Jumaat, 29 Ogos 2014

Lagu Negaraku Dimainkan Dalam Pawagam Sempena Kemerdekaan

Kita sebagai rakyat Malaysia begitu bertuah hidup di negara yang makmur dan aman damai. Lihat sahaja negara-negara lain yang masih belum merdeka atau berada dalam keadaan kucar kacir. Terima kasih kepada para pejuang tanah air kita yang sedaya upaya mempertahankan negara. 

-
-
-
-
-
-
-
Sebenarnya kelmarin kami berdua pergi tengok wayang. Tambahan pula banyak wayang baharu yang best di pawagam. Jadi jalankan juga niat tu. Tengok wayang Lucy. Pelakonnya Scarlett Johanson. Boleh tahan juga ceritanya. 


Secara jujurnya wayang ini menarik dan berbeza dengan yang lain. Tapi saya tidak ingin mengulas panjang  sebaliknya nak maklumkan bahawa ada segelintir penonton yang tidak menghormati lagu Negaraku yang berkumandang sebelum wayang bermula.

Ya. Sempena bulan kemerdekaan ni, lagu Negaraku dimainkan di cinema terpilih.

Tapi apa yang membuatkan saya sedikit terkilan ialah.... segelintir penonton tak nak berdiri pun sewaktu lagu kebangsaan dimainkan. Tidak susah untuk berdiri selama seminit. Adakah mereka malu dengan perbuatan ini? Adakah mereka tahu bahawa mereka sedang diperhatikan oleh pengunjung yang lain serta pekerja premis itu sendiri?

Tepuk dada tanya selera.

Khamis, 28 Ogos 2014

Tips Menjimatkan Perbelanjaan Harian

Antara kaedah penjimatan termasuk:

  1. Bawa bekal ke tempat kerja. Tidak dapat dinafikan, salah satu kebaikan membawa bekal sendiri ialah penjimatan wang. Sebagai contoh: Sarapan pagi berharga RM3.50. Makan tengahari pula berharga RM5.00. Di darabkan dengan 21 hari bekerja (kiraan sebulan) sama dengan RM178.50. Jika kita membawa bekal, kita tak perlu belanjakan wang sebanyak lagi. 
  2. Berjimat ketika makan diluar. Kalau tak nak bawa bekal dan terasa nak makan diluar, penjimatan yang dapat dilakukan ialah tak perlu order air yang manis-manis. Order air suam dah cukup (Kadang-kala ada restoran yang cas tapi tak mahal dan ada yang bagi free). Selain itu, kalau nak amik nasi campur, ambillah dalam kuantiti yang berpada-pada, contohnya satu lauk dan satu sayur. 
  3. Kaedah membeli barang dapur. Kalau nak pergi membeli barang dapur, mula-mula carilah supermarket yang boleh dapat barang dengan harga yang lebih murah. Biasanya kita akan membeli barang dapur untuk seminggu atau sebulan. Jadi barangan yang dibeli pun mestilah dalam kuantiti yang banyak. Kenaikan harga 10 sen juga memainkan peranan penting sekiranya setiap barang yang dibeli berbeza harga berbanding di pasaraya lain. Selain itu, membeli barangan secara pukal juga lebih menjimatkan. Satu kaedah lagi yang saya terbaca di dalam blog rajakamil.biz, belilah barangan ketika kenyang. Memang benar kerana masa kita lapar, macam-macam la dalam kepala otak nak beli air minuman la.... sausage bun la.... apa-apa la. Satu lagi kaedah ialah dengan membuat senarai barangan yang hendak dibeli. 
  4. Jangan membazir! Contohnya.... daripada beli roti simpan kat rumah tak ada orang nak makan, baik bawa pergi office share makan ngan rakan-rakan (sebelum expired). Bukan sahaja dapat mengelakkan pembaziran malah menambah pahala. :-)
  5. Reload telefon. Kepada yang guna prepaid, jangan reload sikit-sikit sebab tempoh aktif panggilan pun sekejap sahaja. Begitu juga halnya dengan menggunakan mobile internet. 
  6. Share kenderaan. Untuk menggalakkan penjimatan dan mengurangkan pencemaran karbon monoksida, share kereta nak pergi kerja adalah yang terbaik. Boleh cutting bayar duit minyak. 
  7. Mengawal penggunaan elektrik dan air. Kalau tak ada dirumah, makesure lampu dan air telahpun ditutup. Biasanya diri jarang menggunakan penghawa dingin dan tidak perlu memasang lampu jika sumber cahaya matahari mencukupi. 


