Rabu, 31 Disember 2014

Petua Mengelakkan Kucing 'Membuang' di Hadapan Rumah


Satu masalah yang tak boleh blah berlaku di rumah adalah.... kekucing dengan riangnya melepaskan hajat apabila kami berdua tak ada. Uncle sebelah rumah tu pun dah boring tolong bersihkan sisa buangan kucing yang terlibat.

Di kawasan tu memang banyak sangat kucing. Depan rumah kucing.. tepi rumah kucing. Ada yang cantik pula tu. Parsi, Siam dan lain-lain. Ntah siapa punya, tak dapat dipastikan. Yang tak bestnya suka melepas hajat depan rumah. Jiran sebelah pun kena benda yang sama juga.

Kucing ni kalau dah port dia kat sana.... sampai bila-bila dia akan kekal kat sana. Selagi ada bau, selagi tu la....!

Ada banyak petua yang boleh dicuba. Tapi petua yang ni saya pernah try:

1. Siram cuka. Mana-mana tempat kucing melepaskan hajat, bersihkan dulu sisa tersebut. Then siram cuka di tempat yang dikehendaki. Kena buat selalu sebab kalau bau dah hilang, kucing tu akan datang semula. Kucing tak suka bau cuka! Pastikan masa kita siram cuka, area tu dah tak basah lagi. (Keringkan dahulu lantai yang dah dibasuh tu, then baru tuang cuka).

2. Siram clorox. Kalau tak menjadi siram cuka... try guna clorox. 

3. Pastikan rumah ada orang. Yang ni terpulang la kepada kucing tu. Ada juga yang tak peduli ada orang atau tak ada. Cuma saya perasan baru-baru ni jiran kami balik kampung. Sana la kucing tu membuang merata-rata. Sehinggalah jiran tu balik, baru tak ada dah kucing membuat onar. Yalah. Kucing pun nak privasi sikit masa membuang.

4. Cat repellent (spike). Boleh didapati si kedai Daiso dengan harga RM5. Ada dua jenis. Satu jenis tu yang mengeluarkan bau tak senang untuk kucing. Tapi tu tak pernah try lagi. Ikut review orang ramai, macam tak berapa menjadi pula. The best adalah repellent karpet berduri (duri lembut saja). Kucing tak dapat mai dah kalau ada benda tu. Tapi benda ni lebih sesuai diletakkan di atas pagar atau di tepi pasu bunga supaya kucing tak dapat dah menjejaki kaki di sana.

5. Letak Botol. Cara ni saya ikut dari Internet. Tak sangka menjadi juga. Lama kucing tak membuang di depan rumah. Takut kot sebab ada figure yang tak dikenali "berdiri" memerhati.

Nak tau lebih banyak cara untuk mengelakkan kucing membuat onar? Jom tengok WiKiHow

Chibi neko desu

Jumpa Lagi di Tahun Hadapan

Baiklah. Hari ni adalah hari terakhir saya menulis blog bagi tahun 2014.

Seperti biasa.... keadaan parking yang lengang. Iyalah. Sekarang pun dah jam 5 lebih. Ramai yang nak pulang awal. Ada yang dah bercuti sejak beberapa hari yang lalu. Prof memang tak caya saya tak amik cuti. Apa leh buat. Kena percaya juga. Memang saya tak amik cuti. HoHoHo... ^o^

Kalender tahun 2014 dah tak guna lagi lepas ni. 

Banyak kenangan terindah. Dan saya masih ingat lagi.... dua kali saya sakit teruk oooo... Yang.... yang sangat teruk! Sampai susah nak bangun. Tadi pagi pun macam sakit tekak. Tapi saya dah telan Vitamin C (Jenama Redoxon) 1000mg. Alhamdulillah dah okay. Ya. Jenama tu memang bagus. Effect cepat. 

