Khamis, 10 Julai 2014

Japanese Bobtail Maliiiiiii....!! Di Kampung

Di rumah atau di kampung sama sahaja. Kalau namanya kucing mesti akan jadi sasaran. Ngehehehe....

Oh ya. Kalau kucing kat rumah semuanya breed ekor panjang. Ada satu ekor saja yang berekor separuh tak tau siapa yang dia ikut. Tapi kalau di kampung ada breed Japanese Bobtail. Semuanya ada ekor. Tiga ekor jantan, seekor betina. 

Minat dengan kucing jenis ni walaupun hanyalah domestic cat. Apa yang membezakan adalah ekornya yang pendek. Hehe. Comel saja. Macam Hello Kitty pun Japanese Bobtail juga, kan? Baka kucing ni ada pelbagai jenis. Ada yang bulu panjang, ada yang short hair. Dikatakan terjadinya ekor yang pendek disebabkan oleh mutasi gen resesif. Baka jenis ini juga begitu aktif dan bijak. 

Dulu di rumah ada beberapa juga kucing Bobtail. Satu warna putih dan satu lagi warna jingga. Tapi lepas tu dah tak da dah... Semua ganti ngan kucing ekor panjang. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!