Ahad, 17 November 2013

Tiru Macam Saya? Nice Tapi Tak Original

Pernah tak deal dengan orang yang asyik ikut style yang sama a.k.a copycat? Contohnya.... kita pakai tudung gini, dia pun pakai tudung style sama. Ataupun kita beli brand ni, dia pun beli brand yang sama juga. Apakah perasaan anda ketika itu? Mesti rasa annoying kan?

Seriously, tak seronok kalau jumpa orang yang dulunya berbeza, suddenly sekarang semua pun nak sama ngan kita. Style berpakaian, hobi, lifestyle, even warna tudung yang sama dengan current profile picture kita... arrrgghhh......! By the way, it is good to know ada  juga orang yang sudi ikut style kita. Peace!

Saya selalu tengok di Internet. Orang keluarkan berjuta ringgit semata-mata nak sama macam Justin Bieber, Miranda Kerr, Jessica Alba... etc. Akhirnya mendatangkan keburukan kepada diri sendiri juga.... ~ mereka dihina, dikecam dan dikutuk.... senang cerita. Kalau jenama anda kena ciplak, apa perasaan anda? Bagaimana reputasi anda nanti? Adakah kualiti produk tu akan jatuh taraf seperti yang ciplak tu juga? Kalau amik Diploma Pengurusan Maklumat, mesti ada belajar mengenai copyright issues. Okaylah.... Kenapa menyalin sesuatu tanpa kebenaran penulis itu adalah jenayah? Kerana ia melibatkan hak individu orang tersebut, melibatkan perasaan dan melibatkan periuk nasi seseorang. Sama kes... contohnya kita penat buat kerja. Lepas tu kerja kita kena ciplak oleh orang lain. Then dia pula terima awards.... apakah perasaan anda??

-
-
-
-

Long story short.... 
Copycat.... "L"
Copycat.... add own style, creative tapi suam-suam
Original..... awesome!


P/S - Saya support mangsa copycat!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!