SKT pun saya dah isi. Kali ni lebih banyak aktiviti dari tahun lalu. Cuma berharap boss akan bagi markah lebih sikit. Aminnnnn.... -_- Oleh kerana bonus akan diberi berdasarkan performance start dari tahun berikutnya, saya kena berusaha lebih kuat. Bukan untuk bonus semata-mata, tetapi untuk diri sendiri dan universiti yang tercinta ini. Uisehh...

Sebut pasal tu... apakah azam anda untuk tahun baharu? Azam saya tahun 2014... errr... ada dua kot yang tak tercapai. Satu.... berat badan tak berjaya diturunkan dengan baik. Dua.... tak jadi beli i-pad. Ciiiiittt!!! Tak apa lah. 

Yang bestnya saya dah beli TV Smart LED 3D yang saya nak hari tu. Sanggup keluar duit T_T Ohooooo............. Harga.... errr.... RM2k+ Janji dapat TV. Best. Skrin terang, pixel cantik, boleh tengok 3D... apa lagi ek.... boleh buka USB... yalah. Control TV tu siap ada pointer lagi.  Pendek kata, smart TV. Smart TV. ♥

Sambung lagi pasal azam baharu. Untuk next year, jangan set KPI banyak sangat. Nanti tak tercapai pula. ^^ 

KPI saya next year, nak bekerja dengan lebih kuat dan buat pencapaian lebih baik. 
.
.
.
.

Bye 2014

Selasa, 30 Disember 2014

Luangkan Masa Melihat Bintang di Langit

Pastikan diri anda diberi peluang seumur hidup untuk melihat bintang di langit. Tapi.... tapi dengan keadaan yang tiada lampu, sunyi sepi dan langit tanpa awan. Pengalaman itu pasti berbeza dengan hari-hari kebiasaannya.

Malam ni (30 Disember 2014) dan malam-malam seterusnya, anda akan dapat melihat Orion, si pemburu bersama anjingnya Canis Major dan Canis Minor (tertakluk kepada kedudukan negara anda tinggal). Selain itu, anda juga dapat melihat si lembu jantan Taurus, bersama bintang-bintang The Pleiades (rujuk kedudukannya pada gambar di bawah iaitu Alcyone). 

Melalui aplikasi Google Sky Maps. Dapat mengetahui kedudukan buruj


Kredit gambar Ramdan. Milky Way yang sangat indah. Tak semua orang berkebolehan untuk mengambil gambar seperti ini ^^

Kebetulan malam tu langit tiada awan dan sangat cerah. Amik masa sekejap untuk menjenguk keindahan alam. Tidak... tidak. Bukan untuk saya seorang. Kali ni saya bawa Hafiz sekali. Turn off lampu garaj.. Nah! Cantiknya bintang-bintang di langit. Malah, bulan ketika itu adalah Waxing Crescent (bulan separuh).

Perhatikan betul-betul. Ambil masa sejam atau dua jam duduk melihat langit. Lagi seronok jika ada partner... atau haiwan kesayangan sebagai teman. Jika ada duit lebih, boleh beli teleskop (teleskop normal sahaja). Pasti pemandangannya berbeza sekali. Lepas ni nak letakkan hajat untuk beli teleskop yang "mahal" sedikit dari teleskop saya sekarang ni. Dah jumpa kedainya. Tinggal nak kumpul duit lagi. Nak view pemandangan langit yang lagi indah. 

Langit ini luas. Pasti banyak benda yang kita boleh discover. ^^  

Setakat ini planet kegemaran saya dalah Musytari atau Jupiter. 
Dinamakan sempena Dewa Roman iaitu Jove (God of Sky and Lightning)

Gambar di atas adalah Great Red Spot dalam planet Musytari. Great Red Spot adalah ribut taufan gergasi a.k.a anticyclonic storm yang telah terjadi dengan angka minimum semenjak 300 atau 400 tahun lalu. Berkelajuan antara 430 - 680KM / jam, taufan ini disusuli dengan petir yang tidak berkesudahan. 