Ahad, 24 Ogos 2014

Check Handphone Pasangan.... Patutkah?

Satu hal yang paling..... paling.... paling.... saya tak berkenan adalah apabila ada orang check handphone saya. Ini kerana handphone (selepas ini disebut hp) mengandungi pelbagai maklumat, sekaligus adalah milik peribadi saya. Oleh itu, sesiapa yang mencuri tengok hp orang lain boleh juga disebut 'penceroboh'. Privasi adalah satu hal yang sangat sensitif. Jika tersilap langkah, besar masalahnya.

Sama halnya dengan e-mail. Grrrr....!! Tapi saya tekankan dengan tajuk HANDPHONE dalam entry kali ini.

Saya seringkali mendengar kisah para isteri/girlfriend menggeledah masuk hp suami/boyfriend. Melihat apa yang tak patut kerana takut mereka berlaku curang. Pada pendapat saya, tengoklah situasinya bagaimana. Jika sikap dia mencurigakan, ada masanya kita harus bertindak. Takut ada apa-apa. Tapi dengan syarat.... buat tindakan dengan matang. Minta permission dulu. Misalnya kita minta hp dia secara tiba-tiba. Kalau dia bagi, nah! Pastinya tak ada masalah. Tapi kalau tak nak bagi hp, tentu ada sebabnya. Bertanyalah mengapa. Bawa berbincang. Jika benar mereka bermain dengan api, jadi buat apa nak buang masa dengan orang seperti mereka?

Tapi kaedah ini tak digalakkan sangat. Kerana lelaki memang tak suka bila perempuan menggeledah masuk hp mereka. Bukan sahaja mendatangkan pergaduhan, malah boleh menimbulkan sikap syak wasangka di dalam diri.

Seperti yang saya katakan tadi, tengok keadaan.

Sikap saling percaya itu penting di dalam diri pasangan. :-) Malah untuk menjadi pasangan yang bahagia mementingkan kejujuran. Jangan sia-siakan kedamaian rumahtangga hanya kerana setitik nila yang jatuh ke dalam semangkuk susu.

By the way, saya masih tak berminat kepada orang yang suka tengok hp orang lain. Seperti... tiada kepercayaan. Mungkin juga... sifat ingin tahu yang meluap. Atau saja nak cari gaduh dengan hal remeh-temeh.

Ada tiga perkara yang kita kena ketahui dalam perhubungan kita:

  • Privasi - Setiap individu masih ada privasi dalam kehidupan diri masing-masing. Kita tidak ada hak untuk mengawal segalanya.
  • Kepercayaan - Sebagai pasangan kita seharusnya percaya kepada pasangan masing-masing.
  • Hormat kepada pasangan - Jika anda tidak menghormati dia, dia juga tidak akan menghormati anda

Cuba kalau kita yang buat macam tu kat pasangan kita balik (menggeledah hp mereka)? Mesti mereka pun akan rasa benda yang sama. Terpulanglah.

Jumaat, 22 Ogos 2014

MH17 : Hari Berkabung Seluruh Malaysia (22 Ogos 2014)

Hari ni ramai orang memakai warna baju yang suram sebagai tanda penghormatan kepada jenazah yang terkorban dalam pesawat MH17 Malaysia Airlines. Bendera juga dikibarkan separuh tiang serta aktiviti berbentuk hiburan adalah dibekukan buat sementara waktu. Kami warga UMS juga sama-sama berkumpul untuk memperingati pemergian mereka yang terlibat khususnya kepada our beloved lecturer, Mdm. Ng Shi Ing. (Berita Harian Online). 

