Khamis, 31 Oktober 2013

Cerita Sebelum Tidur....

Kenapa nak peningkan kepala memikirkan perkara yang negatif? Hidup ini singkat. Cuba jangan layan sangat perasaan tu...

Bulan November merupakan bulan tersibuk pada tahun ini. Nanti the Biggest Boss akan datang melawat UMS selama beberapa hari, lepas tu ada Konvokesyen UMS kali ke-15 selama 3 hari (belum termasuk perarakan berjubah dan perasmian Tamu Gadang). Lepas tu ada audit Fail Terperingkat, audit Pra-Siswazah dan juga pemeriksaan aset. Belum kira lagi mesyuarat dan program yang lain. Bulan tu juga my brother akan berkahwin, jadi sebagai ahli keluarga kena buat persiapan sebaiknya. 

Walau sesibuk mana pun.... friends and family tetap penting. Ada orang sentiasa sibuk walaupun pada hujung minggu. Tapi itu bukan alasan untuk kita tak dapat menikmati our weekend dengan baik. Overtime ni bagus. Itu menunjukkan kita seorang yang hardworking. Tapi kalau asyik-asyik overtime.... nak bawa jalan pun susah.... tak best juga. Lebih baik try to catch up works sebelum tiba Sabtu dan Ahad. And try to reduce browsing Facebook, Twitter, chatting or playing online games.... Kan?
-
-
-
-
Recently sangat rajin update blog sebab bermacam-macam idea berlegar dalam kepala otak.
-
-
-
-
-
Oh ya... teringat satu cerita. Hari tu kawan saya ada hadiahkan saya dua helai kain sarung. Kain yang dihadiahkan ni pun jenis berkualiti dan tentunya mahal. Katanya.... mak yang belikan. Satu untuk my mum and satu lagi untuk saya. Terima kasih! ^^ Kain tu sangat cantik. Masa dia bagi tu kat office. Jadi saya tak buka dulu kain tu. Biarkan berlipat kemas di dalam bungkusan. Dah sampai rumah, punyalah excited nak tengok. Tiba-tiba buka.... ada something wrong pula. Kenapa tiba-tiba kain tu koyak? Koyak digunting pula tu. 


Bukan satu tapi kedua helai kain. Bukan alang-alang kena gunting. Memang rabak. Masa dalam bungkusan, elok saja. Buka satu lipatan, sudah...... nampak dah koyak. Buka terus, lagi banyak koyak. Jadi saya pun bagitau kat kawan saya. Mula-mula dia tak percaya juga sebab katanya, dia jaga kain tu baik-baik. Lagipun kain tu mak dia sendiri yang pilihkan untuk saya. Kalau satu kain saja yang koyak, still boleh consider kedai punyai salah. Ni dua-dua sekali koyak, cara yang sama pula tu. Ada terfikir juga.... siapa la yang sanggup gunting kain tu. Kalau gunting sikit tak apa. Ni gunting macam tak nak bagi orang pakai. Kot ada yang sakit hati pun, janganlah lepaskan geram kat kain tu. Kalau tak puas hati datang terus jumpa. Settle baik-baik. Bayangkan kalau hadiah yang kita nak bagi kat orang lain tu dirosakkan orang, apa kita rasa? Tentunya sedih... Tapi syukur juga la sebab dah dapat dua helai lagi kain sarung baru yang lagi cantik! Jadi total ada dapat 4 helai kesemuanya. Thank you aunty!! ^^ Nota - Kepada yang berkenaan, mohon terasa. Terima kasih.

P/S - Kain sarung yang mula-mula tu mum dah buatkan seluar tido budak (untuk anak buah saya). Jadi tido pun tak panas dan selesa.

-
-
-
-
-
-

By the way..... rasa sangat bersyukur kerana dikurniakan kehidupan yang wonderful! ^^ Setiap hari dari saya bangun pagi, the first person yang saya akan tengok adalah my mum. Go to work and simply redah traffic jam seperti biasa.... masuk office sebelum jam 8.... and received call atau SMS... 'jangan lupa breakfast' from Hafiz. Sometimes kalau ada masa akan breakfast sama-sama or he will buy me something to eat. Everyday akan buat kerja dan perlu buat dengan cepat.... Talking with my colleagues about current issues and ideas... monitoring my staff, tengok muka bos, masuk bilik P.A.... greet pakcik guard yang on duty time tu.... bla bla bla.... same things. Jangan komplen! Cuba untuk extract the values yang kita dapat dari semua tu. Make your life awesome! Be creative! Rutin bukan sesuatu yang membosankan ^^

-
-
-
-
-
-



Okay la. Dah ngantuk.... start dah melalut ntah apa-apa.... Tadi actually tertidur kejap tapi Hafiz called jadi terbangun. Lepas tu segar balik mata then now ngantuk balik dah. Goodnight...

