Sabtu, 28 Mei 2016

Kasut Crocs Yang Paling Tahan Lama

Masa ke Mengalun tu, pakai kasut Crocs sahajalah. Kenapa pakai kasut ni pula?

Ada orang tak suka dengan kasut Crocs ni. Bahaya la, tak stylo la apa la. Tapi apa-apapun, ni la antara my favorite kasut dan yang paling tahan lama sekali. Saya beli kasut ni tak ingat dah tahun bila. Tapi rasanya antara tahun 2007 atau 2008. Beli kat kedai Crocs di 1Borneo (sekarang dah tak ada dah) dengan harga RM199. Plus buttons (hantu. Sebiji RM9.90). Yang button lain-lain tu saya beli yang ciplak sahaja kat pasar malam. Hahaha XD. Itupun dah banyak hilang. Tanggal la, bagi kat orang la....

Masa pergi kelas dulu time belajar, inilah kasut saya. Kenapa saya suka ngan kasut ni?
  1. Tak perlu pakai stoking
  2. Tahan lama. Bayangkan kalau saya beli tahun 2007 atau 2008... sekarang dah tahun 2016. Masih boleh pakai lagi
  3. Selesa. Tak sakit kaki langsung
  4. Cepat kering sebab ianya diperbuat dari getah
  5. Nampak sempoi
  6. Boleh add on buttons
  7. Boleh bawa jogging atau powerwalking (serious!)
  8. Boleh bawa masuk hutan (tapi kalau masuk hutan kena pakai stoking + pastikan tapak masih ada bunga). 
  9. Pendek kata boleh pakai ke mana-mana sahajalah! Dah banyak tempat saya gunakan kasut ni

Tak kisah orang nak kata apa tapi saya suka kasut ni


Beautiful Mengalum Island

Dekat seminggu juga tak update blog. Baru-baru memang gila-gila sibuk. Pendek kata... bulan Mei 2016 adalah bulan yang paling sibuk setakat ni.

Nak cerita skit short trip ke Pulau Mengalum pada 27 Mei 2016.

Sabah ada banyak pulau dan semuanya unik serta cantik. Bukan sahaja Pulau Mabul yang memiliki air yang jernih bewarna turquoise + pasir halus bewarna putih... begitu juga perihalnya Pulau Mengalum.

Trip kami bertolak dari jeti UMS dan mengambil masa lebih kurang sejam untuk sampai ke Pulau Mengalum. Masa sampai tu... speechless. Sangat cantik! Betapa hebatnya kejadian alam. Air yang crystal clear, nampak batu karang dan ikan berenang di dalam laut. Mengingatkan saya Pulau Bohey Dulang yang saya pergi dulu.

Sambil melihat keindahan pulau ini, sempat juga kami ke tengah lautan tak jauh dari pulau untuk aktiviti memancing. Lagipun, saaya dah ada joran baharu, rugi tak pakai. Lepas ni dah boleh pilih nak pakai joran laut dalam atau nak yang biasa punya. :-) Aaahh! Janji memancing la. 

Walau bagaimanapun, sesi memancing tak dapat diteruskan sebab tiba-tiba ada puting beliung pula turun. Mula-mula satu, lepas tu satu pula lagi muncul. Pertama kali saya nampak twister depan mata saya. Selalunya kat dalam dokumentari sahaja. Walaupun hanya puting beliung kecil, tetap kena berhati-hati juga. Apa-apapun, kalau di tengah laut memang kadang-kadang akan berlaku fenomena ini. 

Jeti UMS di awal pagi

Cantik sangat air laut di sini

Satu lagi boat yang sama-sama trip dengan kami

Yeaaahhh!
-
-
-
-
-
-
-
-
Inilah warna air di Pulau Mengalum ♡

Cantikkan? ^^

Rasa macam nak mandi laut!

