. Lepas makan confirm Si Hitam dan Si Putih tidur punya. Si Putih ni kalau tidur dah tak peduli apa. Kita bangunkan dia pun, mata layu semacam. Dia tengok kanan kiri... pas tu tidur balik. Perangai tak boleh blah. Si Hitam ada berjaga-jaga sikit. Tak macam Si Putih.

Okaylah. 
Esok nak sahur lagi. 
Tidur dulu. 

Zzzz...

Isnin, 6 Jun 2016

Pengalaman Merawat Kucing Cirit Birit (Bawa ke Veterinar)

Apabila kucing mengalami cirit birit... hal ini tak boleh diambil mudah. Ada banyak perkara yang menyebabkan kucing cirit birit, contohnya makanan tak sesuai, terlebih makan, virus, bercacing dan lain-lain lagi.

Kucing saya Si Hitam juga pernah mengalami nasib yang sama.

Di sini saya ceritakan bagaimana saya merawat Si Hitam. :-)

1. Sentiasa bersihkan bulu kucing menggunakan wet tissue khas untuk kucing + semburan waterless bath kucing, (saya memilih jenama Jusz Spray).

2. Bawa ke veterinary kerana cirit-birit boleh menjadi teruk jika tidak dipedulkan. Doktor berikan ubat cacing, antibiotik dan vitamin. Doktor suntik kucing saya dengan antibiotik (Metronidazole - khas untuk usus). Doktor juga bekalkan ubat antibiotik tersebut untuk beberapa hari. Oleh kerana Metronidazole sangat pahit, anda perlu masukkan tablet tersebut terus ke dalam tengah-tengah mulut kucing. Ini bagi mengelakkan kucing terasa ubat dan senang untuk dia menelan terus. Kalau tak... confirm berbuih mulut. Jangan mandikan kucing selama tiga hari selepas disuntik. Makanan kucing saya ditukarkan kepada ikan tenggiri rebus sahaja (tanpa sebarang perasa) serta dibekalkan air bersih yang banyak.

3. Sampel najis di ambil untuk melihat sama ada kucing dijangkiti virus atau tak (alat yang digunakan macam pregnancy test). Walaubagaimanapun, kucing saya tidak mengalami muntah-muntah... oleh itu kemungkinan bukan virus. Keputusan ujian juga menunjukkan negatif. 



4. Doktor ada bagi charcoal khas untuk cirit birit kucing. Bergantung dengan kucing. Ada yang sesuai dengan charcoal dan ada yang tak boleh terima (terus muntah). 

5. Sampai di rumah, saya buat semua yang doktor suruh dan beri makan ubat-ubatan juga. Saya juga bagi minuman glukos untuk kucing saya agar sentiasa bertenaga.

10. Saya juga cuba satu petua. Petua bagi makan labu kuning kepada kucing untuk mengurangkan cirit birit. Saya campurkan satu kiub labu kuning dan lenyekkan bersama isi ikan. Selain itu, air bersih juga perlu sentiasa dibekalkan. 

P/S - Jika kucing tu tak pandai baik dari cirit birit, kemungkinan keadaan jauh lebih serius. Oleh itu, bawa kembali ke klinik veterinar dan lakukan ujian mengenalpasti penyakit yang lain seperti FIP.

Ahad, 5 Jun 2016

Kak Kiah Cake House di Papar

Nak rasa kek yang pelbagai perisa dan dijual dalam bekas yang comel? Jom ke Kak Kiah Cake House yang terletak di pekan Papar. Selain itu, cawangan Kak Kiah Cake House juga dah ada di King Fisher, Kota Kinabalu.

Sebenarnya Kak Kiah Cake House ni sangat popular di Papar. Semua orang Papar pasti tau kedai ni la  Bukan sahaja kek yang dijual ada banyak pilihan perisa dan di adun dalam bekas yang cute, tapi kedai kek ini juga menjual makanan lain seperti lamb pie, curry pie, minuman sejuk dan homemade biscuit.

Tadi sebenarnya baru balik dari kampung tempat Hafiz. Sebelum balik ke rumah, teragak nak beli minuman sejuk. Boleh minum dalam kereta. Jadi Hafiz bawa singgah ke Kak Kiah Cake House. Masa masuk kedai tu ramai pula orang berbaris beli kek dan minuman. Nampak cantik minuman tu disusun dalam botol kaca, pelbagai perisa pula tu. Ada perisa green guava, happy fruit dan macam-macam lagi. Saya pilih green tea lychee. Saya dapat harga sebotol RM6 sahaja (harga promo kot).

Jom ke Kak Kiah Cake House!


Green Tea Lychee. Rasa pahit green tea + manis laici. Sedap!

Jauhi Diri dari Skim Cepat Kaya

Skim cepat kaya? Dah ramai yang kena tipu... tapi masih ramai juga yang join skim macam ni. Kalau nak tau dengan lebih lanjut list company yang kena blacklist oleh Bank Negara Malaysia, sila ke website BNM segera. Ada beratus-ratus syarikat a.k.a skim cepat kaya yang dah disenarai hitam. Itu baru yang tersenarai, belum lagi yang masih bebas mencari mangsa.

