Selasa, 4 Februari 2014

Pakai Tudung, Saya Gembira untuk Mereka

Baru lepas view Facebook Felixia Yeap and of course she is so beautiful with tudung. ^^ Blog Felixia Yeap... klik link ini.
source - Blog Felixia Yeap

Bila tengok my friends dah start pakai tudung, hati pun rasa sejuk. Satu demi satu dah tukar profile pic . Honestly, saya sangat sangat sangat gembira. For my friends, apa yang saya boleh buat untuk kamu adalah by deleting all of pictures without tudung yang saya pernah upload dalam Facebook and Blog. I am so happy for you. All of you look more beautiful and nampak ayu ;-)

Jom saya cerita sedikit mengenai sejarah saya pakai tudung.

Saya pun dulu tak pakai tudung. And since saya dah start pakai, everything has changed! Saya rasa lebih selamat and no one berani kacau saya dah. Kalau ada yang mengacau pun buat dekkk saja. Haha. Actually niat nak pakai tudung dah ada di dalam hati masa saya study Degree dulu. Tapi niat tu ditangguh-tangguh. My bad....! And then my mum asked me to wear tudung and she said I look beautiful kalau pakai tudung. Lepas tu my friends also support me to wear tudung. Jadi saya fikir kalau niat yang baik pun ditangguh, bila lagi nak laksanakan kalau bukan sekarang?

Saya ingat lagi saya start pakai tudung pada bulan February tahun 2013. That time berlaku semasa sambutan Maulidur Rasul peringkat UMS. Niat di hati memang dah ditetapkan and once dah pakai tudung, saya tak akan buka balik tak kira di mana sahaja. By that time, saya terus delete my pictures yang tak bertudung dalam Facebook dan Blog. Mula-mula terfikir juga mesti ramai yang akan bertanya kenapa saya tiba-tiba pakai tudung. Terus terang saya katakan, it is my choice, terbit dalam hati saya. Tak perlu takut orang mengata kalau kita melakukan sesuatu yang baik. I thank you to my friends yang support saya bertudung, yang dah bersungguh-sungguh belikan saya tudung cantik, brooch yang cantik, bagi kata-kata semangat etc. And now saya rasa selamat sejak saya memakai tudung. Tak perlu lagi berfikir macam mana style nak buat rambut, and no one will know rambut saya sekarang macam mana... pendek ke... panjang ke... warna oren ke... warna hitam ke etc. Wearing tudung not just to cover up your hair but automatically cover your body as well (means dressing kena sopan). 

So this is it. I am so grateful because Allah s.w.t helps to open my heart. I love my friends and I love to see them with tudung. :-) I wish I can see more of my friends pakai tudung lagi lepas ni. In Shaa Allah. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!