Rabu, 23 Julai 2014

Perangai Yang Paling Tak Boleh Blah - Being Overly Jealous

Saya juga seorang perempuan. Tapi rasa cam tak best bila berdepan dengan perempuan yang overly jealous. Mungkin kerana saya pernah menjadi mangsa "mereka" sebanyak beberapa kali... then lama-lama saya jadi semakin malas pula bila bertemu orang seperti ini.

Ntah dah berapa kali entry saya bercerita pasal orang yang suka sangat jealous... 

Biasalah kalau kawan-kawan sekerja ni memanglah rapat, lebih-lebih lagi kalau satu office. Kalau bergurau- senda, say "hi" dan makan beramai-ramai tu bukanlah perkara yang ganjil. Tapi kalau kata "bye, take care" then si perempuan kat sebelah terus pandang lain macam, siap bagi jelingan maut... Oh man..... tak boleh diterima akal. Bagi saya ia bukan berkaitan dengan emosi ataupun... "biasalah perempuan ni kan sensitif dan ikut perasaan", but more to BAD HABIT. Haiyooo.... truly bad habit oh! Actually perkara ni berlaku kelmarin tapi bukan kepada saya (to my colleague). Tapi saya juga berada di tempat kejadian dan sama-sama terus terasa la. Grrr!

Ya! Perkara ini benar kerana pernah terjadi kepada beberapa orang rakan saya. Perempuan lain lalu then tegur "assalamualaikum", yang si girlfriend tiba-tiba tarik muka dengan boyfriend dia pula. Apa yang lebih teruk apabila ada yang sanggup membuat laporan polis atas tuduhan lelaki ini tidak cintakan dia. Sudah-sudahlah dengan perangai overly jealous tu. Pandai-pandailah kawal sikit. Pada pendapat saya, apabila perempuan ni suka tunjukkan perangai sebegini, bukan hanya membuatkan si teman lelaki rasa nak jauhkan diri... malah rasa meluat dan lagilah datang perangai dia untuk rapat ngan perempuan lain. Nak menambat hati lelaki ada caranya. To handle the case, both parties need to know how to take care of each other. :-) Untuk mengetahui lebih lanjut, boleh klik link How to Improve Your Relationship.

Yalah.... bukan hanya perempuan saja yang kuat jealous (tak semua). Lelaki pun ada yang macam tu juga. Dan lebih teruk jika berdepan dengan lelaki seperti ini. Mungkin.... mungkin.... saya ada beberapa kali pernah kena macam ni kot. Dari menjadi mangsa kepada "pemangsa"... dan mangsa kepada "teman". Harap-harap fahamlah maksud saya. Lama-lama saya dah jauh hati . Tak best. Memang... sabar sajalah. Kawan-kawan pula yang naik angin tengok kita sabar semacam.

Apa-apa pun, being overly jealous still perangai yang paling tak boleh blah bagi saya.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!