Jumaat, 31 Julai 2015

Kenangan Zaman Budak-Budak

Dah ready segala barangan untuk open house tengahari nanti. Yipi! Cadangan menu adalah ayam kari, ikan sweet sour, sayur campur, acar timun dan ikan masin goreng. Lepas tu ada nasi putih dan roti jala. All akan disediakan oleh saya. Harap semuanya berjalan lancar. Ingat nak buat kerabu mangga tapi tengok dulu kalau sempat. Kang kelam kabut. Actually mangga tu dapat dari halaman rumah mummy. Mangga besar-besar. Amik dua biji dah cukup untuk penuhkan mangkuk.

Sekarang ni rumah blackout. Tu yang duduk tak tau nak buat apa. Lastly tulis blog. Nak tidur tak dapat. Nasib baik dah susun atur rumah. Kalau tak.... adei. SESB.... cepatlah ada elektrik balik. >.<

Cakap pasal tak ada elektrik.... orang dulu-dulu pun rumah tak ada elektrik. Belajar pakai lampu minyak tanah. Pergi sekolah jalan kaki jauh kena lalu denai, jalan berbatu segala macam. Cuci kain guna tangan di tepi sungai. Kecil-kecil lagi dah tolong orang tua tanam padi dan macam-macam lagi la. Tapi generasi Y terutama yang di tengah bandar totally berbeza dengan kehidupan zaman dulu. Sekarang semua ada. I-pad, TV, smartphone, Internet... dah jadi keperluan. Anak buah saya yang masih kecil tu pun dah ada I-Pad masing-masing untuk main game. Hrrrmmm....  . . . .  ...

Saya masih ingat lagi waktu sekolah rendah darjah satu dulu, mummy bagi belanja 20 sen sehari. Boleh beli mee goreng. Air bawa sendiri dari rumah. Lepas tu ada sekali tu teringin nak minum air berperisa dengan biji selasih yang dijual di kantin. Dalam botol macam minuman Yakult. Tapi mahal. 50 sen. Tak mampu nak beli. Terpaksa kumpul duit kalau nak beli. T_T

Lepas tu masa sekolah rendah dulu, ada sorang  kawan saya ni yang lost contact sebab saya pindah sekolah lain... akhirnya jumpa balik di sekolah menengah. Then keep in touch sampai sekarang sebab kebetulan dia amik Master di UMS. Haaa.... tu memang BFF saya dulu. Belajar sama-sama, pergi kantin pun sama-sama. HaHaHa!

Saya tak ada sekolah agama. Tapi malam saya pergi mengaji di surau yang terletak di dalam kawasan Ibu Pejabat Polis Kepayan. Dulu daddy pegawai polis, itu yang boleh masuk ngaji kat sana. Pergi jalan kaki saja. Rumah pula terletak di kawasan Mes Pegawai (dekat dengan klinik veterinar Kepayan). Tapi sekarang rumah-rumah di sana dah cantik. Dibuat dari simen. Dulu rumah kayu. Design rumah tu memanjang. Besar! Ada lima bilik, tiga tandas.

Rumah tu berhantu. Sesiapa yang tak biasa tinggal sana mesti rasa tak selesa. Uncle saya pernah dengar bunyi kuali di dapur tapi tak ada orang. Adik-beradik dah dua tiga kali 'keteguran'. Yang lagi best kakak saya pernah nampak perempuan berbaju putih duduk di hujung katil. Mummy pula pernah mimpi ramai orang menjenguk di luar tingkap tengok dia tengah rehat sambil buai adik dalam ayunan. Bila terjaga, mata merah tak pandai sembuh. Heiisshhh.... macam-macam la.... itulah rumah yang paling 'keras' pernah kami tinggal.

Masa darjah tiga saya dah pindah rumah. Sekolah pun tempat lain dah. Jumpa kawan-kawan baru... Kalau tak silap masa saya darjah empat dulu pernah beli Cyberpet. Tu kira permainan yang paling canggih la pada zaman tu. Cyberpet ni kita bela binatang tapi dalam bentuk elektronik. Kena bagi binatang makan, cuci najis dan naikkan mood. Then, ada pula yang jealous ngan benda tu. Pas tu pergi CURI Cyberpet saya. Si Pencuri tu rupanya satu kelas juga. Perempuan pula tu. Sangatlah tak malu. Dah dia curi, dia pergi jual kat orang lain lagi. Nasib baik la dapat balik. Sampai sekarang saya ingat lagu reaksi Si Pencuri apabila orang dah tahu dialah dalang segalanya. Ceeehhh!