The Great Red Spot

Untuk makluman lanjut berkenaan Great Red Spot, jom buka link ini

Isnin, 29 Disember 2014

Hari yang Lengang....

Kebetulan 25hb Disember 2014 jatuh pada hari Khamis. Jadi kebanyakan orang terus amik cuti pada hari Jumaatnya dan sambung ke hari seterusnya dan seterusnya.... dan seterusnya sampailah tahun baharu. Saya pula tak amik cuti dan tak bercadang nak amik cuti. Bila tengok kat luar tingkap..... aihhhh..... lengangnya parking. Hampir tak ada orang langsung. 

Tapi best jugalah. Telefon pun tak banyak kali ringing. Hehehe... Dan agak tenang juga buat kerja. Tak merasai kesibukan seperti biasa. Walaupun sebenarnya banyak jugak kerja.... yalah. Musim cuti-cuti Malaysia, rasa tenang saja datang tempat kerja. Meeting tak ada. Jalan tak jem. Apa lagi...

Ingat nak amik cuti bulan Januari tahun depan, tapi apakan daya. 2hb Januari dah ada perjumpaan Jabatan. 15-16 Januari kena pergi KL. 19-20 Januari ada program. 29 Januari dah pergi Vietnam. Nah! Bulan Februari la kot baru amik cuti rehat satu dua hari. Oh ya! Masa tu pula kan Chinese New Year.
Pemandangan sunset pada 26hb Disember 2014 yang sangat indah. Bertuah dapat tengok keindahan alam sebegini rupa

Desktop saya yang bakal ditukar tak lama lagi. Ngehehehehe.... Dan saya sangat sukakan background tu. Milkyway!
.
.
.
.
.
.
.
Ni yang original picture.

Betapa lengangnya parking

Selasa, 23 Disember 2014

Cerita Hujung Tahun.... ~

Yes! Barang-barang elektrik dah beli kelmarin. Tinggal nak beli TV sahaja lagi. Masih berfikir nak TV yang LED atau alang-alang beli TV 3D. Errr.... Harga TV LED tu RM1600+ dan yang 3D pula RM2000+.... Ish! Masih berfikir. Kalau beli yang RM1600+ boleh jimat RM400 lagi dan beli benda lain... tapi kalau beli TV 3D... dapat tengok movie dengan gambar yang super real!. Cuma duit kena tambah extra RM400 lagi.... Errrr.... tunggu dan lihat nak mana satu.... 

Oh ya! Siapa dah tengok The Hobbit : The Battle of Five Armies? Kepada sesiapa yang tak tengok lagi.... jom tengok ramai-ramai selagi wayang ni masih ditayangkan. Ceritanya memang best. Dari mula hingga akhir... ada yang mendebarkan, menyedihkan, rasa geram dan lain-lain la. Yang sedihnya Thorin Oakenshield, Fili dan Kili terbunuh. Apa-apa pun, mesti kena tengok juga. Saya memang minat dengan movie arahan Peter Jackson, bermula dari cerita The Lord of the Ring sehinggalah The Hobbit. Cerita-cerita ini diadaptasi dari novel terkenal nukilan J.R.R Tolkien.


Sempat berjumpa my BFF kat airport hari Ahad yang lalu. Sebenarnya dia tengah tunggu husband dia sebab flight berasingan. Dia datang dulu then baru husband dia pula. Jadi cerita sakan dari jam 1030PM sampailah jam 0100AM. Bayangkan! Haha. Mata dah pedih tapi teruskan cerita juga. Padahal paginya tu ada mesyuarat yang pengerusikan oleh Datuk VC. Nasib baik saya ni jenis yang light sleeper. Tidur lewat macam mana pun tak pernah esoknya bangun tengahari. Hehehe.... Orang tua-tua kata bangun lewat rezeki susah nak masuk. Ye ke?

Saya dan Zetty
-
-
-
-
-
-
-
Curtain Falls by Blue....
-
-
-
-
-
-
Tinggal beberapa hari lagi nak masuk tahun 2015. Kerja masih berjalan seperti biasa. Malah tahun baharu ini kerja akan bertambah-tambah T_T Dan saya malas nak senaraikan satu persatu. Uhuk.... uhukkk............

