Isnin, 21 Julai 2014

Selamat Tinggal Nenekanda Tercinta

Pada 19 Julai 2014 selepas masuk waktu subuh, nenekanda tercinta telahpun kembali ke rahmatullah. Semoga rohnya dicucuri rahmat.

Berita yang mengejutkan...

Dua minggu sebelum tu, saya, mum dan adek sempat melawat nenek pada kali terakhir di kampung. Nenek tak nak makan. Nak minum air sahaja. Mum bawakan air zam zam yang dibawa dari Makkah untuk nenek minum. Nenek tak boleh bergerak. Lagipun umur nenek dah tua. Tulang tak kuat dah.

Seminggu lepas tu, nenek tiba-tiba nak makan sup ayam. Dua tiga hari selepas tu, aunty kata nenek dapat bercakap dengan baik. Selalunya kami tak berapa faham apa nenek cakap. Nenek kata dia dah tak larat dah.

Sebelum semuanya berlaku, aunty duduk di sebelah nenek sambil bacakan ayat-ayat suci Al-Quran dan bagi. Masuk waktu Subuh, aunty pergi solat sebentar. Dah siap solat, aunty tengok nenek dah tak ada. Aunty call mummy. Lepas tu mum dan abang bergegas dulu balik ke kampung. Kemudian saya, adek dan Hafiz pula menyusul.

Alhamdulillah. Sempat juga menatap wajah nenek buat kali terakhir. Syukur juga kepada Allah S.W.T kerana semua urusan pengebumian berjalan dengan lancar.

Malam tu kami berdua menginap kat hotel. Esoknya ada kenduri untuk arwah. Jadi kena prepare juga barang-barang untuk kenduri. So kami berdua kena balik pada hari Ahad nampaknya. Tapi yang lagi sedih esok tu juga kucing kat kampung mati. :'-( Aunty kata kucing tu makan binatang beracun. Memang semasa di majlis pengebumian arwah nenek lagi saya tengok kucing tu cam lemah. Anak mata dia besar. Saya ada bagi dia minum tapi dia tak nak. Klinik haiwan pun tak ada yang buka. Saya cadangkan untuk klinik haiwan swasta buka cawangan di Labuan. Banyak permintaan daripada pecinta haiwan. Yang penting operation hour termasuk Sabtu dan Ahad.

Yalah. Memang 18,19 dan 20 Julai 2014 adalah hari penuh kesedihan. (18 Julai - MH17 melibatkan seorang lecturer UMS. 19 Julai - Nenekanda kembali ke rahmatullah. 20 Julai - Kucing pula mati) :-(

Terima kasih kepada yang sudi hadir ke kenduri untuk arwah dan yang bertungkus lumus membantu menyelesaikan segala urusan pengebumian arwah.

Malaysia mengiystiharkan bendera Malaysia dikibarkan separuh tiang sehingga 21 Julai 2014 untuk insiden MH17



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!