We love you and miss you!



Foto kredit to Leo

______________________________________________________
"Home"
Another summer day
Has come and gone away
In Paris and Rome
But I wanna go home
Mmmmmmmm

May be surrounded by
A million people I
Still feel all alone
I just wanna go home
Oh, I miss you, you know

And I’ve been keeping all the letters that I wrote to you
Each one a line or two
“I’m fine baby, how are you?”
Well I would send them but I know that it’s just not enough
My words were cold and flat
And you deserve more than that

Another aeroplane
Another sunny place
I’m lucky, I know
But I wanna go home
Mmmm, I’ve got to go home

Let me go home
I’m just too far from where you are
I wanna come home

And I feel just like I’m living someone else’s life
It’s like I just stepped outside
When everything was going right
And I know just why you could not
Come along with me
This was not your dream
But you always believed in me

Another winter day has come
And gone away
In either Paris or Rome
And I wanna go home
Let me go home

And I’m surrounded by
A million people I
Still feel alone
And let me go home
Oh, I miss you, you know

Let me go home
I’ve had my run
Baby, I’m done
I gotta go home
Let me go home
It'll all be all right
I’ll be home tonight
I’m coming back home

Kursus Pengurusan Rekod & Fail di Arkib... Teringat Zaman Belajar Dulu

Selama dua hari saya berada di Arkib Negara Malaysia Cawangan Sabah (jangan confuse dengan Arkib Negeri Sabah) hadir ke Bengkel Pengurusan Rekod & Fail untuk Pegawai Rekod Jabatan. 

Masuk sahaja ke dalam Arkib, terus teringat masa belajar dulu selalu pergi arkib untuk buat research. Rindu pula dengan kenangan masa tu. Dapat tengok isi kandungan newspaper tahun 60-an, microfilm, dan banyak lagi  rekod yang lain. Yang lagi seronok bila buat research kat Arkib RTM di Kuala Lumpur.

Okaylah. Sepanjang dua hari berbengkel, kami dapat menimba banyak pengetahuan baharu. Walaupun banyak benda yang diterangkan tu saya dah belajar dulu, tapi ada lagi benda lain yang saya tak tahu. Seriously, bengkel ini memang bagus. Penceramah pertama disampaikan oleh Pegawai di Arkib Negara Malaysia di Kuala Lumpur dan seterusnya oleh Timbalan Pengarah Arkib Cawangan Sabah. Para peserta sempat dibawa melawat ke gedung arkib yang menyimpan pelbagai khazanah negara.

Bukan rezeki saya untuk bekerja di Arkib.

Rekod penting untuk mengekalkan kemakmuran negara. Tanpa rekod-rekod yang lengkap, pelbagai kejadian boleh berlaku. Contohnya kes Pulau Batu Putih. Harap dijadikan iktibar untuk masa akan datang. Rekod perlu dijaga dengan baik. Bak kata pensyarah saya dahulu, jika nak bawa fail, bawalah fail itu seperti mana kita mendukung anak kita. Maksudnya peganglah fail itu sebaik mungkin kerana rekod yang berada di dalamnya mungkin penting untuk negara.

Pekerjaan sebagai Pegawai Arkib memerlukan kesabaran yang tinggi. :-)
  
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Foto kredit to cikhudazainol.blogspot.com

Life cycle of records

Fail lama. Foto kredit to Google

Selasa, 19 Ogos 2014

Jadual Pack... Nak Sambung Study atau Tak dan Lain-Lain

Cam best juga dengar lagu-lagu kegemaran zaman remaja dulu. Heheh....

