Sabtu, 12 September 2015

Resepi Timun Tumis yang Simple

Bahan-bahan:
- 1 biji timun yang buang kulit (dan dipotong dadu)
- Sedikit belacan
- Gula
- Secubit garam
- 1 ulas bawang merah (di cincang)
- 2 ulas bawang putih (di cincang)
- Sedikit minyak untuk menumis


Cara-caranya:
- Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak.
- Masukkan bawang putih dan merah.
- Tumiskan belacan sehingga naik bau
- Masukkan timun
- Masukkan sedikit gula dan garam. Jika nak tambah secukup rasa pun boleh.
- Tumis sekejap sahaja sehingga timun nampak layu.
- Padamkan api dan JANGAN terus rapatkan penutup kuali kerana jika wap panas terperangkap, akan menyebabkan timun kurang rangup.


Sedap dimakan ketika masih panas

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!