Kalau sambung ceta ni panjang lagi ni. Banyak lagi kisah zaman bebudak dulu yang masih segar di dalam memori. Tak best kalau tak ada elektrik >.< I respect orang zaman dulu yang boleh hidup dengan serba kekurangan. Mana lagi di zaman perang. Lagi sengsara.

Jadi generasi kini perlu bersyukur dengan segala nikmat yang sedia ada. Negara telah lama merdeka. Diharap kita semua mengerti apa itu erti kemerdekaan. Bukan disambut dengan party di tengah malam, berjimba sakan.  

Rabu, 29 Julai 2015

Cuti on the Go

My France language is getting worst. Lama tak cakap kot. Sekarang tambah satu bahasa lagi kena belajar. Chinese.... -_-

Minggu ni manyak lelax sebab cuti. Yipi!! Cuti raya la katakan. Start dari kelmarin until Friday (plus Saturday and Sunday). Dengan senang hatinya boleh kemas rumah dan upgrade tanaman. ^^ Yeah...

Awal pagi kelmarin dah start potong rumput. Oh ya. Sekarang tak perlu lagi susah payah nak potong rumput sebab dah beli mesin. Beza sikit dengan mesin pemotong rumput yang selalu tu sebab yang ni guna elektrik dan sesuai untuk halaman yang kecil. Mudah digunakan dan senang dibersihkan.

Dah siap potong rumput, sambung lagi menanam pokok. Pokok pine saya dah makin besar, jadi kena pindahkan dari pasu ke tanah. Kalau tak... nanti tak nak besar. Silap-silap boleh mati terus.

Jadi hari ni sama juga bangun awal. Iron baju, cuci tandas dan bla bla bla. Tak boleh asyik rehat duduk tengok TV sahaja. Mesti nak buat kerja juga. >.<

Jumaat ni cadang nak buat open house. Menu dah di listkan. Tinggal nak beli barang dan masak sahaja. Tak la buat open house besar-besaran. Cukup panggil kawan-kawan office.

Best juga cuti dapat rehat dan buat banyak benda. Oh ya! Ada satu kedai best di 1Borneo yang menjadi perhatian saya. SSF. Suka ngan kedai ni kerana banyak barang perhiasan rumah yang cantik-cantik kat sana. Dan cepat-cepat la saya jadi member. Rugi oo kalau tak jadi member kalau selalu singgah SSF Sdn. Bhd. SSF juga mempunyai cawangan di Semenanjung Malaysia ^^.♡

Okay nanti sambung ceta.

Khamis, 23 Julai 2015

Ikutlah Standard Lampu Kereta Yang Betul

Standard warna lampu brake adalah merah. Tapi ada juga yang suka tukar kepada warna lain. Pada pendapat saya... Bukan sahaja membahayakan kepada pemandu lain, malah kepada diri sendiri juga. 

Kenapa saya kata bahaya? Satu, pandangan jadi silau. Kedua... bila nampak warna putih rasa macam tak alert (merah kan selalu dikaitkan dengan warna kecemasan). Yalah... sebab dah biasa tengok lampu brake warna merah, tiba-tiba ada warna putih kat depan, kita pun jadi bingung. Lagi satu, pemandu ini pengelihatan berbeza-beza. Pendek kata, lampu sebegini hanya menganggu dan memudaratkan pengguna jalan raya lain. 

Jalan raya hak milik bersama. Dan tak semua orang mempunyai pengelihatan yang sama seperti kita. Ada yang rabun malam. Ada yang silau. Ada yang menganggap lampu brake bewarna putih tu seperti lampu reverse. Gunalah lampu mengikut warna standard.

Contoh kereta yang mempunyai lampu brake selain warna putih. Dari jauh nampak kereta ni macam nak menghala ke sini pula. Ingatkan lampu hadapan tadi.