Okaylah. Start awal bulan Ogos sampai la minggu seterusnya jadual tetap pack seperti biasa. Isnin minggu depan ada meeting, Selasa dan Rabu kursus di Arkib Negara Malaysia, Rabu meeting, Khamis dan Jumaat baru ada okay sikit (tertakluk kepada jadual juga!). Ahad dan Isnin depannya lagi big boss turun padang, Selasa boleh buat kerja di office. Rabu nya ada meeting, Khamis meeting, Jumaat okay sikit. Then berada di luar kawasan, then..... National Day... Hadir kawan kerja kahwin... end of August. :-) 

Masih ingat lagi dengan cita-cita nak sambung belajar. I don't know bila la masa yang sesuai untuk menyambung. My BFF dah nak habis PhD dah. Tahun depan konvo dah kot. Bestnya. But then... bila boss cakap ngan saya, "ko mau jadi orang akademik ka?" So, start terfikir balik. Kalau boss yang cakap memang maksudnya dalam. 

However, kalau saya diberi peluang untuk pursue my study, memang akan laksanakan juga niat tu. In Shaa Allah.  

-
-
-
-
-
-
-
-

Memandangkan hari ni hari Jumaat, jadi masa rehat panjang sedikit berbanding hari lain. Cam best juga makanan di restoran baharu di Alam Mesra tu. Harga pun berpatutan. Ntah tak ingat sangat namanya. Restoran Malay Thai? Tak pasti. 

Esok nak pergi tengok album post wedding. Yeah! (Mata bersinar-sinar). Saya tak bawa Hafiz la kali ni. Lagipun esok Hafiz nak pergi tengok rumah. Dalam otak macam-macam terfikir. Nanti nak buat open house kecil-kecilan la, nak hias bagai style la bla bla bla.

Cakap pasal rumahtangga ni, di office ada dua tiga orang dah preggy. Beginilah ceritanya, tahun depan mesti kurang sikit orang dalam office sebab ada beberapa orang yang akan bercuti. Tiga bulan woooo....! Sigh....

Yalah. Cam rindu pula nak pegang kucing bila balik rumah nanti. Setakat ni tak ada pertambahan bilangan kucing. Nak tambah tapi mummy takkan suruh punyalah. Di kampung ada sembilan ekor extra anak kucing, semua comel belaka. Rasa cam nak amik bawa balik satu, tapi macam saya katakan... mummy takkan suruh punya! Meriah kucing kalau di kampung. Tengahari mereka duduk diam tido. Petang main di halaman. Kita tinggal masak ikan dan nasi untuk mereka saja. Mandi? Bagi saya tak perlulah. Memang nature dia tak perlu mandi. Ngehehe..... Apa-apapun, it will be fun kalau ada pet di rumah. :-) Kecuali time kucing sakit. Nah! Sendiri pun ikut sakit.

Yeah. Tadi ada beli satu lagi buku mengenai konspirasi. Yalah. Seronok baca buku ni. Tapi saya lebih suka buku yang ada color dan gambar. Dan mesti buku non fict. Sebab tu novel memang fail la.... tak leh sentuh langsung. -_- hiuuuuhhh.....

Ok.

Minat Terhadap Buku Konspirasi

Walau sesibuk manapun, waktu rehat kena ada. Luangkan masa untuk menenangkan fikiran dan itulah masa untuk menjalankan hobi anda.

Saya minat membaca buku tapi bukan novel.Hehe... Buku kegemaran saya adalah buku-buku non fiction dan setakat ni topik pilihan adalah 'konspirasi'. Buku yang mengandungi banyak teori sememangnya boleh diterima akal, dan itulah realiti sebenar dunia. Naik seram apabila melihat benda yang kita rasa berguna tapi sebenarnya adalah racun kepada kita. Contohnya televisyen. Berhati-hati dengan mainan Dajjal. ( Nak tahu lebih lanjut cuba layari topik konspirasi di dalam Internet).

Setakat ini dah kumpul beberapa buku bertopik konspirasi. Maksud saya, konspirasi Dajjal, Freemason dan Illuminati. Paling terbaharu adalah berkenaan MH370. :-) Ya.... MH370. Maaf. Bagi saya ada hidden agenda di sebalik nahas itu. Yang lain-lain termasuk buku berkenaan Walt Disney, filem-filem Hollywood dan teori Dajjal.

