Rabu, 23 Oktober 2013

Cara Teratur Buat Kerja di Pejabat

Attitude, keyakinan diri, skill and knowledge. Disiplin itu kena ada juga!

Kepada yang bekerja, khususnya di dalam pejabat... ada beberapa tips untuk menjadikan urusan kita berjalan lancar dan masa dapat dimaksimumkan sebaiknya. Antaranya adalah:
  1. Untuk mengelakkan sebarang masalah, turun awal ke tempat kerja. Estimate berapa minit dari rumah untuk sampai ke pejabat. Bukan apa, sebab pelbagai masalah boleh berlaku di jalan raya. Contohnya kesesakan lalu lintas sebab ada keta kemalangan atau lampu isyarat tiba-tiba rosak.
  2. Sebelum memulakan kerja, tulis perancangan aktiviti pada hari tersebut. Lagi bagus kalau perancangan itu ditulis dalam satu buku khas. Contoh aktiviti adalah seperti "menyiapkan minit mesyuarat, hadir ke perbincangan, deraf surat kepada yang berkenaan" dan lain-lain.
  3. Jangan lupa sarapan! Kalau ikut style orang Jepun, 20 minit bersarapan adalah terlalu lama. Jadi pastikan sarapan diambil dalam potion yang sederhana, makan jangan berlengah. Kita turun kerja bukan untuk bersantai.
  4. Ada yang prefer take five dan turun ke kafeteria untuk minum pagi. Akhirnya take five menjadi take twenty five. Buang tabiat tersebut. Gantikan dengan kaedah yang lain. Contohnya kita boleh buat teh tarik kat pantry. Dan amik beberapa keping biskut. Boleh buat kerja sambil hirup teh. Menjimatkan masa dan mudah dilaksanakan.
  5. Kadang-kala kalau tengok kertas bertimbun di atas meja.... otak jadi stress. Jangan risau. Rehatkan minda selama beberapa minit. Buat senaman ringan di tempat duduk, atau ambil masa sebentar untuk berbual dengan rakan sekerja. Tak pun makanlah Kit Kat. Tak digalakkan buka Facebook sebab nanti mesti ketagih nak scroll sampai habis.
  6. Pastikan meja sentiasa dikemaskan sebelum kita balik rumah. Asingkan mana-mana task yang perlu dibuat esok dan lain-lain. Kalau tak kemas, mesti meja jadi semak dan bertimbun.
  7. Buat jadual pergerakan kakitangan supaya kakitangan lain maklum kita ke mana. Sama ada pergi outstation, ada bengkel, mesyuarat dan lain-lain. Nanti boss tanya ada juga jawapan nak bagitau.
  8. Kalau esoknya ada mesyuarat, sila buat follow-up kehadiran sehari lebih awal. Apa-apa benda yang perlu kena sediakan seperti projektor, LCD, minit mesyuarat, tempahan bilik mesyuarat perlu dibuat lebih awal sekurang-kurangnya sehari sebelum mesyuarat bermula.
  9. Sentiasa alert dengan keadaan persekitaran. Jadi seorang yang busybody bukan bermakna kita suka jaga tepi kain orang, tapi cuba bertanya si polan ni pergi mana, lepas ni kita ada aktiviti apa, siapa yang chair meeting sekian-sekian, hari ni boss ada appointment dengan siapa etc. Untuk makluman kita saja.

Buat perancangan akitiviti harian

Kalau nak rehatkan minda.... saya akan melukis

3 ulasan:

  1. Assalamualaikum..
    terima kasih atas perkongsiaan awak tentang 'Cara Teratur Buat Kerja di Pejabat '. sangat membantu saya dalam menguruskan kerja harian saya di pejabat ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa alaikumusalam. Sama ^^ Selamat berjaya!

      Padam
  2. Kerja di pejabat kena tenang & rileks...barulah seronok

    BalasPadam

Terima kasih!