Tengah memancing ada twister datang

Lepas tu satu lagi muncul

Yang kanan tu twister kedua. Kami pun terpaksa meninggalkan kawasan tersebut. Tapi tak lama kemudian, kedua-dua puting beliung tersebut hilang dengan sendirinya.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
New fishing rod. Pakai untuk pancing di jeti sangat sesuai. Tapi kalau di tengah laut, dapat kerapu merah besar suku lengan masih boleh tarik lagi. 

Ahad, 22 Mei 2016

Resepi Maggi yang Sedap

Makan mi segera ni paling best la waktu hujan. Time sejuk tu makan makanan yang panas dan berkuah... pastinya best.

Okaylah. Saya nak share resepi mi segera yang sedap.

Bahan-bahan:
  • Mi segera (apa perisa pun boleh). Saya pilih jenama Maggi.
  • Beberapa keping sayur kubis yang telah dikoyak-koyak.
  • Sebiji telur ayam.


Cara-caranya:
  • Rebus air untuk masak mi segera. (Jangan terlalu banyak air).
  • Setelah air mendidih, masukkan mi segera serta perencahnya.
  • Masukkan sayur kubis
  • Masukkan sebiji telur.
  • Setelah mi segera masak, tutupkan api dan tuang ke dalam mangkuk. Untuk mi segera perisa ayam, lebih sedap jika dicampur dengan sedikit serbuk lada putih.
  • Makan ketika panas.

Cantik Tanpa Contact Lens

Asal nak nampak cantik mesti kena guna contact lens bewarna. Betulkah begitu?

Saya pun kadang-kadang suka juga guna contact lens. Nak nampak penampilan berbeza sikit la katakan. Tu pun tak boleh nak pakai lama, mata pandai sakit. (Kalau perasan dalam blog saya ni... ada gambar-gambar saya yang guna contact lens. Tu edit sahaja sebenarnya -_-).

By the way, memang nampak menyerlah kalau guna contact lens ni. Lebih-lebih lagi mekap smokey eyes, dipadankan dengan contact lens biru... fuh! Sekarang lagi trend dolly makeup... guna contact lens memang nampak macam patung.

Tapi... tak semestinya kena pakai contact lens baru nampak cantik. Lebih-lebih lagi orang Asia. Mata warna hitam atau dark chocolate (kecuali yang ada mix blood). Apa yang saya nak highlight di sini, kecantikan seseorang itu subjektif. Tak semestinya kena pakai contact lens baru nampak cantik. 

Apa-apapun... tengok keadaan semasa juga la. Masa attend majlis, nak kahwin atau buat photoshoot ke... itu lain. Sukahati nak mekap macam mana pun. But for everyday makeup, lebih cantik jika nampak natural.

Jangan salah anggap tau! Boleh kalau nak pakai contact lens!. But for me... natural kan lebih menarik. Lebih bersifat wanita Asia. :-) Lagipun jimat masa nak bermekap. Kalau ada contact lens ni, masuk habuk sikit dah berair mata. Belum lagi campur dengan cara pegang dan menjaga contact lens.
Sebenarnya terbaca status kawan dalam Facebook. Peserta ratu cantik (traditional beauty peagent) hampir semuanya nak guna contact lens. Jadi kawan saya ni kecewa sikit la. Sepatutnya mempamerkan kecantikan yang original. Ramai yang bersependapat dengan kawan saya, termasuklah saya juga.

Suka tengok orang cantik-cantik, but lagi suka sekiranya kecantikan itu lebih asli :-)♡.

Sebelum ni pernah tengok America's Next Top Model. Dah lama dah tak ingat Cycle berapa. Setiap kali photoshoot, ada sorang peserta tu pakai contact lens bewarna. Lastly Trya Banks tegur suruh peserta tu buka contact lens. Tujuan bukan untuk downkan dia, tapi dia juga boleh nampak cantik tanpa bantuan kanta lekap.

Kendall Jenner. No contact lens tapi still nampak gorgeous!
source

Agnes Monica. Siapa kata kena mata warna biru baru nampak cantik?
source

Ariana Grande ♡_♡
source

Selena Gomez ♡
source

P/S - Walau bagaimanapun terpulanglah dengan individu masing-masing nak bagaimana punya style. 