Keadaan office yang amat sejuk... Lutut dah mula sakit. Ngilu. Rasa seperti di oversea pula. Alahai.... baru ingat hujung bulan Januari nanti nak ke Vietnam. -_-

Mulai dari hari ni rajin buat kerja. Dalam kepala dah bertekad cemerlang. Mood hujung tahun kot. Orang lain dah mula bercuti, masa ni la saya akan rasa tenang sedikit. Ngehehehe.... Walaubagaimanapun, pemandangan di office kami kira meriah juga la. Lukisan betul-betul like a boss. Meriahnya like no tomorrow. Hahaha. Apa-apa pun, Happy New Year kepada rakan-rakan sekalian.
Cuba teka saya lukis yang mana satu?.... .. . . . . .Ehehehehe

Hujung tahun ni ramai yang melangsungkan perkahwinan. Mama kata dalam sehari ada tiga jemputan kahwin. Makan nasi, makan kelupis dan bermacam-macam lagi. Tak perlu masak untuk lunch dan dinner dah kat rumah. Ada lebih siap kena tapaukan lagi.

Kita patut bersyukur duduk kat Malaysia kerana masih ada keharmonian yang boleh dirasai. Di negara inilah tanah tumpah darah nenek moyang kita, oleh itu sebagai rakyat Malaysia... kita harus mempertahankan negara kita yang tercinta ini. Chheewah! Iyalah. Cuba bayangkan, kalaulah tiba-tiba ada kejadian tak diingini berlaku, rakyat yang bukan warganegara boleh lari balik ke negara mereka untuk menyelamatkan diri. Bagaimana pula kita yang memang lahir di Malaysia ini? Di mana lagi nak pergi kalau bukan terus tinggal dan mempertahankan negara sendiri? Aiseeehhh!

Tak nak cakap panjang.

Nak balik dah. Saya story kat next page okay ^^

Review : Moisture Boost Lipcolor Balm dari Silky Girl

Hari tu tengok barangan mekap di Watsons dan berkenan sangat ngan produk terbaharu Silky Girl, Moisture Boost Lipcolor. Sebenarnya dah beberapa kali nak beli tapi mesti color yang saya nak tu sold out. Plus.... yang lain-lain pun banyak yang dah habis juga. 

Kali ni ada atau tak color tu... tetap nak beli juga! Amik color lain pun jadi la. Yang saya gunakan sekarang adalah warna Poppy...:-) Sebenarnya dijual dalam enam shades.

Lipcolor crayon style ini mudah digunakan, sangat lembut, mempunyai warna-warna yang menarik dan yang paling best hanya dijual dengan harga RM18.90 sahaja. Bibir saya jenis yang sensitif tapi setakat ni tak bermasalah menggunakan produk ini.

Warna Poppy

Sebelum & Selepas

Selasa, 16 Disember 2014

Retreat Jabatan Canselori 2014 : My Perspective

Okay. Hari ini saya demam dan ambil cuti. Terima kasih.

Apa-apapun, retreat tahun ni berjalan lebih lancar dan lebih baik dari tahun sebelumnya. Syukur alhamdulillah.... berjaya juga aktiviti ni. Datuk VC pun puji juga. Syukur... syukur... syukur...!

Kelmarin (hari Isnin) saya masuk office sebenarnya. Dah mula rasa lain macam tapi still dapat tahan lagi. Staff lain ada yang amik sick leave dan cuti juga sebab masa retreat tu ada sukaneka juga. Mungkin terlampau panas kot main tengah pantai. Mana lagi berlari-lari, tarik tali bagai....sakit tulang ooo.

Baiklah. Dah waktu tengahari, hidung dah keluar darah. Kalau badan panas sangat memang macam tu. Maka dengan rasa tak bestnya saya pergi klinik. Malam tak ada selera makan. Hari ni.... taaadaaa! Cuti. Sepatutnya ada meeting tapi memang dah tak larat nak bangun. Deeeii.....