Bukan sahaja menggunakan lampu brake bewarna putih, kereta tersebut juga menggunakan lampu hadapan yang sangat terang dan menganggu pandangan orang lain. Untuk apa? Lagi tak best, kereta pemandu ini juga masih terpampang stiker lesen P. Dan cara pemanduan juga sangatlah tidak beretika.

Jadilah pemandu berhemat. Ingatlah orang lain pun guna jalan raya yang sama juga termasuk senior citizen, wanita dan kanak-kanak.

Terpulang nak bersetuju atau tidak. 

Untuk maklumat lanjut berkenaan spesifikasi kereta yang betul, boleh layari laman web JPJ Malaysia. Untuk membuat aduan secara online boleh aduantrafik@jpj.gov.my dengan menyertakan butiran berikut:

Butir-butir Pengadu
1) Nama Pengadu
2) No IC
3) No tel
4) Alamat

Butir -Butir Aduan
1) No Kenderaan
2) Tarikh kejadian
3) Masa kejadian
4) Tempat kejadian
5) Gambar
6) Jenis kesalahan

Lima Produk Kegemaran Saya

Saya tak akan bercerita mengenai Sebamed kerana ia sememangnya produk terbaik untuk saya.

Selain Sebamed, lima produk lain kegemaran saya adalah:

Dari kiri : Pencuci muka Elizabeth Arden, Transparent Plaster dari Watsons, Tisu Berwarna Premier, Tinted Lip Balm Victoria's Secret dan Sling Beg Pack dari Tumi

Voyageur Sling Beg Pack Tumi. Bagi saya ini adalah beg pack yang paling selesa saya pernah ada. ^^ Saiznya tak terlalu besar dan banyak poket tempat menyimpan barangan.  Beg ini sesuai dibawa ke pejabat, aktiviti kasual dan aktiviti riadah. Apa yang best mengenai Tumi? Boleh customize nama secara percuma dan lekat / gantung di beg anda. Sekiranya anda tercicir beg, jangan risau kerana Tumi boleh trace dan kembalikan beg anda, dengan syarat anda perlu register 12 nombor unik beg anda di website Tumi

Transparent plaster dari Watsons. This is a must for me! Saya perlu elakkan kulit terkena pin tudung (di bawah dagu) kerana ia menyebabkan kulit saya sangat gatal. Ini berikutan kulit saya yang sensitif -_-.... Jadi solution terbaik setakat ini ialah tampal plaster di bawah dagu untuk elak kena gatal-gatal. Sebenarnya saya boleh menggunakan pin emas tapi sekarang ni susah nak cari benda tu di kedai emas. Kalau ada pun terlalu besar atau perlu buat tempahan khas. Oleh kerana saya malas nak menempah atau masuk ke kedai emas, saya pun guna la plaster ni. Yang bestnya plaster ini bewarna transparent, nipis dan tak ada kesan selepas dibuka. Harganya juga murah dan boleh diperolehi di Watsons ^^ Harga RM3+ satu kotak.

Victoria's Secret Tinted Lip Balm. VS merupakan salah satu produk kegemaran saya. From variety of fragrances, undergarments and makeup.... long story short, I have small collection of VS product. ^^ Dulu selalu beli di Kuala Lumpur tapi sekarang VS dah ada di Imago Kota Kinabalu, so it's a good news for me dan seluruh peminat VS.  Lip balm ini sangat fresh dan yummy kerana ada rasa mint di bibir. Warnanya juga au naturel. Hanya sapukan lipbalm menggunakan jari, warna pink dan rasa mint akan menyerlahkan lagi bibir anda. Harga RM49.90

Premier Colours Vibrant Tissue Paper. Banyak-banyak jenis tisu, saya akan pilih jenama Premier kerana harganya yang affordable, tisu yang lembut dan berkualiti. Dengan adanya produk terbaharu Premier ini, pastinya ia menceriakan hidup anda kerana mengndungi tisu yang colorful. Pilihan warna tisu termasuk merah jambu, biru, kuning, jingga dan hijau. Boleh didapati di mana-mana pasaraya pilihan. Harga dalam RM10+ untuk 5 kotak. Setiap satu mengandungi 150 helaian tisu).