Sabtu, 21 Mei 2016

Menginap di AKEPT, Negeri Sembilan

Ni first time saya datang ke bangunan AKEPT (Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi) yang terletak di Bandar Enstek, Negeri Sembilan. Sebenarnya tujuan datang ke mari adalah untuk hadir ke bengkel TOT (10 Lonjakan) yang diadakan selama dua hari iaitu pada 16-17 Mei 2016.

Kami datang awal sehari dari tariku kursus dan malam tu dah berpeluang menginap kat hostel AKEPT. Walaupun begitu, hostel AKEPT sangat tidak mengecewakan kerana suasananya ala-ala hotel. Cantik. Kemas. Fasiliti lengkap dan ada staf yang akan kemaskan bilik tetamu. Selain itu, kafe di AKEPT juga menyediakan perkhidmatan yang baik dan seperti hotel style. 

AKEPT terletak jauh sikit dari bandar, oleh itu keadaan sekeliling sunyi sedikit. Sesuai untuk yang inginkan ketenangan dan fokus kepada kursus yang dihadiri. 

Saya bagi ☆☆☆☆☆ untuk penginapan hostel di AKEPT. 

Ini adalah bilik tempat saya menginap selama dua malam.

Hostel AKEPT juga dilengkapi dengan TV dan kelengkapan solat

Pemandangan sekitar AKEPT yang bersih dan menenangkan.

Kursus TOT sedang dijalankan
-
-
-
-
-
-
-
Selepas selesai kursus TOT, saya meneruskan tugasan saya di Kuala Lumpur.
-
-
-
-
-
-
Masa nak balik Sabah rasa cam best betul. Yalah. Rasa nak rehat. Syukurlah penerbangan waktu tu okay. Cuaca cerah walaupun flight delay 20 minit sebenarnya. ^^

Haaa....nampak pulau Labuan. Rindu nak balik kampung!

Jumaat, 20 Mei 2016

Birthday untuk 13

Lamanya saya tak update blog. Minggu ni terutamanya... gila-gila punya sibuk. Malam ni baru ada okay sikit.... boleh rehat-rehat. Nak gi memancing sat lagi. Aktiviti malam Sabtu.

Apa-apa pun sebelum terlambat.... tahun ni sekali lagi saya kena bagi dua hadiah untuk dua orang yang lahir pada tarikh yang sama... Prof (13 Mei) dan Hafiz (13 Jun).

Memandangkan Prof adalah kipas-susah-mati Casio G-Shock... jadi kami pun hadiahkan Prof satu unit jam G-Shock. Happy birthday Prof :-). Harap suka la hadiah yang kami (staf Prof) bagi ni. Mula-mula nak amik warna hitam+hijau... tapi macam yang hitam+biru pun cantik juga. Lastly... keputusan muktamad! Hitam+biru.

Jam tangan telah dirasmikan dengan jayanya! Happy birthday Prof! From Yna, Nurul, Hafiz & Barawit!

Memang bertuahlah Prof. Dapat kek lagi hari tu. Kitaorang pun bertuah juga sebab dapat makan kek sedap dari Secret Recipe ^^♡

Friday the 13th. Jadi malam tu untuk menghabiskan sisa masa sambutan ulangtahun kelahiran... maka trip memancing kena ada la. Malam tu bawa katil lagi. Sedap tunggu ikan + baring-baring tengok langit. 