Mungkin ada orang yang tak percaya dan menganggap semua teori itu satu kebetulan. Namun saya bersetuju bahawa ianya adalah perkara yang dirancang sejak lama dahulu. Dari kewujudan Facebook, kebijaksanaan ahli sihir Merlin hinggalah terjadinya monumen-monumen pelik di dalam dunia ini.

Dahulu saya tidak tahu apakah Freemason. Tapi saya start baca buku Mastika yang sering mengatakan tentang perkara ini. Even di Malaysia sendiri ada bangunan kuil Freemason! Dari situ saya start tengok dalam Internet, membuat beberapa kajian dalam artikel dan sejarah, seterusnya membaca buku-buku ilmiah. Tambahan pula kawan sekerja saya pun suka mengkaji topik ini. Bila tengok wayang sama-sama, kami teliti wayang tu betul-betul dimanakah hidden message diperlihatkan. Ternyata.... teori ini relevan.

Berhati-hati dengan penipuan Dajjal. Rasulullah S.A.W telah berkali-kali mengingatkan kita tentangnya.

P/S - Mereka wujudkan permainan ini dan menyerang kita dari dalam supaya ia meninggalkan kesan, turun ke anak cucu. Saya simpulkan sebagai kuman yang kecil menyerang dan membunuh manusia dari dalam, lalu berjangkit kepada orang lain.


Khamis, 14 Ogos 2014

Wahai Mesyuarat dan Minit Mesyuarat

Perkara wajib ada kalau kerja office...... MESYUARAT. Tak kira la mesyuarat tu sebulan sekali.... tiga kali seminggu atau setiap hari. 

Kalau ikut jadual saya, tiap minggu memang akan ada mesyuarat. Purata dalam empat hingga lima kali mesyuarat dari Isnin hingga Jumaat. (Itupun bergantung juga. Kadang-kadang dalam lima hari tu hanya ada satu atau dua mesyuarat sahaja).Yang paling cam best apabila mesyuarat di waktu pagi dan petang. Macam hari ni..... tadi jam 10.30AM jadi urusetia mesyuarat "SLE Awareness Day 2014" dan petang ni jam 2.30PM, akan ada "Mesyuarat Eksekutif". Jika dibandingkan, mesyuarat yang saya hadiri/urusetiakan tidaklah sebanyak mana berbanding pegawai yang berpangkat tinggi. Lagi tinggi jawatan seseorang, lagi banyak benda yang perlu dihadiri dan diuruskan. 

Yalah. Kengkadang orang lain nampak mereka ni tenang saja, duduk diam dalam office depan PC, cam tak banyak buat kerja dan lain-lain. Tapi sebenarnya otak yang penat. Banyak kena fikir. Berbeza dengan yang kerja operasi kerana kerja-kerja yang dilakukan lebih bersifat teknikal. 

Ada mesyuarat, ada la minit mesyuarat. Bagi yang dah biasa buat minit, memang tak ada masalahlah. Taip taip taip... dah siap. Buat minit ni sebenarnya tak susah dan tak lama mana pun.Sekarang pun dah ada teknologi yang canggih. Mungkin dulu minit kena catat dalam buku nota terlebih dahulu, lepas tu baru taip balik dalam PC. Sekarang bawa laptop terus dalam mesyuarat kan lebih baik. Boleh deraf minit siap-siap. Lepas minit dah ada, memorandum pelaksanaan juga perlu dikeluarkan. ;-)

-
-
-
-
-
-

Bila fikir balik macam banyak lagi minit mesyuarat yang perlu disiapkan. Apa-apa pun, kena sentiasa positif dalam melakukan kerja harian supaya hasilnya lebih bermutu. Selfeh dulu

Rabu, 13 Ogos 2014

The Blame Game

Kengkadang rasa tak best dengan putus cinta yang terlalu banyak drama ni. Hrmmmm.... Semua orang yang bercinta pernah mengalami saat itu. Lepas tu terpulang kepada individu tersebut sama ada nak teruskan hidup+melupakan ataupun nak kekal dengan kenangan yang tak sudah ataupun teruskan hidup tetapi dibayangi kenangan yang lalu.  Pening... pening...