Pun masih lagi ramai yang tertipu. Termakan dengan janji manis. Dapat pulangan tinggi setiap bulan, goyang kaki sahaja... tak perlu kerja then duit masuk dalam akaun. Boleh percaya ke? Tak ada usaha... bagaimana nak dapat duit? Yang sekarang ni pula trend beli pakej VIP la, pakej diamond la apa la. Pas tu ada pula skim yang sambil bayar bil, sambil dapat pulangan tinggi (ada software untuk bayar bil la kononnya. Jadi tak perlu baris panjang di kaunter). Bila kena cek, tak ada pula syarikat-syarikat seperti Astro, TNB dan lain-lain pernah join venture dengan syarikat ni untuk sebarang transaksi pembayaran bil. Lagi satu, selama ni boleh saja bayar bil melalui Maybank2U. Tak perlu la nak kena beli software harga RM21k kan? Nampak sangat permainan kat situ. Yang otak asyik nak dapat duit cepat pun join la skim tu.

Lagi satu, yang mengajak masuk ni pun kebanyakan orang-orang bangsa kita juga. Malu... malu! Kalau nak kaya, usaha! Janganlah berangan duduk fikir duit masuk macam tu sahaja. Tak ada orang dalam dunia ni tiba-tiba jadi kaya macam tu sahaja. 

Bila kita nak mengigatkan si polan supaya stop tipu orang ramai... mulalah si polan kata kita ni dengki kat dia. Kata nak menjatuhkan la apa la. Kesian... duit punya pasal, terbongkar segala perangai buruk. Sanak saudara, rakan-rakan, orang kampung semua habis kena tipu!!

Macam GWGFX, dulu bukan main lagi siap masuk paper. Sekarang dah lingkup. Errhhmmm.... apa lagu skim yang famos? Ha.... Pak Man Telo... tu baru hebat. Berpuluh juta dia tipu duit orang. Akhirnya kena tangkap juga. Kalau kat Sabah famos cerita skim cepat kaya Mirza. Duit kena simpan dalam plastik hitam pun orang lain masih nak join lagi skim ni? Pun dah kena tangkap dah orang tu.
Bila diperhatikan, skim seperti ni semua trademark lebih kurang sama ek? Mesti ada gelaran Dato' atau Dato' Seri, ada PhD, pakai kereta mewah (yang sebenarnya used car atau sewa), tunjuk duit tebal kat dalam Facebook... tak lain tak bukan... orang bangsa kita juga.

Bila dah terbongkar segala-galanya nanti, masa tu la tak ada orang yang nak dekat escpecially orang yang dah kena tipu oleh si polan.

Dulu pernah panggil pihak Bank Negara Malaysia untuk bagi ceramah berkenaan skim cepat kaya. Masa tu tengah hangat satu skim ni. Ramai yang join. Kita nak tolong sedarkan. Tapi sayang, ceramah tu tak ramai sangat yang join. Kepada yang join, syukurlah. At least dah ada langkah berjaga-jaga. 

Saya ingat masa kecil dulu ada keluar iklan di TV berkenaan skim cepat kaya. Madih terngiang-ngiang sampai sekarang. Dah banyak cara nak sedarkan orang ramai. Antara orang yang saya respect adalah bro Luqmanul Hakim. Memang dia berjuang habis-habisan untuk hapuskan skim seperti ni. Dengan support orang ramai, tentu misi ni boleh berjaya. Tapi ada yanh degil. Tak nak ikut cakap. Duit gaji habis dilabur ke skim yang ntah apa-apa.

Sebelum nak join apa-apa yanh melibatkan duit, tengok dulu company profile orang tu. Dah berapa lama ditubuhkan? Ada ke penyata audit? Pulangan bagaimana? Kalau dia kata pulangan 200%... berhati-hatilah.

Jangan terpedaya dengan skim cepat kaya. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut apa-apa skim yang dikhuatiri sebagai skim cepat kaya... jangan segan untuk join group Facebook Ponzi Scheme Alert in Malaysia.

Nah. Untuk pengetahuan anda sedikit sebanyak tentang skim ponzi.


Sabtu, 4 Jun 2016

Review : Naruko Peptide Purrty Kitty-Eye Lifting Eye Mask

Selalu banyak kerja dan kurang rehat membuatkan mata saya nampak bengkak a.k.a ada eye bag. Tapi saya mempunyai cara terbaik untuk merawatnya. ^^♡

Salah satu mask kesukaan saya adalah Naruko Peptide Purrty Kitty-Eye Lifting Eye Mask. Boleh dibeli di kedai menjual keperluan diri seperti di Watsons. Harga sekeping mask dalam RM6 (kalau tak salah saya) memang berbaloi dengan hasil selepas menggunakannya. 