Bercerita pasal retreat.... walaupun saya tak dapat menikmati sukaneka bersama yang lain, tapi pada saya, retreat kali ni juga lebih gempak dari tahun 2013. Staf dapat spend time dengan family, disamping banyak input untuk kecemerlangan universiti dapat diperolehi. Mudah-mudahan tahun 2015 membawa lebih banyak kejayaan kepada UMS.

Malam tu sempat juga dinner BBQ dan riadah bersama family masing-masing. Diikuti hari selepasnya... pagi petang malam full dengan perbincangan (untuk yang terlibat sahaja).

Thank you :-)

Hadiah exchange gift. Thank you Tasha ♡

Acara bersama keluarga

Perbincangan bersama pengurusan utama dan ketua-ketua PTJ

My room! Yeay!

Breakfast. Makanan yang mula-mula di ambil tentulah bubur. Nyam!



Geng sukaneka

Rabu, 10 Disember 2014

Ceramah Kesedaran Pelaburan Tidak Sah : My Perspective

Alhamdulillah....  segalanya berjalan lancar di sepanjang berlangsungnya ceramah kesedaran ini. Terima kasih kepada pihak Bank Negara Malaysia dan AKPK kerana sudi meluangkan masa memberikan ceramah berkenaan pelaburan yang tidak sah di negara ini.

Ceramah ini bukan sahaja memberi pengetahuan dan kesedaran kepada para peserta berkenaan skim pelaburan yang BOLEH dan TIDAK BOLEH diikuti, tetapi maklumat seperti fungsi utama BNM, bagaimana dan bilakah pengguna boleh membuat aduan berkenaan jenayah kewangan.... ataupun tips belanja berhemat juga disertakan dalam tiga sesi ceramah ini. 

Fenomena skim pelaburan yang tidak sah sekarang semakin menjadi-jadi. Bagi saya skim-skim seperti ini banyak memberikan keburukan. Bukan sahaja menggalakkan manusia berfikir 'wang adalah segala-galanya', malah menimbulkan perasaan riak di dalam hati dengan menunjukkan harta kekayaan tersebut. Al-maklumlah.... kena tunjukkan kereta mewah untuk menarik pelabur lain. 

Secara peribadi, saya tidak minat dengan pelaburan seperti ini. Perniagaan yang dilakukan tidak jelas malah meragukan.

Okay. Malas nak cerita panjang. Akhir sekali, tahniah kepada team urus setia kerana berjaya menganjurkan program ini dengan jayanya!



Ahad, 7 Disember 2014

Tudung Bawal Maroon

Terima kasih Razit kerana belikan tudung bawal yang cantik ^^. Warna maroon ♡. Yeahhhh!

Cakap pasal tudung bawal... dulu agak famos juga tudung bawal ni (masa saya sekolah dulu). Saya ingat lagi ada rekaan tu yang ada labuchi kat bahagian hujung. (Tak ingat apa namanya). Lepas tu ramai orang pakai yang tu. Sekarang ni pula ada banyak rekaan yang lebih menarik. Tudung  Bawal Aidijuma pun cantik juga. Harga pun berpatutan.

Tudung bawal ni cantik. Tapi.... 1. Saya tak berapa terror pakai tudung bawal. 2. Bila saya pakai, bucu tudung tak pernah kemas. 3. Kalau nak pakai mesti amik masa yang lama -_- Saya kena banyak belajar teknik lagi. Atau..... boleh gunakan fabric starch. Ya tak ya....

By the way, tudung bawal (seperti dalam gambar)  ni lebih senang untuk dipasang. Kain satin dan tebal. Warnanya pun cantik.

Jumaat, 5 Disember 2014

My Cici

Miahaha! Hari ni perabot baharu dah sampai. Bestnya. Esok nak turun tengok rumah + pasang langsir sekali. Tak sabar nak decorate rumah ^^ Weeehoooo!!

