Isnin, 21 Mac 2016

Trip to Hong Kong - Part 2

Hari kedua berada di Hong Kong diteruskan lagi dengan melawat ke Madame Tussauds Hong Kong. Kami gerak dari Mong Kok pada jam 0830AM kerana menggunakan public transport. + nanti sesat tak tau nak menghala ke mana lagi, nak baris lagi... semua diambil kira. So kena gerak awal. Nak cara paling best ke Madame Tussauds, kena ke The Peak Tram terlebih dahulu. Kat sana akan ready satu train yang akan membawa kita ke Madame Tussauds (nota : Madame Tussauds tu terletak di dalam bangunan The Peak. Tempat tu ala-ala shopping complex). Boleh juga menggunakan dengan cara lain. Klik link How to Go to The Peak Tram from your area in HK untuk info selanjutnya.

Jalan punya jalan... akhirnya sampai ke stesen The Peak Tram. Caranya senang sahaja. Turun kat stesen MTR terdekat dengan The Peak Tram (apa-apa boleh cek dalam website MTR). Dalam stesen tu ada bagitau kalau nak ke The Peak Tram kena ikut Exit mana. Lepas tu jalan kaki dalam 10 hingga 15 minit (ikut sahaja signboard di tepi jalan tu), menyeberang jalan dan dah sampai ke stesen The Peak Tram. Sebelum naik train, kena beli tiket terlebih dahulu. Dan untuk mengelakkan ramai orang, belilah tiket seawal yang boleh iaitu sebelum jam 10AM. Kalau tak... sure berbaris punyalah panjang! 

Atau dengan cara lebih mudah ialah beli pakej online siap-siap iaitu combo 3 in 1 (Madame Tussauds + The Peak Tram + The Sky Terrace = HKD250). Nak beli tiket masuk ke Madame Tussauds sahaja pun boleh juga iaitu HKD150. Klik link Madame Tussauds HK price ticket untuk info lebih lanjut. Harga tiket untuk naik The Peak Tram ialah HKD40 sahaja. For more info, click here (The Peak Tram ticket price). 


Inilah rupa luar The Peak Tram station

Dah beli tiket, kena baris lagi untuk naik train menghala ke The Peak

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Inside Madame Tussauds
Nicole Kidman

Angelina Jolie & Brad Pitt

Marilyn Monroe

Beautiful Li Bingbing

Johnny Depp. My favorite actor

Twilight! Robert Pattison

Ethan Ruan

Aaron Kwok

Cycling with Leon Lai

Andy Lau

Sempat berposing dengan Queen Elizabeth

Legendary Shakespeare 

Lovely late Princes Diana

Rembrandt Harmenszoon Van Rijn

Albert Einstein 

Pengacara paling famous HK, Sandra Ng

Jackie Chan

Bruce Lee

Selfie dengan Lee Jong-Suk

Bae Yong-joon. Winter Sonata!

U-Know Yunho & Max Changmin. Mak aihh! Tingginya

Muhammad Ali

Japanese Sumo - Yokozunar Chiyonofuji

Tiger Woods

Micheal Jackson. The King of Pop

The Beatles

Bercakap dengan Lady Gaga. Rupanya saya lagi tinggi dari dia. Ngehehehehe....

Selfie dengan Lady Gaga

Makan dulu dengan Piggy friends

Sun Wukong! (Donnie Yen)

Dah selesai dari Madame Tussauds.... pergi beli hot chocolate di Pacific Coffee dan duduk lepak di luar. Inilah keadaan di luar The Peak
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Pas tu dan duduk lama kat sana... kami pun meneruskan perjalanan ke Wan Chai sebab nak makan dim sum halal di Islamic Centre Wan Chai. Masuk balik ke stesen MTR tempat turun tadi dan pergi ke auto ticket purchase kiosk yang tersedia di kawasan MTR tersebut. Senang sahaja.

Oleh kerana my boss adalah former Chief Justice Malaysia, jadi terus tiba-tiba nak amik gambar Department of Justice HK.


Dah tiba di Wan Chai di Islamic Centre! Tempat ni agak confuse sikit nak cari.. Nak dekat ke sini.... turun ke MTR Causeway Bay dan keluar ikut Exit A. 9 minit berjalan kaki untuk sampai ke sini. Kantin terletak di Aras 5.


Makanlah sepuasnya kerana semuanya halal. Sedap. Dan murah. Try dim sum halal juga!

Lepas tu terus jalan ke Tsim Tha Tsui sebab nak pergi Avenue of Stars Hong Kong. Unfortunately banyak yang tengah under construction. Tapi still boleh tengok waterfront Victoria Harbour yang sungguh cantik.

Victoria Harbour HK

Kat belakang tu adalah Clock Tower Hong Kong

Bestkan lecture class seni buat macam tu sahaja. 

Persembahan folklore dance

Jadi kami end our trip untuk hari ke dua pada lewat petang. Berjalan memang jauh ke sana sini... tapi sangat berbaloi. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!