Sesuai digunakan sebelum masuk tidur. Gunakanlah selama 15 atau 20 minit (atau lebih) dan anda akan rasai perbezaannya. Mata akan menjadi lebih segar, kurang bengkak malah juga melembapkan kulit. Mask ini juga lebih nipis berbanding mask jenama lain dan rasa lebih ringan ketika menggunakannya. :-)

Selain dari eye mask, Naruko juga mempunyai banyak lagi produk lain seperti serum, body care, toner dan BB cream. 



Taadaa! Senang saja nak pakai

Jumaat, 3 Jun 2016

Jom Singgah ke Gerai Cendol Kasih, Kampung Melabau, Beaufort

Khas kepada yang nak ke W.P Labuan atau yang dari Labuan on the way ke Kota Kinabalu, anda kena singgah satu gerai cendol best di Kampung Melabau, Beaufort by pass.

Gerai ni simple sahaja, terletak di tepi jalan sebelah kanan (kalau on the way ke Labuan). Menu yang dihidangkan juga simple seperti nasi lemak, laksa, rojak buah, cendol dan pasembur. Potion setiap menu juga tak terlalu banyak, cukup untuk mengenyangkan perut. 

Apa yang best mengenai gerai ini ialah setiap makanan dijual dengan harga yang murah, sedap dan kalau nak tambah cendol... boleh tambah percuma. Hanya datang ke kaunter depan sahaja. Selain dari menu yang dihidangkan, gerai ini juga menjual kuah rojak buah. Memang sedap dan berbaloi.

Gerai ni setiap kali pun ramai orang datang. Kadang-kadang dalam satu masa ada tiga empat kereta datang semata-mata nak singgah ke gerai ini.

Orang ramai datang berpusu-pusu




Cendol sedap

Jangan lupa rasa rojak buah

Resepi Taugeh Goreng Kicap bersama Ikan

Bahan-bahan:
  • Sayur taugeh
  • 1 hiris ikan tenggiri yang dipotong kecil
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • Gula pasir secukup rasa
  • Sedikit garam
  • 3 ulas bawang putih

Cara-caranya:
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga naik bau.
  • Masukkan ikan tenggiri 
  • Tuang kicap pekat dan tunggu sehingga tenggiri masak
  • Tambahkan gula pasir
  • Masukkan sayur taugeh
  • Taburkan garam
  • Taugeh dimasak sekejap sahaja bagi mengekalkan kerangupan. (Kira-kira 5 minit).
  • Setelah masak, toskan sayur taugeh dan masukkan ke dalam pinggan. (Kuah dibiarkan).
  • Untuk mendapat kuah yang pekat, didihkan kuah yang dibiarkan tadi sehingga nampak pekat.
  • Curahkan ke atas sayur taugeh tadi. 
  • Sedap dimakan ketika panas.


Rabu, 1 Jun 2016

Kebun Sayur di Pejabat (Inisiatif Pertanian Bandar)

Selagi ada tanah, manfaatkanlah sebaiknya. Sekarang di bandar pun dah boleh menanam. :-) 

Kami di Jabatan Canselori juga mengambil inisiatif yang sama untuk mewujudkan pertanian bandar. Sekarang ni bermula secara kecil-kecilan dulu. Cukuplah untuk menampung bilangan staf kami yang tak banyak mana. 

Sesi penghargaan...
Thanks to orang kuat kami, Ghani yang sentiasa menjaga tanaman ini dari mula lagi. Tak lupa juga kepada Prof DK dan Prof Shahril untuk support yang kuat bagi menjayakan tanaman ini. Kepada rakan-rakan sejawat yang lain, Wani, Nik, Ramli, Nat, Illani, Mutalib dan lain-lain... thank you atas kerjasama dalam menceriakan kebun ini. Terima kasih tak terhingga kepada Mr. Lee atas sumbangan ilmu pengetahuan dan anak pokok markisa yang sangat subur! Datuk Yap, thank you very much untuk baja organik yang terbaik. Last but not least... terima kasih Tun sebab tanpa Tun... tak ada semangat kami nak jayakan tanaman ni.

Sebenarnya kebun ni adalah hasil usaha dan titik peluh staf Canselori sendiri. Tak ada guna kontraktor atau tenaga buruh luar. Duit yang digunakan juga minimum... hanya untuk beli cangkul dan biji benih. Kalau tanaman ini berjaya, next step akan tambah beberapa plot lagi.

Tanaman bendi. Asalnya biji benih bendi ini disemai di bilik pejabat. Bila dah makin besar, dipindah ke tanah. Begitu juga dengan labu (pokok yang kanan sikit tu).

Kangkung adalah tanaman yang paling cepat tumbuh. Hasilnya boleh dijual

Ini adalah sawi pahit (rendah).

Ini pula adalah sawi manis

Pokok markisa yang kami dapat dari Mr. Lee

Kangkung di dalam tayar terpakai

Hasil tanaman sedia dituai dan dijual kepada staf UMS yang berminat. Hasil untung disimpan untuk rolling modal dan sebagainya.