Elizabeth Arden Gentle Hydrating Cleanser and Toner. Kini muka saya dah 99% pulih dari jerawat yang sangat tak best. Tapi ada satu lagi masalah iaitu kulit kadang-kala pandai kering. Saya mencuba set produk muka dari Elizabeth Arden dan ternyata tidak mengecewakan. Cleanser EA tidak mengandungi buih, ringan, fragrance free serta pengguna akan mendapat result yang pantas dalam masa beberapa hari. Untuk meng-optimumkan lagi hasil, anda disarankan untuk menggunakan toner EA. Bukan sahaja menyegarkan kulit, malah menanggalkan kesan mekap yang masih terlekat di muka. Harga set EA (Cleanser 200ml + 50ml, Toner 200ml + 50ml, skin balancing night cream 7ml, optimizing skin serum 5ml 2x, caplet serum 5ml, gentle hydrating cream 30ml) RM300+. Jimat berbanding beli satu persatu. One item only for example cleanser berharga RM148+

818 Macau Chicken Rice di Kota Kinabalu

Nak makan nasi ayam atau sup ikan dengan harga yang paling berpatutan dan sedap? Boleh try di Macau 818 Chicken Rice. Kedai ini ada beberapa cawangan termasuk di Indah Permai dan King Fisher. Untuk cawangan di Indah Permai, lokasi kedai terletak di sebelah bekas restoran Sri Keningau atau behadapan dengan Farmasi Aslam. Cawangan di King Fisher pula terletak di sebelah restoran Farvis atau sebaris dengan klinik gigi Teh & Chan.

Saya suka kedai ini kerana ia menawarkan harga yang sesuai. Contohnya nasi ayam berharga RM5.00 (dada) dan untuk sup ikan, harga dalam lingkungan RM6.00 - RM9.00. Menu yang simple tetapi best! Sup ikan boleh pilih nak kuah tom yam, kuah tomato atau kuah tomato + susu. 

Pernah makan sup ikan tomato di tempat lain tetapi rasa agak masin + masam. Tetapi di 818 Macau Chicken Rice, semuanya just nice! 818 Macau Chicken Rice juga adalah kedai yang disahkan sijil halal oleh pihak JAKIM. :-)

Jom datang beramai-ramai. 

Sup isi ikan goreng + Kon Lou mee

Sup Ikan di Sabah Keratang, Sadong Jaya, Kota Kinabalu

Sup ikan adalah kegemaran ramai orang especially Sabahan. 

Kepada yang tinggal area Kota Kinabalu dan terasa nak makan sup ikan di dalam environment yang selesa dan sejuk, boleh berkunjung ke Sabah Keratang. Lokasi kedai ini terletak di Sadong Jaya, berhampiran Maybank Islamic. Kedai buka dari jam 7.00AM - 10.00PM setiap hari. Untuk maklumat lanjut, boleh layari Facebook Sabah Keratang.

Apa yang best di Sabah Keratang termasuk menu yang bermacam-macam, ada pilihan sayur dan claypot. Potion makanan juga banyak. Ada yang tak dapat habiskan satu mangkuk sup sebab besar. Boleh pilih nak isi ikan, kepala ikan atau sirip ikan (bahagian paling manis dan mempunyai isi yang lembut). 
Sup ikan. (tanpa mee hoon). Yang ini RM18

Sayur Kailan

Sup ikan (campur-campur) dan mee hoon). Harga RM20+

Bermacam lagi menu available dan maps untuk ke Sabah Keratang

Selasa, 21 Julai 2015

Persoalan Kini Terjawab

Taip kali saya pergi Labuan mesti akan nampak benda ni. Kapal laut besar dan ada benda bulat di atasnya. Dan tiap kali jugalah saya akan berfikir, apakah bendanya tu? Kapal bawa minyak ke? Atau kapal bawa kontena khas berbentuk bulat?

Lepas tu tak puas hati, tanya Hafiz pula. Saya bagitau ada benda besar bulat warna putih atas air, tapi tak tau apa benda tu. Oleh kerana explanation saya kurang jelas, Hafiz ingatkan benda yang saya tanya tu adalah pelampung (buoy). Bukan. 

