Jumaat, 23 Oktober 2015

No Money No Talk

"Kalau nak bercakap tentang kaya, kena menjadi kaya terlebih dahulu". Memang best ayat tu. Betul la. Kalau nak cerita pasal duit... kena ada duit dulu. No money, no talk.

Pada 22 Oktober 2015, berlangsungnya Persidangan Pengurusan Kekayaan anjuran Jabatan Bendahari UMS. Persidangan ini berlangsung selama dua hari (22-23 Oktober) di Promenade Hotel, Kota Kinabalu. Persidangan ini dirasmikan oleh YABhg Tun Zaki bin Tun Azmi, Pengerusi Lembaga Pengarah UMS (juga former Chief Justice of Malaysia).

Sangat tertarik dengan keynote address yang disampaikan oleh YABhg Tun Pengerusi LPU sebenarnya. Ceritanya panjang lebar. Dan seronok mendengarnya. :-)

Walaupun tak dapat ikut semua sesi, dengar keynote address yang disampaikan pun dah tahu bahawa persidangan ini sangat menarik. 

Tahniah team Bendahari, warga UMS dan para peserta yang telah menjayakan persidangan ini.

Cerita lain....

Rezeki itu berada di mana-mana. Tapi harus berusaha untuk mencari rezeki tersebut. Jika membuat suatu pekerjaan, buatlah dengan jujur dan ikhlas. Kaya tu satu bonus, tapi jika duit gaji dah cukup untuk menampung hidup, bersyukurlah...

Yalah... sometimes duk tengok ada kenalan yang kini dah kaya hasil main 'forex' kononnya (jadi orang tengah untuk run forex? Doesn't make sense. Duit untung atas angin). Tapi bila ada yang tak kena bayar, dia tak nak campur tangan apa-apa. Walhal... dia yang ajak orang lain masuk. Ada yang sampai pinjam duit di bank, jual tanah dan sebagainya... lastly tak kena bayar... sendiri kena tanggung rugi.

..... sedikit gambar semasa persidangan ^^

Semasa sesi Q and A. Dari kiri... Datuk VC, Tun Pengerusi LPU dan Pemangku Bendahari

Sesi penyerahan cenderamata

Gimik pelancaran

Para peserta bertanyakan soalan

Me with my colleague

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!