By the way, ini adalah my kitties. Saya panggil dua-dua pun si Cici. Sebab mereka masih kecil.... Si Kecil ----------> Si Kici ---------> Si Cici. Toing! -_-

Nak bawa mereka tinggal di rumah baharu nanti. Bagi makan... errr.... nasi dengan ikan yang direbus. Ataupun nasi dengan sardin. Dan mereka akan makan dengan lahap sekali. Wuwuwuwuw... Kalau ada rezeki lebih boleh belikan Whiskas daging untuk mereka.

Mereka ni berpasangan. Yang jantan tu warna bulu oren + putih tapi plain. Tak ada jalur. Yang betina pun oren + putih juga tapi ada jalur. Dan bulu lebih panjang dan tebal. Ada beza sikit la. Hari tu cuti kira nak bawa pergi vaksin, tapi memandangkan cuaca hujan... jadi saya tak berani bawa dulu. Yalah. Kalau kucing kena vaksin tak boleh kena hujan dua tiga hari. Lagipun cuaca sejuk dan lembap, takut demam sebelum vaksin... jadi jawapannya jangan pergi vaksin dulu. buat masa sekarang ni.

Huhu!

Khamis, 4 Disember 2014

Pink Rose Chocolate Chiller dari Gloria Jean's Coffees

Bukan coffee. Tapi sirap rose merah jambu + coklat yang sangat lazat. Hanya di Gloria Jean's Coffees.

Gloria Jean's Coffees was founded in Chicago, USA pada tahun 1979 dan di Australia pada tahun 1996. Outlet ini mempunyai banyak cawangan di serata negara termasuk Kuala Lumpur. 

Kepada penduduk Sabah, khususnya area KK, kalau nak try minum minuman ni, boleh datang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu Terminal 2 di Tanjung Aru (Air Asia). Outlet ini berada di tingkat satu, tak jauh dari KFC. Ada banyak lagi menu coffee dan coklat yang lain, boleh pilih dalam dua jenis sama ada panas atau sejuk. Menu itu adalah Signature Iced Coffee, Very Vanilla Chiller, Caramelatte, Classic Hot Chocolate etc etc. 

Bagaimana rasa Pink Rose Chocolate Chiller? Sejuk, manis dan berkrim. ♡ Sekarang pun macam terngiang dalam kepala ni. Rasa cam nak singgah lagi. Harga segelas adalah RM13.50 (regular). By the way, minuman ini adalah menu baharu daripada Gloria Jean's Coffees.

Jom try!

Selasa, 2 Disember 2014

Oh My December!

Hari ni 2hb Disember 2014. Dan hari ni juga saya bercuti -----> esok pun sama juga. Seronok cuti masa orang lain kerja nih. Hehe.... Tak.... sebenarnya hari ni pergi beli barang-barang.♥ ♥ ♡ ♥ ♥.

P/S - Walau hari bekerja atau tak, bangun awal itu suatu kemestian. ;-)

Bercakap mengenai rumah baharu.... In Shaa Allah bulan ni akan berpindah. Tadi dah pergi tengok perabot lagi. Kalau esok sempat, nak tambah lagi mana-mana barangan yang kurang. Sekarang ni tengah SALE. Nak barang yang murah dan cantik, boleh pergi ke kedai perabot Deli yang terletak tak jauh dari Melinsung. Yang bestnya kedai ni sangat besar, banyak pilihan, antara kedai perabot termurah... dan yang pastinya tak ada dikenakan kos penghantaran walaupun tempat tu jauh sedikit dari kedai (tertakluk dengan syarat).

Baru-baru ni saya dan Hafiz pergi bersihkam rumah. Phew! Akhirnya berjaya juga mop + sapu segala kotoran. Then dah boleh masukkan perabot. Masa tu la baru ada sedikit masa terluang. Hari-hari lain selalu sibuk. Outstation la apa la.