Ada orang kata life is complicated tapi ada yang tak setuju dan kata life is easy. Mana satu yang betul? Kalau memilih yang rumit, maka jadi rumitlah. Prinsip saya mungkin sedikit kejam. 'Nak... nak. Tak nak... sudah'.

Cinta... cinta... betul-betul menyeksakan. Nak jaga bukan senang sebab ia melibatkan hati orang lain. Dah dapat yang baik mudah-mudahan dapat jaga dengan baik juga. Jangan dipermainkan. Bahaya! Kaca yang dah retak kalau disambung balik tetap ada garisannya. Jangan juga digenggam terlalu erat. Takut pecah pula.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Selasa, 12 Ogos 2014

Cara Elak Nafas Berbau

Ada pelbagai faktor yang menyebabkan nafas berbau. Jom kita tengok tips mengelakkannya.

  1. Rajin memberus gigi / bersugi semasa bangun pagi, selepas makan dan sebelum tidur. Gunakan ubat gigi berflorida :-)
  2. Memberus lidah. Untuk menanggalkan sisa makanan yang masih terlekat dan menyebabkan bakteria.
  3. Floss gigi iaitu menanggalkan sisa makanan yang berada di celah gigi.
  4. Pemilihan makanan yang sesuai. Elakkan makan bawang putih, petai atau makanan yang boleh menyebabkan mulut berbau.
  5. Elakkan perut kosong dan menahan lapar kerana asid dalam perut akan bertindak balas bersama sisa makanan lalu mengeluarkan bau nafas yang kurang menyenangkan.
  6. Sentiasa minum air putih
  7. Standby gula-gula yang ada mint dan sesuai seperti Frozz, Polo, Hacks dan lain-lain lagi. Tapi jangan terlalu banyak makan gula-gula!
  8. Tampal atau cabut sekiranya ada gigi yang rosak kerana ia hanya mengundang bau nafas.
  9. Gunakan ubat kumur untuk menyegarkan mulut sekaligus menghapuskan bakteria.
  10. Rajin ke dentist untuk rawatan gigi termasuk membuang karies dan memutihkan gigi.

Selamat mencuba :-)

Isnin, 11 Ogos 2014

Cuti Dah Habis!

Lagi suka taip blog dalam Bahasa Melayu sebab ini adalah bahasa ibunda saya :-)  Tapi memandangkan blog saya ni menggunakan bahasa pasar, jadi ada campur Bahasa Inggeris sikitlah. Masih boleh diterima, kan?

Sekarang dalam perjalanan balik ke rumah. Percutian dah berakhir. Esok dah start kerja balik. Sebenarnya lepas bercuti di Penang hari tu... sambung kerja balik. Then amik cuti lagi selama dua hari balik Labuan.

Sebelum tu thank you kepada kawan saya kerana bagi hadiah kahwin yang paling saya suka. Ada lima tingkat semuanya. Toing! Toing! Diterbangkan khas wooo! Aiseh.

Okaylah. Sambung balik cerita. Tahun ni berkampung di Labuan tak berapa best jika dibandingkan dengan tahun lalu sebab sakit datang lagi. Kuang.. kuang.. kuang..! Bermula dari Penang hari tu sakit selsema, sakit tekak bla bla bla. Lepas tu sampai di Labuan tak penyabar, terus turun pantai cari siput. Malam tu rasa cam sakit kepala tapi boleh tahan lagi. Menggila kejap main bunga api. Wohohohoo... Then dinner dengan Hafiz hasil tangkapan tadi petang. Jeng! Kepala tambah sakit. Malam kiranya nak tidur di hotel. Demam. Apa tidak. Sakit belum berapa baik, main di tepi pantai lagi.