Baru-baru ni balik dari kampung, nampak lagi benda alah yang menjadi persoalan saya selama ini. Jadi saya tunjuk kat Hafiz. Dia kata dia tak tau apa namanya tapi kapal tu bawa gas.

Inilah imej kapal tu (seperti gambar di bawah):



Imej setelah di zoom:

Bukan satu tapi ada banyak. Kengkadang ada warna oren juga. Tak puas hati punya pasal, akhirnya jumpa juga dalam Google Search. 

Rupanya kapal ini adalah gas carrier. Kapal ini mengangkut gas asli cecair ke destinasi yang ditujui. Ada pelbagai lagi syarikat yang mempunyai perkhidmatan yang sama di serata dunia. Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan gas carrier, boleh layari link ini. LNG Carrier. LNG stand for Liquefied Natural Gas.


Ahad, 19 Julai 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Maaf Zahir & Batin. Kosong-Kosong!

Syukur alhamdulillah.... dapat lagi bersama dengan keluarga dan saudara mara di Hari Raya tahun ini. Menziarahi keluarga di kampung adalah satu kewajiban.

Keseronokan yang paling dirasai adalah sesi bermaaf-maafan sesama keluarga, sesi bagi angpow Raya dan sesi bergambar bersama. :-) Itulah saat yang dinantikan. Tahun ni saya memang tak ikut tema warna. Orang lain semua pakai baju purple, pink atau merah. Tiba-tiba saya pakai baju biru. Mereka semua ni macam berjanji pula. Fail betullah...iisshh....

Pada hari raya pertama tak sah kalau tak melawat pusara arwah datuk, nenek dan pakcik. Sayu rasa hati bila membersihkan daun-daun kering di atas kuburan.

Tahun ini saya berjaya mengawal makan minum (tak makan banyak). Ngehehehe.... lepas tu boleh teruskan dengan aktiviti berbasikal. Ingat nak buat Isnin ni lepas waktu kerja. Itupun kalau mampu :-b

-
-
-
-
-
-


Raya kedua pula teruskan dengan aktiviti menziarahi sanak saudara. Kali ni pergi tiga buah rumah sahaja. Tu pun dah penat. Mana tak... dengan cuaca panas terik lagi, dengan baju kurung lagi... wuh! Tapi makan still makan la. Tak boleh lawan laksa Penang dan soto nenek saudara. Tiap tahun mesti ada buat.

Okay. Itu sahaja.

Tahun ni pakai biru. Baju kurung adalah kain sutera Vietnam yang dibeli masa pergi Vietnam hari tu. Tak mudah kusut dan sesuai dibawa travel.

Bergambar bersama Hafiz

One more!

Beraya di rumah saudara mara.

Raya kedua pula warna hijau

Miaw di kampung

New book. One of my favorites

Khamis, 16 Julai 2015

Cara Mengurangkan Hidung Tersumbat kerana Alahan

Saya mengalami alahan yang kadangkala... argghh!! Teruk. Hidung masih tersumbat walaupun dah guna nasal spray. Ditambah lagi dengan aircond yang sejuk, sure rasa tak best masa tu. Oleh kerana badan saya sensitif, habuk, asap, semburan pewangi dan lain-lain adalah TIDAK kepada saya. Hidung tersumbat yang teruk boleh menyebabkan sakit kepala. Nak buat kerja pun tak senang kalau diserang penyakit.

Antara cara untuk mengurangkan hidung tersumbat:

1. Bawa tidur. Lepas tidur memang sakit akan berkurang dan rasa lebih lega. Saya mengamalkan tips ini setiap kali diserang alahan yang teruk. Kadang-kala asap masakan boleh menjadikan hidung tersumbat (kepada yang sensitif). Dan dapur yang kotor akan membuatkan hidung menjadi gatal. Elakkan dari menyentuh hidung ketika memasak dan pastikan tangan sentiasa bersih.

2. Mandi. Kulit kepala, muka dan badan yang kotor juga menyebabkan hidung tersumbat. Sebelum bawa tidur, lebih baik mandi terlebih dahulu. Jangan lupa bilas rambut bersih-bersih!

