Rabu, 28 Januari 2015

Sore Throat..... -_-

Baiklah. Kelmarin cuti sakit kerana demam + selsema. Tadi pagi datang kerja asyik batuk, leher gatal-gatal dan suara rock and roll. Tak peduli juga. Actually dah lama rasa nak selsema tapi asyik tahan.... tahan.... then.... walah! Akhirnya menjadi juga. Iyalah. Start dari ke KL hari tu. Rasa lelangit gatal. Sampai la ke Kudat, rasa gatal lagi. Hehe....

Sakit tekak adalah detik paling perit bila berlaku selsema. Tak boleh tidur. Arghh! Then rasa macam sesak nafas sebab tonsil bengkak. The worst thing, hidung berdarah. Tiap kali pun terjadi kalau badan panas -_- Dah habis stage sakit tekak, stage hidung tersumbat pun kira perit juga. Sedar-sedar dari tidur, dah bernafas dari mulut. Haha. Nasib baik ada nasal spray dan ubat Clarinase. Kalau tidak.......

Saya selalu kena demam + selsema apabila kerja terlalu kuat dan tak cukup rehat. Ntahlah. Tapi selagi masih bertenaga, takkan stop punya. Asyik kerja kerja kerja. Ditambah lagi dengan hal lain-lain, eerrrr..... that's why la. However, I enjoy doing my work. ^^ Cuma kadang-kadang tak jaga kesihatan kot. Tu yang sampai selalu jadi begini! I still remember ada seorang doctor tu kata saya ni suka tahan sakit. Betul la tu.

Sebenarnya terfikir juga. Sejak after Raya tahun lepas diserang demam teruk, sampailah sekarang agak kerap juga sakit. Haiiihh...
.
Sometimes Hafiz marah saya. Lepas kerja rehat la dulu. Janganlah terus pergi buat kerja-kerja rumah. Dahlah tido lewat pula ek. Haha. Nak buat macam mana. Awal pagi dah turun kerja. Balik rumah pun lewat. Masa kat rumah tu sahajalah boleh cuci kain. Takkan nak longgok kain sampai weekend baru cuci? Erkk... bukan style saya. Sekarang dah banyak kemudahan. Cuci kain pun dah fully automatic. Penyapu pun dah guna style macam mop. Lekat semua habuk macam tu saja. Apa lagi... em! Memasak. Easy! Pagi-pagi keluarkan ayam or ikan dari freezer dan letak di peti ais sebelah bawah. Lepas tu malam tinggal cairkan sedikit ais lagi, ready bahan-bahan... then masak. Nasi. Yah. Tak perlu susah-susah tanak macam dulu guna kayu api. Air minum pun dah boleh pilih nak yang sejuk atau yang panas macam tu saja. Let me enjoy doing housework. (Actually kepala kusut kalau tengok rumah tak berkemas)... . .. . Orang lelaki tak apa la. Tak perlu risau-risau. Duduk rumah dah boleh rehat dah. Weekend tu tetap weekend. Perempuan kalau weekend pun kena buat kerja rumah juga. Hehe... jangan marah ^^

So tak nak dengar ada yang merungut kerja banyak, sakit kepala nak atur itu ini sebab semua orang pun sentiasa sibuk. Even ada orang yang lagilah sangat sibuk tapi boleh juga mengatur masa lebih baik dari yang kuat merungut tu! (Actually fed-up dengan seseorang). Blah!

P/S - 1AM.... zzzzzz...z.z

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!