Esoknya pergi klinik, duduk terperuk dalam bilik sajalah. Sakitnya kepala. Hafiz la tolong jaga saya. Macam saya pula rasa bersalah...... -_- Dah lusanya okay sikit tapi masih lemah lagi. Ingat nak pergi tengok tamu tapi baru jalan sikit, dah rasa pennnaaatt. Betul-betul tak boleh blah. Malam tu tinggal di rumah aunty. Sampai la hari ni beransur okay. Syukur alhamdulillah. :-)

Buah rambutan, durian, tarap semua banyak. Tadi pergi hantar rambutan kat kedai Ah Chai. Rasa cam best saja menghantar buah untuk dijual ni. Kalau la cuti panjang sikit, boleh cari banyak untung wo. Mana lagi anak kucing banyak di rumah uncle. Meriah hidup. Eeee bestnya. Comel, bulat.. ada yang Siam lagi. Macam nak amik saja satu dua ekor tapi mum takkan suruh punyalah. Nanti tambah teruk asthma.

Oh ya. Malam sebelum nak balik tu sempat lagi main mercun cina. Yang bunyi prap prap prappp!!! Meriahlah. Bulan tengah mengambang. Cantik sangat. Rasa dekat saja bulan tu dengan Bumi. Terang benderang. Betapa aman damainya kalau berada di kampung. Walaupun tak ada dah nenek dan atok, tapi masih ada aunty lagi. :-)

Ok. Sambung next story.

Pemandangan di tepi pantai kampung saya :-)

Bunga api

Makan ubat. Jangan tak makan

Selasa, 5 Ogos 2014

Penang Street Art, George Town, Pulau Pinang

Selain Pinaon Time Tunnel, para pengunjung juga boleh menikmati hasil seni yang dipanggil Penang Street Art a.k.a Wall Painting in Penang yang terletak di sekitar George Town. Hasil seni ini terletak tidak hanya di satu tempat tetapi di merata tempat!

Pengunjung boleh melihat peta untuk melihat arah terletaknya wall painting ini. Selain itu, anda boleh menyewa basikal, menaiki motosikal ataupun berjalan kaki bagi menikmati pemandangan sekitar kawasan ini yang diiktiraf sebagai salah satu World Heritage Site by UNESCO. This is why I love Penang so much. Tasteful and variety of foods, beautiful classic buildings and a great place for vacation.

 "Boy on the Bike"

 "Little Children on a Bicycle"

 "Kah Lu Kong Hokkien"

 Kebetulan masa tu ada penggambaran filem sedang dijalankan





 Miaw!
 Big miaw!


Shhh!!

Isnin, 4 Ogos 2014

Gambar Semasa di Pinaon Time Tunnel, Pulau Pinang

Jika datang ke Pulau Pinang, tak sah kalau tak singgah ke Pinaon Time Tunnel yang teletak di George Town. Berikut adalah harga tiket masuk ke tempat ini:

Dewasa : RM22 / Dengan MyKad RM14
Kanak-kanak : RM12 (5-12 tahun) / Dengan MyKad RM7
Pelajar : RM14 / Dengan MyKad atau MyKid RM10

Untuk maklumat lanjut boleh layari laman web Pinaon Time Tunnel, the History Museum.

Walaupun bangunan muzium ini nampak kecil apabila dilihat dibahagian luar, sebenarnya kat dalam adalah luas! Pelbagai hasil seni sedia untuk dipamerkan kepada para pengunjung. Ada seksyen sejarah Pulau Pinang, 3D Mural Art Street Gallery (glow in the dark pun ada) dan lain-lain lagi. Setiap pengunjung akan diberikan satu kertas quiz dan jika anda telahpun menjawab semua soalan tersebut, anda boleh claim souvenir kat kaunter pendaftaran masuk. Anda juga boleh menyuarakan sebarang komen bagi menambah baik servis dan mutu perkhidmatan pihak muzium.

