Jumaat, 8 Januari 2016

The Power of Walking

Yeaaaaa..... seronoknya berjalan kaki petang-petang pusing keliling kampus. Yang lagi best, dari high heels tukar ke selipar Jepun. Senang sikit nak berjalan kaki (Baju saja tak tukar. HeHeHe). Kengkadang orang salah anggap sebagai students pun ada. Yalah. Manada staf jalan kaki pakai baju kurung macam tu punya style. Kiranya lebih nampak macam pelajar yang baru pulang dari kelas. 

Sekarang ni saya pun terikut masuk Program Kuruskan Badan K2JC yang sebenarnya di create oleh kami bertiga juga (Saya, Nad dan Khai). Mulanya nak try program diet seminggu dengan cornflakes (saya dan Hafiz). Konon nak tengok ada perubahan berat ke tak. Kalau ada, nak story dalam blog. By the way sekarang dah langsungkan balik program walking yang dah lama stop :b 

Actually berat badan saya sekarang ialah ideal (sekian lama turun beberapa KG dengan jayanya. Sehingga sekarang maintain macam tu sahaja la...). Sebenarnya ceritanya begini. Dalam salasilah keluarga saya sama ada sebelah mum atau dad, tak ada yang terlebih berat. Kalau ada pun yang berisi saja. Memang body sentiasa maintain (la katakan). Jadi genetik tu pun turun la kat saya juga. Paling berat pun pernah capai... errr... XXkg. :b Cuma ada sekali tu la macam berisi betul badan. Ciit!! Dalam otak dah set mesti makan, so mesti berisi punya la.

Tu yang tahun sebelumnya. Sekarang berat badan dah turun balik. Happy! (Wanita mana yang tak happy turun berat. ;-b). Otak set kurang makan... maka kurang dengan jayanya. 

Kalau berdisiplin, semuanya akan tercapai. Kengkawan + bos pun perasan juga badan susut. Nak kata tak makan, makan juga. Pagi makan... tengahari makan... malam pun makan. Yang membezakan adalah potion dan jenis makanan.

Okay balik ke cerita asal. Kami beberapa orang pun bertekad untuk menjalankan kehidupan sihat. Dalam seminggu akan buat sesi walking. Sambil menjaga kesihatan, sambil dapat melihat keindahan kampus. Its okay to buy green tea sejuk along the way perjalanan. Hanya 69kal sahaja. Ccciihh!!

Sebenarnya dulu pernah bawa Prof ikut berjalan juga. Punyalah excited. Siap ngan baju, kasut, beg dan JAM baharu shopping di kedai Adidas... tittt... tittt... titt... dekat RM1K juga sub total. Then sekali sahaja join, hampeehh. Tak tau dah mana baju segala tu. Kata Prof... anak-anak dah waris. By the way, that's our Prof. Sentiasa berkobar-kobar, caring, funny, down to earth, murah hati, senang nak bawa bincang, supporting etc etc etc. For me, he is the best Deputy Vice Chancellor yang saya pernah kenal. :-)

Ini pemandangan senja di Menara Jam UMS. Warna jingga yang ♡♡♡
-
-
-
-
-
-
Okay. Nak imbas balik kekurusan dan kegemukan yang pernah saya alami. Hahaha... mula-mula kurus tapi dah nak berisi sikit, lepas tu berisi banyak, lepas tu turun dan turun sampailah sekarang.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!