3. Kaedah ubat. Jika penggunaan nasal spray tidak memberi kesan, try makan Clarinase. Ubat ini ada dijual di farmasi. Harga lingkungan RM20 ke bawah untuk satu strip. Sure hilang hidung tersumbat. Walaubagaimanapun, elakkan dari memakan ubat selalu kerana kesannya di jangka masa panjang. Selain Clarinase, jenama ubat lain yang lebih kurang sama fungsinya ialah Aerius D-12.

4. Minum air panas. Kalau nak lagi best boleh minum teh tanpa gula yang dicampur dengan madu dan limau nipis / hirisan lemon. Pasti akan melegakan hidung anda.

5. Tak digalakkan guna kipas tetapi gunakan aircond dalam suhu sederhana. Kipas adalah no-no kepada orang yang alahan kerana kipas membuatkan habuk berterbangan. Kalau nak guna kipas pun, guna yang perlahan sahaja. Hidung mudah tersumbat akibat sejuk. Jadi suhu terbaik untuk aircond adalah 24C. Tak panas dan tak sejuk.

6. Jangan minum air sejuk. Minumlah air yang bersuhu bilik atau air suam. :-)

7. Berdiri dan hirup udara segar. Kadang-kadang semasa kita duduk, hidung akan tersumbat tapi perasan tak masa berdiri, rasa macam cecair tu ikut turun juga. Sebolehnya terus berdiri dan keluar menghirup udara luar yang lebih nyaman.

8. Nasal Spray. Semburkan nasal spray ke dalam hidung tetapi memgikut amount yang disarankan. Jenama yang saya selalu guna adalah Oxy Nase. Dijual dalam dua jenis sama ada dalam bentuk spray atau titik. Amik yang spray paling senang.

Amalkan hidup yang sihat. Banyakkan beriadah dan mengamalkan diet yang betul. 

Selamat mencuba :-)

Di Penghujung Ramadhan Tahun 2015

Ramadhan bakal meninggalkan kita dan menjelma pula Syawal selepas ini. :-)

Di hari terakhir Ramadhan pada kali ini sama seperti sebelumnya... office lengang. Parking pun kosong sebab dah ramai orang amik cuti pulang ke kampung. Sunyi saja semuanya. Macam kerja pada hari Sabtu Ahad pula rasanya.

Walaupun Isnin ni saya kerja, tahun ni tetap pulang ke kampung untuk beraya. Cuti raya satu hari plus Sabtu Ahad... Tiga hari cukup la kot. Tahun lepas dah beraya di Penang. Kali ni beraya di kampung sebelah keluarga saya pula. Mungkin sambutan perayaan saya dan Hafiz sedikit berbeza. Kalau mereka banyak duduk kat rumah berhimpun bersama keluarga. Manakala sebelah saya pula, berkunjung ke rumah saudara mara. 

Inilah keadaan parking di office yang sangat lengang, seperti juga di tahun sebelumnya. Best ke office. Jalan tak jem.

Hiasan raya di office tahun ni. Lebih meriah dengan tambahan beberapa lampu lip lap.

Lagi dan lagi!

Siap ada sarung angpow buatan sendiri

Tahun ni berjaya dapat beberapa angpows. Thank you bos-bos! Semoga dimurahkan rezeki dan sentiasa dirahmati Allah Taala.

Dari office terus blah nak balik kampung. Semoga dipermudahkan segalanya. :-)

Rabu, 15 Julai 2015

Memasak dengan Hasil Tanaman Sendiri

Kalau saya memasak, saya lebih suka buat kerja semuanya sendiri termasuklah potong ayam, potong sayur dan lain-lain. Tapi jika ada yang sudi kopek kulit bawang untuk saya, alangkah bagusnya. ^^ 

Salah satu hobi saya adalah memasak. Selain itu saya juga suka menanam. Kailan saya dah membesar dengan jayanya dan sedia untuk dituai. Antara banyak-banyak sayur yang paling menjadi di belakang rumah saya tu adalah bayam dan kailan. Tapi bayam yang saya tanam dah terlalu tua dan tinggi... jadi tak dapat dibuat sayur la. Itulah... asyik kata nanti, lastly bayam jadi pokok hiasan di rumah. 