Sangat excited ketika masuk ke dalam muzium. Tak ada rasa bosan kerana setiap dinding dihiasi dengan pelbagai lukisan dan fakta dalam bentuk tulisan. Hanya terdapat di Pulau Pinang :-)

 Pinggan mangkuk kaum Baba & Nyonya


Matawang zaman dahulu

 Act macam Sir Francis Light

 Bersigup duluan

 Ignore saputangan dalam poket seluar. Masa ni tengah sakit demam + selsema tapi masih nak jalan-jalan







Semua gambar penuh ngan aksi yang ntah apa-apa

Sabtu, 2 Ogos 2014

Aplikasi Waze untuk Pelancong / Pengembara

Teknologi masa kini mencepatkan urusan seharian kita. Untuk para pengembara/pelancong, Waze boleh menjadi salah satu aplikasi yang diperlukan. Ia bukan sahaja mudah digunakan, malah dapat menggantikan pengunaan peta manual. Aplikasi ini boleh di muat turun dari Google Play store secara percuma.

Waze digunakan sebagai petunjuk arah. Semakin lama anda aktifkan penggunaan Waze, semakin banyak points yang dapat kumpulkan. Anda juga boleh add kengkawan anda yang juga menggunakan aplikasi ini. Selain arah jalan, Waze juga boleh digunakan sebagai petunjuk mana-mana tempat seperti stesen minyak, farmasi, restoran dan lain-lain lagi mengikut kemahuan anda. Anda juga boleh memaklumkan rakan-rakan Waze anda mengenai keadaan di jalan raya pada ketika itu. Contohnya berlaku accident di kilometer ini.... ada polis trafik di Jalan ABC dan sebagainya.

Nak dijadikan cerita, ketika saya di Penang... saya diserang selsema. Jadi nak mencari klinik tapi saya pun tak tau dimana terletaknya klinik-klinik di Penang. Dengan mudah saya hanya perlu menaip "klinik" di kotak search... dan keluarlah senarai klinik di area tersebut. Hanya klik yang mana satu, seterusnya peta petunjuk jalan pun keluar, beserta jumlah kilometer dan anggaran masa untuk sampai ke destinasi.

Walaubagaimanapun, penggunaan Waze perlu disertai dengan coverage Internet yang baik dan lebih sesuai digunakan di bahagian bandar.

P/S - Kedudukan anda adalah privasi anda. Utamakan keselamatan :-)

Jumaat, 1 Ogos 2014

Menyambut Syawal di Penang

Okay. Tahun ni beraya kat Penang. Start dari raya kedua sampai raya ke empat beraya di rumah Tok (nenek Hafiz). ^^ Meriahnya sangat. Huhuhu. First time datang Penang seberang ni. Sempat lagi jalan pergi Kulim, Kedah dan Parit Buntar, Perak. Oh yeah!

By the way, masa raya ketiga tu buat majlis resepsi. Terima kasih kepada yang hadir. Dan terima kasih untuk segala hadiah. Muatkan saja dalam lugage. Nasib baik ada lugage kosong extra. Nak membeli jeruk lagi ramai ni orang kirim. Hari tu theme dah warna hijau, biru dan putih. Kali ni warna merah pula. Okaylah kan.
Semalam ada buat BBQ dan quiz untuk bebudak. Cam sedap pula asparagus panggang tu. Lepas ni nak try panggang kat rumah pula. Seronok juga tengok ahli keluarga saudara mara beramah mesra. Riuh rumah. Yalah. Setahun sekali. Angpow.... tak dapat dah sebab dah besar. Sekarang ni kita yang memberi angpow kat budak-budak.

Saya dan Hafiz balik hari Ahad sebab nak melancong ke tanjung pula. Nak jalan makan tempat best. Dan shopping skit. Hehe :-b Mama, Abah dan Nora balik awal sikit. Apa-apa pun still rindu rumah dan kampung halaman di Labuan. :-)

Bergambar dengan Ika. Haiyooo. Muka berminyak!

BBQ

Main bunga api

Jenjalan sampai ke Perak