Tak sabar nak duduk rumah baharu ^o^ Hohoho! Dah set warna tema setiap area. Contohnya ruang tamu warna bla bla bla. Dapur kena warna bla bla bla... etc etc etc. Ingat nak masukkam tema flora juga tapi tak terlalu semak sangat. Apa-apalah. Ntah jadi atau tak reka hiasan saya ni. Haha.

Apa-apa pun, selamat menyambut bulan Disember! ♡

Khamis, 27 November 2014

Jom Jogging di UMS!

Memang benar. Kalau kita rajin beriadah... fikiran jadi cergas. Tidur pun selesa sahaja. Lagipun, tentulah badan akan jarang diserang penyakit dan budaya hidup juga berubah ke arah lebih sihat.

Kepada kakitangan dan pelajar UMS, jom kita jogging beramai-ramai di kawasan UMS.

Ada banyak tempat jogging yang menarik. The best area bagi saya adalah di ODEC (tepi pantai). Kalau saya... turun sahaja dari bangunan Canselori, terus lalu kat Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), terus menuju ke ODEC. Boleh bersantai sebentar di tepi pantai sambil melihat matahari terbenam. Ramai juga pengunjung ke sana pada waktu petang, tak kira warga UMS ataupun orang awam.

Kalau tak nak jogging, berjalan kaki (macam bersiar-siar) pun okay juga. 

Selain itu, kalau nak jogging menuju ke Puncak ataupun di stadium sukan UMS adalah tempat alternatif yang biasa dikunjungi. UMS terkenal dengan keindahan semulajadinya, lebih tepat dikenali sebagai universiti EcoCampus. Oleh itu, anda tidak akan sesekali berasa bosan beriadah di kawasan UMS. 

Tidak perlu lakukan setiap hari. Tiga hari sekali pada hari bekerja dah memadai. Lagi best kalau bawa ramai teman. ^^

Selamat mencuba.

Pemandangan sunset yang cantik di ODEC

Selasa, 25 November 2014

You Get Served What You Deserve : Karma

Eheemmm....

Tidak perlu membalas dendam dengan orang yang jahat kat kita, kerana pada akhirnya mereka akan dibalas juga. Sama ada dibalas setimpal di dunia, mahupun di akhirat.. Bak kata, Don't waste your time on revenge, those that hurt you will eventually face their own KARMA. 

Tak ada nak cerita apa sangat.

.... Yalah. Kalau bertutur, biarlah dengan bahasa yang lembut. Lagi satu, jangan bertindak terburu-buru dan terus pergi serang orang lain tanpa usul periksa. Muka manis macam mana pun, ayu macam mana pun tapi kalau perangai kureng pun tak guna juga. Sebagai manusia yang ada akal dan fikiran, kita seharusnya mengawal sifat negatif yang berada dalam diri kita. Jangan biarkan ia tertanam begitu sahaja kerana ia adalah punca segala penyakit hati. 

Bagi orang-orang yang sabar, tentu ada ganjarannya. Beginilah. Contoh yang senang, kalau ada orang yang jahat kat kita, kita tak yah balas balik. Tak apa... sabar... sabar... lambat laun mereka akan berhadapan dengan karma mereka juga.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Apa la yang saya buat ni... HuHuHu (Inspirasi dari YouTube)
-
-
-
-
-
-
-
-



Majlis Kemuncak Sambutan Tahun ke 20 UMS : My Perspective

Selamat ulang tahun ke 20 Universiti Malaysia Sabah!

Memang tak dinafikan.... masa sangat pack pada hari itu. Bermula dari pagi sampai petang, lewat petang tu baru sempat masuk office. Apa-apa pun, kami semua tetap menjalankan tugas dengan baik!

Malam tu sambutan tahun ke 20 UMS di Kompleks Dewan Kuliah Ke-2. Masa tu juga ada penutupan Tamu Gadang tapi saya tak dapat pergi yang tu. 