Ini adalah sayur kailan yang saya tanam sendiri. All organic. Tak ada guna racun penyembur. Sebenarnya tak banyak pun. Tanam dalam pasu saja. Tapi boleh la buat campuran dalam sayuran lain. Next project nak tanam kailan dengan bigger scale. 

Asas terpenting jika bertanam di rumah adalah kena siram hari-hari. Dan buang rumput yang tak sepatutnya tumbuh bersama tanaman. Tanah juga memainkan peranan penting. Jika tanah yang digunakan itu bagus, maka tanaman pun akan tumbuh sihat.

Semalam masak menu special sikit sebab ada udang. 
Dari kiri atas : Udang Kapas goreng Oregano, Kubis & Kailan goreng bersama ikan bilis, sup Bunga Kincam dan Cendawan, Kerabu Peria. :-)

Selasa, 14 Julai 2015

At a Glance : Trip ke Johor

Cerita di Johor tak habis lagi. Tapi memandangkan trip to Johor dah lama berlalu, jadi saya buat imbasan sahajalah mana-mana tempat yang best, yang sempat saya amik gambar.

Kalau nak makanan gerai yang enak, boleh ke area Stulang Laut. Ada satu gerai yang paling famous iaitu nasi goreng dan seafood dalam daun pisang. Memang terbaik la! Cuma nak cari parking dan tempat duduk tu yang tension sikit sebab ramai orang. Walaupun harga seafood jauh lebih murah, tapi rugi tak rasa masakan ni. Simple but delicious

Jangan lupa juga ke Puteri Harbour di Nusajaya, Johor. Tak jauh dari Lego Land sebenarnya. Dalam 15 minit dah boleh sampai. Dalam mall tu ada Hello Kitty Town. Hari tu tak masuk sebab Hafiz kata tak nak. Hahaha. Katanya tempat girl sahaja. So tak merasa masuk la... Huaaaaa!!! Walau bagaimanapun, dapat pergi ke kedai Hello Kitty. Taaaddaaa! ^^

Barangan Hello Kitty original ada dijual di sini. ^^

Ada satu tempat yang paling menarik perhatian saya semasa di Puteri Harbour iaitu kedai DC Comics. Saya adalah peminat DC Comics especially The Green Lantern. Di dalam kedai tu dijual barangan DC Comics seperti T-Shirt, mug, aksesori dan pelbagai lagi barangan lain. Juga ada mini cafe.

Yang bestnya setiap makanan mesti ada logo karakter DC Comics.

 
Mini cafe terletak di dalam kedai. Sambil makan sambil membeli la kiranya.

The Green Lantern

Pemandangan di luar Puteri Harbour Mall

Balik semula ke Johor Bahru, hairan juga tengok ramai orang berkumpul. Rupanya pasal kes TMJ dan Dato' Seri Mohd. Nazri Aziz. 

Inilah Masjid Sultan Abu Bakar di JB. Cantik!



Kalau nak shopping barang berjenama paling best, boleh ke Johor Premium Outlet. Tak jauh sangat dari airport Senai. Hari tu sempat lagi singgah sebelum ke airport. Tak rugi punya singgah ke sini. 

Ahad, 12 Julai 2015

Dari Sabah ke Kuala Lumpur : Bulan Ramadhan

Di bulan Ramadhan yang mulia ini tidak menghalang umat Islam untuk bekerja sambil berpuasa. Kita semua tahu bahawa 'waktu' di Semenanjung berbeza dengan Borneo. Maksudnya dari segi waktu Subuh dan berbuka puasa. Kalau di Kota Kinabalu... jam 6.30PM dah boleh berbuka. Manakala di Kuala Lumpur lewat satu jam kemudian baru boleh berbuka. 

Pada 29hb Jun yang lalu, sekali lagi saya menjejakkan kaki ke Kuala Lumpur bersama yang lain.

Sempena nak dekat raya, kedai-kedai di Jalan Masjid India buka sehingga tengah malam (ada yang sampai Subuh baru tutup) khas untuk orang ramai bershopping raya. Seriously murah. Tudung instant ada yang serendah RM15, manakala shawl pula boleh cari harga yang RM3.50 sahaja. Baju kurung dan baju Melayu juga dijual dengan harga berpatutan. 