Malam tu juga waktu blood moon. Punyalah cantik! Makin lama bulan tu makin ke bawah. Yalah. Macam sunset. Lepas tu warna nampak warna kemerahan. Rugilah tak bawa digital camera. Kalau tak... tentu gambar lebih cantik.
-
-
-
-
-
-
-
-
Aha.... ada sorang lagi yang sambut birthday pada 13hb. Tentulah Hafiz, suami saya. 13 Jun juga sama dengan hari ulangtahun perkahwinan kami. Tak sangka tak lama lagi nak masuk dua tahun dah kami kahwin. :-))) 

Oleh kerana malas nak tangguh beli hadiah... jadi saya bagi hadiah birthday in advance la. Mula-mula tak tau nak belikan apa. Tapi... oh ya! Kan dah list apa benda nak dibeli hari tu. Jadi saya fikir, beg adalah yang sesuai. Lagipun dah lama Hafiz nak beg gini (sling bag). ;-) So... okaylah. Happy birthday to you too!! ♡♡♡ 

Selasa, 17 Mei 2016

Short Trip to Johor - Hadir Kursus Pengurusan Risiko

Betul-betul non stop fly ke sana sini this month. Start dari Sabah - Sarawak - Sabah. Lepas tu Sabah - Johor - Sabah. Sekarang pula Sabah - Negeri Sembilan - Kuala Lumpur. InShaaAllah next week pula Sabah - Labuan.

Seronok juga dapat pergi jalan-jalan ni. Dapat tengok pemandangan di negeri orang. ^^

Okaylah. Actually nak share sikit pengalaman masa hadir Kursus Pengurusan Risiko yang diadakan di Johor pada 10 - 11 Mei 2016. Walau bagaimanapun, kami dah datang lebih awal... jadi duduk di Johor lama sikit la iaitu pada 9 -12 Mei. 

Jumlah peserta dari UMS semuanya ada tiga orang. Kami duduk di Pulai Spring Resort, Johor kerana tak jauh dari tempat kursus. Cantik resort ni. Ada kolam renang, tempat main golf dan pemandangan yang cantik. Jadi ini adalah bilik yang saya stay untuk beberapa malam.

  
Dek kerana malas nak merayau makan di luar... lastly order makan di bilik sahajalah -_- Mihun goreng, RM29. Tapi okaylah. Rasa pun sedap. Dan wangi semerbak.

Ini pemandangan di luar resort. 

Inilah kursus pengurusan risiko yang kami kena hadir. Akhamdulillah... dulu tak berapa faham sangat tentang risiko tapi selepas kursus ni..  semua dah clear.

Pergi Johor tak sah kalau tak pergi JPO (Johor Premium Outlet). Kat sana boleh beli barangan branded dengan harga lebih murah. Saya pun belikan baju untuk my staff ^^

Next time ingat nak pergi Legoland lagi.

Khamis, 12 Mei 2016

Beza Time Couple dengan Kahwin

Tertarik dengan statement dengan seorang kenalan di Facebook. Ceritanya mengenai time couple tak sama dengan masa dah kahwin nanti. Statement tu panjang. Tapi isi kandungannya menarik. Malah, bagi saya statement tu banyak pengajarannya.

Ingin saya nak share point yang terdapat dalam statement tu (yang saya ingatlah).

1. Masa kahwin tu la nampak perangai sebenar pasangan
Betul. Masa couple semua pun sweet. Semuanya okay. Yang perempuan merajuk, si lelaki cepat-cepat pujuk. Makan kat restoran boleh lagi malu-malu. Tak kisahlah couple berapa lama pun... kita tak akan dapat tengok semua perangai sebenar pasangan kita. Tunggulah bila dah kahwin nanti. Di sana la semua akan terbongkar. Dah tinggal satu rumah... confirmlah nampak semuanya. Makan tak ada dah nak cover sopan lagi. Tidur berdengkur ke tak... tak pandai masak, rajin ke pemalas nak buat kerja rumah, bangun lewat ke bangun awal, busuk ke tak masa ke toilet... macam-macam lagilah! Itulah gunanya persefahaman. Tolak ansur. Kalau dah tau isteri tak pandai masak, suami kena encourage la belajar masak. Kalau dah tau suami ni rupa-rupanya suka bangun lambat, ajar dia untuk bangun awal.