Assalamualaikum... ^^

Selasa, 29 Oktober 2013

Stick Concealer Dah Nak Habis Masih Boleh Guna Lagi

Concealer bertujuan untuk menutup eye bags, juga menutup bintik-bintik hitam di muka. Ada pelbagai jenis concealer dijual dengan harga yang berbeza. Saya menggunakan concealer Silky Girl sebab harga berpatutan dan kualiti juga baik. Harga RM17.90. Tempoh penggunaan mengikut individu juga. Kalau setiap hari guna, agaknya dalam 3 bulan dah habis kot.

Perhatian. Cara ini dikhaskan untuk stick Concealer sahaja.

Mesti rasa rugi sebab nampak still ada concealer kat dalam tapi tak dapat guna sebab dah pusing ke tahap maksimum... pun tak keluar juga. Tapi sebenarnya belum habis lagi! Kita still boleh gunakan untuk tempoh beberapa minggu. 

1. Caranya senang saja. Potong atau gunting tepi concealer seperti gambar di bawah. Gunakan gunting kecil supaya senang potong. 

2. Taaadaaa! Still ada sedikit lagi concealer untuk digunakan. ^^ 

Ini adalah satu kaedah penjimatan yang boleh dilakukan. Bukan sebab kita tak mampu beli yang baru, tapi kalau boleh janganlah membazir. ^^

Cara Berdepan Dengan Orang Yang Cepat Merajuk / Kecil Hati

Kadang-kadang malas nak layan kalau sikit-sikit kecil hati.... merajuk tak tentu pasal.... Tapi kalau ignore terus pun nanti masalah bertambah teruk pula. 

Orang kata orang yang kuat bercakap dan mulut laser sebenarnya mempunyai hati yang sensitif. Betul ke?
Jadi saya ada beberapa tips untuk handle orang cepat merajuk:
  1. Kena bersabar dengan karenah mereka. Kena kawal temper tu sebab kalau dah kecil hati... muka pun jadi masam. Kalau ikutkan hati memang rasa geram, tapi yang dalam hati tu biarkan saja dalam hati. Kena terima la kalau terkena orang kuat merajuk, sabar saja...
  2. Tumpukan perhatian, meng-iya kan dan bagi mereka menang. Nah! Ini la part paling susah sekali. Kalau orang tu dah bising dan mula luahkan ketidakpuasan hati.... sila amik perhatian. Tak payah bertekak sebab nanti tambah parah. Kita kata 'ya' atau anggukkan kepala tak semestinya kita betul-betul setuju, cuma kita tak nak gaduh. Tak apa.... 
  3. Try pujuk. Ni kaedah paling bagus la supaya masalah tak bertambah teruk. Pujuk selagi boleh.
  4. Kalau dah tau orang tu cepat kecil hati, kena kawal tingkah laku dan perkataan yang diungkapkan. Sometimes ada orang tak boleh nak bergurau skit pun. Kalau salah bahasa saja... mula kecil hati. Jadi kalau dah tau ada kawan yang cepat kecil hati.... kena berhati-hati masa bercakap. 
  5. Kalau rasa dah tak tahan dengan perangai kawan yang kuat merajuk, kita boleh cakap kat mereka tentang perasaan kita tapi dengan bahasa yang paling lembut. Kalau tak nak terima juga, baik renggangkan skit la dari berkawan ngan orang tu. Nanti buat sakit kepala saja.
Sebenarnya kehidupan perlu balance. Kita tak boleh menjadi 'pemberi' saja tapi tak jadi 'penerima'. Kalau sikit pun nak merajuk, siapa juga yang tahan? Kalau boleh kurang-kurangkan la sifat tu.... banyak sangat merajuk / kecil hati.... muka cepat tua. :-) Hehehe

Jumaat, 25 Oktober 2013

Klinik Gigi Teh & Chan di King Fisher

Kalau cakap pasal cabut gigi mesti fobia atau takut. Dah tu mesti terbayang doktor gigi garang, tak comel dan akan cabut gigi macam tu saja. Tak adalah! Tu dalam ceta film boleh la.