Butang baju Melayu (seperti gambar di atas), adalah butang exclusive yang dihadiahkan oleh my bos kepada Hafiz. Untunglah dapat hadiah mahal. 0_o

Semalam hadir ke majlis berbuka puasa bersama YB Perdana Menteri, keesokan harinya pula mesyuarat di KLCC bersama Petronas. 1st time masuk ke Tower 1 KLCC, dimana keselamatan di sini amatlah ketat.... dan canggih. 

Prof. Dr. Sanudin, pakar Geologi UMS (juga bekas Timbalan Naib Canselor UMS) sekaligus buat lecture dengan ahli-ahli Geologi di Petronas. Cayalah Prof!

Keesokan harinya pula kami mengadakan kunjungan ke AmBank untuk berjumpa Tan Sri Azman Hashim. Personally, Tan Sri is a very humble man, sangat berbudi bahasa dan begitu bersahaja. Beliau sukakan seni dan enjoy doing outdoor activities. Lukisan di atas adalah hasil ciptaan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan UMS. 'Kuau Kerdil Kalimantan atau Merak Borneo adalah satu spesis unggas yang jarang ditemui. 

Sempat ke Negeri Sembilan singgah ke kampung boss. Sekejap sahaja okay. Gembira dapat tengok banyak arnab. Anak arnab juga ada. Kecil-kecil lagi tengah sedap tido. Geram tengok.

One finest milkshake can be found at Wafflemeister di KLCC. Hari tu order chocolate milkshake. Oh-so-yummeh!! RM15 per cup. 

Okay. Sebelum balik ke Sabah (flight malam jam 8 lebih), singgah ke Bazaar Putrajaya dulu sebab nak try keseronokan bazaar di Semenanjung. Memang atmosferanya berbeza kerana bazaar di sini lebih variety dan meriah. 

Memang ada sebut pasal Tun M selalu turun bazaar sebab nampak dalam Facebook. Teringin nak jumpa. Tak sangka dapat bertemu Tun M kat sana. Apa lagi, amik gambar terus.

Happy betul dapat amik gambar dengan Tun M. Yalah. Tak semua orang dapat berhadapan dengan bekas pemimpin nombor satu Malaysia ini. Tun adalah orang yang disegani di seluruh dunia. 

Apa-apa pun, happy birthday yang ke 90 tahun kepada Tun M! Semoga Tun kekal sihat sejahtera dan dirahmati Allah S.W.T.

Hasil pembelian dibawa terus ke lapangan terbang. Buka puasa kat Golden Lounge. Makanan di bazaar Putrajaya memang tip top! Tak rugi beli kebab RM5 secucuk, martabak ayam dan daging RM3 satu... rendang serta kuih muih.

Sebelum ni saya tak tau pula jenama Tumi ni kira branded juga. Dulu tak famos di Malaysia. Jadi saya pun tak tau la. Hahaha. Yalah. Sebelum ni saya ada satu luggage Tumi tapi zip dah rosak. Jadi beg tu simpan macam tu saja. Sebenarnya beg tu my dad yang punya kot. Dad beli kat USA. Saya dengan selambanya telah merosakkan beg tu. Lama-lama muncul iklan Tumi di majalah Going Places. Hafiz kata jenama Tumi ni mahal. Lepas tu baru saya sedar kewujudan kedai Tumi di KLIA. Ehehe... 

Then my boss and his friend pun dah pakai jenama Tumi juga. Hrrrmmmm..... lagipun design very nice. Pattern Tumi juga unik dan confirm tak sama dengan jenama lain. Jadi saya pun ingat nak tambah koleksi. 

Harga boleh tahan jugalah tapi puas hati. Boleh cetak nama lagi. Free. Yeaaah! Kalau rosak pun boleh hantar ke kedai Tumi terus dimana-mana cawangan untuk repair. So I bought one for Hafiz sebab dia kadang-kadang suka tumpang beg saya untuk simpan dompet. After this tak ada dah nak menumpang. One of my colleague pun dah simpan hasrat nak beli beg jenama Tumi. Jeng... jeng... jeng!!