Ramai tetamu kehormat yang hadir seperti, Tun Datuk Seri Panglima Haji Juhar Bin Haji Mahiruddin, (TYT Sabah) dan Toh Puan Hajah Norlidah Binti Tan Sri Datuk R.M Jasni, YABhg Tun Datuk Seri Panglima Sakaran Dandai dan Toh Puan Hajah Siti Rukaiyah Panglima Abdullah, Tun Dato' Seri Zaki Bin Tun Azmi, ahli-ahli Lembaga Pengarah UMS, serta pegawai-pegawai utama UMS.

Majlis bermula dengan pertunjukan bunga api yang sangat cantik. Lepas tu sesi bergambar dan acara diteruskan di dalam kompleks dewan kuliah ke-2. Kemuncak sambutan adalah dengan perasmian coffee table book, memotong kek (berbentuk bangunan UMS) dan tayangan video 20 tahun UMS. 

Setelah keberangkatan TYT dan Toh Puan, sekali lagi percikan bunga api dapat dilihat dengan jelas di udara. Sangat indah! ^^ Tahniah team bunga api!

Yang bestnya masa majlis ini berlangsung, kami dapat bersua muka dengan ramai tetamu kehormat yang hadir ^^. Yalah. Bukan selalu kita dapat berjumpa mereka. Bersembang selama beberapa minit pun dah cukup bermakna buat kami. 

Happy birthday UMS! Teruskan perjuangan! Sentiasa maju ke hadapan. In Shaa Allah!. 

Bertekad cemerlang!

Kredit foto: Prof Vincent

Tuan Yang Terutama Negeri Sabah bersama Toh Puan bersama dif-dif kehormat yang lain

Makan malam ^^



Bunga api yang sangat cantik. Tahniah team bunga api! Foto kredit : Piko

Ahad, 23 November 2014

Konvokesyen UMS ke - 16 : My Perspective

Penutup bulan November dihiasi dengan Konvokesyen UMS kali ke -16 yang bertempat di Dewan Canselor Universiti Malaysia Sabah.

Tahun ni saya bertugas di Bilik Persalinan VVIP, berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya iaitu di lobi VVIP. Tapi tak banyak beza juga sebenarnya. Hehe. Kawan-kawan yang lain pun ada juga yang berubah tempat bertugas. Oh ya. Konvo UMS kali ni berlangsung pada 22-24 November 2014.

Perasmian Tamu Gadang diadakan awal iaitu pada 19 November di Padang Kawad UMS. Kali ni artis tanah air iaitu Dato' Nash tampil membuat persembahan. Sempat juga saya berjumpa dengan beliau di hotel semasa menunggu ketibaan Tun. Yalah. Siapa tak kenal Nash kan? ^^ Tapi sayang tak sempat amik gambar bersama.

Masa kat Tamu Gadang sempat lagi jumpa my childhood friend, Ija! Ada dia buka gerai kat sana. Yeah! Tahun ni gerai di Tamu mempunyai lebih banyak pilihan. Ada burger bakar, sayap ayam panggang, tudung dan lain-lain yang dijual dengan harga berpatutan. Shawl boleh dapat harga RM7 sahaja. Mata pun rambang juga tengok banyak benda kena jual ni. Tak boleh jadi betul la.

Tinggal esok sahaja konvo berlangsung. Kami semua berharap konvo kali ini berjalan dengan lancar. Semoga berjaya team urusetia konvo! Ramai juga yang lenguh kaki berdiri. Maka akan penuhlah kedai urut kaki dan spa lepas ni. Hehehe....

P/S - Dah tengok Hunger Game: Mockingjay Part 1? Waiting for Part 2 yang akan keluar next year!

Masa perasmian Tamu Gadang. Maaf la gambar kurang clear

With my bestie

TYT, Toh Puan dan Datuk VC dalam pelancaran biografi TYT

Tahniah mahasiswa/i UMS yang kini bergelar alumni UMS!

Tahniah sekali lagi ^^


Bilik persalinan VVIP