Sabtu, 8 November 2014

Tanda Terlalu Memilih Pasangan

Memilih pasangan itu perlu. Tetapi jangan keterlaluan. Nanti diri sendiri yang rugi.

Apakah sikap seseorang yang terlalu memilih pasangan?

1. Suka membandingkan dengan orang lain
Bila dia dah bersama seseorang, sepatutnya terimalah dia seadanya. Ini tak. Sebaliknya membandingkan dia dengan orang lain. Bila dia nampak orang lain yang lebih sempurna, dia nak beralih kepada orang itu pula.


2. Terlalu teliti
Apabila pasangan buat salah, mulalah hendak marah dan terus putuskan hubungan. Tidak boleh ada cacat cela dalam relationship. Selain itu, pasangan juga haruslah sempurna dari segi fizikal dan mental. Kalau tak.... jangan harap dapat couple dengan dia.


3. Ego
Begitulah apabila merasakan diri terlalu sempurna. Dah buat salah, tak nak minta maaf. Lebih-lebih lagi apabila dia hanya salahkan pasangannya 100%.


4. Cinta tetapi takut meluahkan
Dah cinta tetapi tidak juga meluahkan isi hati. Tak nak kata 'I love you', sebab perkataan tu untuk future husband/future wife sahaja. Takut bila dah cakap.... tersalah pilih pasangan pula.


5. Mencari rupa fizikal yang sempurna sahaja
Maksudnya nak cari yang cantik / handsome sahaja. Nak yang muka macam Korea atau Mat Salleh Belum masuk lagi kriteria-kriteria lain....


Nak memilih, boleh! Apa salahnya. Tetapi janganlah terlalu memilih sangat. Terbaca dalam satu sumber mengenai orang sebegini. Bak kata kalau menadah air, jangan terlebih. Tadahlah sehingga penuh, bukan sehingga melimpah. Lambat laun, diri sendiri yang akan rugi. Tiada orang dalam dunia ni perfect, walaupun diri kita inginkan yang tiada cacat celanya.

Sebaiknya carilah orang yang sesuai dengan diri kita. :-)

P/S - Jangan tamak haloba. Nanti diri sendiri yang rugi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!