2. Duit penting ke tak penting?
Yalah... kalau dulu time couple, tak kisahlah macam mana pun. Duit tu tak penting... cinta tu yang penting. Betul, cinta kena ada. Tapi betul ke duit tu tak penting? Bila dah kahwin dan ada anak nanti, anak nak makan apa kalau tak ada duit? Sekarang semua pun guna duit. Masuk tandas pun kena bayar. Kalau sebut pasal duit, tak semestinya orang tu materialistik. Jangan salah faham ya. Tapi duit itu penting untuk menampung hidup. Itulah pasal semua orang nak cari kerja. 'Ah! Kalau tak ada duit nak beli beras, tanam padi sajalah!'. Ingat tanam padi tu tak perlu duit ke? Jangan asyik nak fikir cinta cinta cinta... mana nak duit kena fikir juga.


3. Kahwin bukan sekejap
Ni lagi satu, dah kemaruk sangat bercinta... tak sabar nak kahwin. Kahwin ni bukan untuk suka-suka. Bukannya nak fikir sedap saja. Kahwin ni komitmen. Suami kena cari makan, kena bagi nafkah kat isteri. Bukannya lepas kahwin biar isteri cari makan sendiri. Yang isteri pula kena taat kepada suami. Bukannya buli suami. Ni baru saja buat hal sikit, dah melenting semacam. Tu belum kahwin... baru tahap couple. Kalau dah kahwin nanti bagaimana? Ingat. Kahwin bukan sekejap. Nak cari pasangan, carilah yang sesuai. Bukan cari yang lawa/hensem saja tapi perangai tak senonoh. Alamat menyesal dikemudian hari.


Pesanan saya kepada yang tak kahwin lagi, cepat-cepatlah berkahwin bila dah bersedia. Lama sangat bercinta.... orang kata cinta tu makin tawar. Tak ada manisnya lagi. Kalau tak ada duit nak kahwin atau masih lagi ibubapa tanggung makan minum, janganlah pula pandai-pandai nak bercinta dulu. Habiskan dulu belajar. Kerja baik-baik... kemudian carilah pasangan. InShaaAllah ditemukan jodoh yang lebih berfikiran matang.

Selasa, 10 Mei 2016

Straight To Da Point!

By the way, bulan ni bersambung-sambung travel. Bayangkan 7-8 Mei pergi Kuching, 9-12 Mei pergi Johor (sekarang di Johor... tengah baring dalam hotel dengan mata yang tak nak tidur) sambung lagi ke KL pada 15- 18 Mei nanti. 27 - 29 Mei kena suruh join masuk hutan pula untuk Merentas Borneo, fikir balik la nak ikut ke tak.

In between tarikh-tarikh berikut.... 19-20 Mei Tun akan mai ke KK... 24-28 Mei pun sama juga. Masa tu gila busy berabis la. Nak pergi Pulau Mengalun lagi 27 Mei ni. Rancak la jadual bulan ni. Patut kena pergi Kelantan lagi 26 Mei tapi nampaknya totally batal la kalau dah big boss datang sini.

Kadang-kadang sesak nafas bila terlalu banyak ke sana sini. Bila semput dah datang... kena slow la pergerakan. Tak boleh express sangat. Entah jadi atau tak nak sambung study kalau gini. Intake September pula tu. Yuran lagi RM1000+ kena bayar untuk setiap semester... due date submit application is on 12th June. Aduhaiii... harap-haraplah sempat. Plus banyak lagi tempat teringin saya nak pergi... macam mana la nak sambung belajar ni. Kerja pun kena utamakan... mana lagi life peribadi... HoHoHo... Walau bagaimanapun, macam ni la baru seronok. :-) Dapat new experiences, tengok-tengok negeri dan negara orang... seterusnya menunaikan impian yang dah lama nak capai.

Tak lama lagi nak puasa dah. Raya tahun ni pula sambut di Penang. Nasib baik la baju kurung tak perlu tempah sebab mum pandai buat baju. Saya lagi tak belajar menjahit. Uhuhuhuuu.... suka tengok orang menjahit tapi bila buat sendiri memang fail. Jahit manik boleh la.

Okaylah. Try nak tidur. Esok kena bangun awal pula. Goodnight!

Trip to Kuching 2016 - Part 2

Keesokan harinya, awal pagi dah check out, pas tu round pergi cari sarapan. Kalau kat Kuching, kedai kopi tak banyak sangat yang buka. Lastly decide pergi makan di McDonald - 24 jam. Disamping tu boleh terus ke tugu Kuching yang paling famous ni. 

Semalam dah cover ke Sarawak Cultural Village ( + Santubong + Damai), Waterfront, Satok dan jangan lupa ke Sarawak Plaza pergi tengok barangan sukan super murah di Lea Sport Center. Jadi hari berikutnya pergi ke seberang (Kuching Selatan) pergi beli kek lapis Dayang Salhah yang famous. 


Bergambar di tugu Kuching adalah satu kemestian. Rugi tak amik gambar sini kepada yang datang ke Sarawak. Rindu gila tempat ni sebab banyak kenangan masa belajar dulu. Walaupun Crowne Plaza dah digantikan dengan Riverside Majestic dan Holiday Inn pun dah jadi Grand Margharita... tetapi Sarawak tetap menyimpan banyak memori kepada saya. :-)

Inilah Sungai Rajang. Mula-mula nak nak perahu tambang ke seberang, fikir balik.... baik guna kereta since dah menyewa keta, kan? Boleh lalu ikut jambatan kalau nak menyeberang. Cuma jauh sikit la banding naik perahu tambang.

Sanggup pergi ke Kedai Kek Lapis Dayang Salhah. Pilihlah nak kek apa. Murah-murah dan sedap. Boleh terus packing dalam kotak untuk bawa balik naik kapal terbang. Juga boleh buat delivery melalui pos.

Sebelum balik, sempat singgah ke India Street.... di mana kedai menjual barangan yanh super murah. Jersey lengan panjang dry fit boleh dapat harga RM9.90 sahaja. Boleh la kalau nak pakai bersukan ke.... jogging ke... India Street is my all time favorite.


Dah sampai ke airport dan tengah menunggu kapal terbang nak sampai, apa kata try produk aiskrim buatan Malaysia iaitu FeliMio Gelato. Cup kecil harga RM7 dan yang saiz besar harga RM10. For me... taste better than Baskin Robin kerana less sweet. My favorite is Dark Chocolate. So FeliMio Gelato... please jual kat Sabah pula!

P/S - Sarawak mementingkan barangan keluaran mereka sendiri (and proud of it). Banyak produk yang tak ada jual di negeri lain tapi boleh didapati di Sarawak. Negeri ni juga tak ada pendatang asing okay. 

One more... akhirnya berjaya tengok TYT + Toh Puan negeri Sarawak. Ow yeay!
Jangan lupa makan mi kolok!

Trip to Kuching 2016 - Part 1

Lamanya tak jejakkan kaki ke Kuching. Paling last sekali tahun 2007 atau 2008 time belajar dulu. Bila datang balik ke sini.... totally berubah semuanya! Banyak shopping complex baharu dah ada, India Street pun dah ada bumbung yang kat tengah-tengah tu (dulu tak ada), bas biru yang old school pun dah tukar kepada bas yang baharu dan banyak lagilah perubahan!

Walaupun trip ni singkat, tapi sangat puas hati. Actually saya bawa staff saya pergi Kuching untuk makan angin. Terlalu lama kerja di dalam office pun tak best. Sometimes kena hirup udara segar juga. Lagipun percutian ni adalah percutian yang super bajet. Jadi okaylah. Berbaloi-baloi. 

Kami amik flight pagi awal, jadi boleh sampai Kuching awal. Flight ke Kuching taklah lama sangat. Hanya satu jam lebih sahaja. Cuaca pun baik, syukur alhamdulillah...

Nak masuk Sarawak boleh guna passport atau IC seperti biasa. Kalau guna passport senang sikit, kalau guna IC... nanti kat imigresen akan dibagi resit. Kena simpan tau resit tu sebab kena kembalikan kalau nak balik ke negeri asal. Untuk nak stay lebih 90 hari, kena buat Passport Perjalanan Terhad. Ala-ala passport international juga tapi warna biru. Dulu buat hanya RM5 sahaja. Sekarang tak tau berapa dah kena cas. 

Ni la pemandangan waktu kami nak ke Kuching. Cantik betul langit. :-)

Haaa.... masa kami pergi Kuching... masa tu terkena pula pilihanraya Sarawak. 7-8 Mei 2016. Mula-mul ingat mesti jalan sesak ni. Tapi syukurlah semua okay. Rasa meriah pula sebab tepi jalan boleh nampak banyak bendera, banting dan banner parti.

Oleh kerana kami pergi sewa kereta, jadi boleh jalan jauh sikit. Tiga tahun kamek blaja di Sarawak, tapi sik pernah masuk Sarawak Cultural Village. Jadi ni la first time pergi ni. Harga tiket sebenar RM60+ (GST), tapi kami amik pakej kereta sewa... so dapat diskaun. Bayar RM55 sahaja. Masa masuk ke dalam, akan diberikan passport ni. Sige sorang. Jadi di mana-mana rumah traditional yang kita dah lawat, jangan lupa cop di dalam passport tau!

Ni antara rumah-rumah traditional di Sarawak Cultural Village. Boleh masuk ke dalam dan buat macam rumah sendiri. Hehehe...

Dalam ni akan ada orang yang buat aktiviti sendiri, contohnya menjual kraftangan.... buat kraftangan, memasak dan lain-lain. Produk tu kalau nak beli pun boleh. Lastly saya try lempeng sagu. Sedap jugalah.

Sempat la selfie.

Dah puas round semua rumah-rumah, kami sempat pergi tengok pertunjukkan kebudayaan. Seronok sangat. Setiap hari akan ada dua sesi iaitu jam 11.30AM dan sesi petang.. jam 2PM kalau tak silap. Rugi kalau tak tengok. Tarian-tarian yang dipertunjukkan memang unik. Dan pastinya terhibur.

Ni salah satu tarian lagi. Suka tengok betapa gemalainya tarian-tarian tradisional Sarawak. Cantik sangat.

Sebelum keluar dari sana, kena amik gambar dulu. By the way, Sarawak Cultural Village terletak di area Santubong. So boleh tengok Gunung Santubong dan Pantai Damai ketika dalam perjalanan ke mari.

Kelaparan punya pasal, kami pergi ke Wisma Satok. Lamanya tak pergi sini. Tapi tak banyak sangat berubah. Kami try restoran yang tak ada kat Sabah. Ayamku Restaurant. Sedap juga BBQ Chicken Rice ni. Boleh tahan.

Dah check in hotel, tak lama lepas tu terus jalan ke area Waterfront. Pergi tengok kraftangan dan barang-barang lain. Hotel pun dekat sahaja dengan Waterfront, jadi senanglah. Jalan kaki dalam 5 minit dah sampai ke destinasi.

Nak ke Grand Merdeka kena lalu kat sini. Cantikkan bangunan ni. Bangunan pos. Sarawak banyak mengekalkan bangunan bersejarah. Nak bergambar kat sini tentunya cantik.

Malam tu makan di Annuar BBQ Steamboat. Harga RM22 seorang dan makanlah sepuas hati. Yang penting habiskan makanan tu. Jangan membazir.

Ni la barisan yang ikut tour ke Sarawak. Hahaha! Rasanya saya boleh jadi tour guide kot. Hari tu pergi Hong Kong pun lebih kurang begini juga. Jalan la di mana rasa nak jalan + cheapest flight ticket and hotel. Berbaloi.

Ni hotel tempat kami menginap. Mana-mana hotel yang ada logo TripAdvisor... don't worry! Tentunya selesa. Walaupun hotel bajet, tapi fasilitinya tetap tip top. Ada TV, water heater, Wi-Fi, aircond dan lain-lain. Nak lebih murah? Travel la guna Air Asia Go.