Satu klinik gigi terbaik pernah saya pergi. Teh & Chan Dental Clinic di King Fisher. Kalau bulatan dekat Likas Hospital tu, kita masuk kiri.... jalan terus then akan nampak klinik tu sebelah kiri tepi jalan.

Dah dua kali saya pergi sana untuk rawat gigi saya. Doktornya pun bagus, peralatan pun bagus, servis pun baik. Cabut gigi RM50+, tampal RM60+, bagi putih gigi RM800. Kalau nak datang better buat appoinment terlebih dahulu. Sebab kadang-kadang penuh. Boleh call di talian 088 386 322.

Sebenarnya cabut gigi tak sakit. Sebab gusi dah kena bius. Tak dapat rasa apa-apa. Kalau tampal gigi tak seronok sangat sebab penat kena buka mulut. Apa-apa pun.... jangan takut untuk berjumpa doktor gigi ^^

Senyum.... jangan tak senyum!

Apa Saya Buat Kalau Balik Kampung

Kalau balik kampung... aktiviti yang dibuat lain sikit dari kebiasaannya. Suasana kampung tu yang mahal....

Balik kampung saja, confirm akan turun ke laut. Ngam lagi air tengah surut, paling best la mengetuk tiram.... cari remis... siput... pancing ikan etc. Kalau uncle tengah pasang pukat, sana la yang paling best! Kat restoran... lobster mahal. Uncle kalau tak pergi off shore, selalunya akan pasang pukat (bintur). Dapat makan seekor lobster pun kira untung dah. Ni kan lagi kalau dapat makan banyak. Seronok dapat makan makanan laut segar.

Antara aktiviti lain kalau kat kampung... petik buah-buahan. Arwah datuk ada dusun. Kalau musim rambutan... etc best la. Buah lain seperti mangga dan kedondong pun selalu saya tarpau bawa balik. Aunty suka tanam bunga, jadi terus bawa balik bunga. Hehehe :b

Paling seronok... saya suka drive keta sorang-sorang dan pusing seluruh pulau Labuan tu. Dapat tengok keindahan alam semulajadi. Lagipun Labuan adalah pulau yang aman. Petang lepak makan satay dan minum air kelapa muda kat Pohon Batu. Walaweh! Bila lagi nak buat macam ni. Masa cuti-cuti saja la!

Ntah la tapi kalau bosan saya suka pergi ke Ujana Kewangan. Lepas tu makan KFC dan pergi duduk kat kerusi urut Rest and Go. Tapi kalau cakap pasal urut ni, pilihan utama saya selain urut kat sana.... saya lagi suka pergi ke lapangan terbang Labuan sebab kerusi urut dia lebih selesa, nampak baru dan tak ramai orang di sana. SWoT.. :b

Gambar tu adalah hasil tiram yang telah dikumpul. Mengetuk tiram bukan senang sebab kena pilih tiram yang baik. Lenguh tangan tau kalau tak biasa.

Rabu, 23 Oktober 2013

Cara Teratur Buat Kerja di Pejabat

Attitude, keyakinan diri, skill and knowledge. Disiplin itu kena ada juga!

Kepada yang bekerja, khususnya di dalam pejabat... ada beberapa tips untuk menjadikan urusan kita berjalan lancar dan masa dapat dimaksimumkan sebaiknya. Antaranya adalah:
  1. Untuk mengelakkan sebarang masalah, turun awal ke tempat kerja. Estimate berapa minit dari rumah untuk sampai ke pejabat. Bukan apa, sebab pelbagai masalah boleh berlaku di jalan raya. Contohnya kesesakan lalu lintas sebab ada keta kemalangan atau lampu isyarat tiba-tiba rosak.
  2. Sebelum memulakan kerja, tulis perancangan aktiviti pada hari tersebut. Lagi bagus kalau perancangan itu ditulis dalam satu buku khas. Contoh aktiviti adalah seperti "menyiapkan minit mesyuarat, hadir ke perbincangan, deraf surat kepada yang berkenaan" dan lain-lain.
  3. Jangan lupa sarapan! Kalau ikut style orang Jepun, 20 minit bersarapan adalah terlalu lama. Jadi pastikan sarapan diambil dalam potion yang sederhana, makan jangan berlengah. Kita turun kerja bukan untuk bersantai.
  4. Ada yang prefer take five dan turun ke kafeteria untuk minum pagi. Akhirnya take five menjadi take twenty five. Buang tabiat tersebut. Gantikan dengan kaedah yang lain. Contohnya kita boleh buat teh tarik kat pantry. Dan amik beberapa keping biskut. Boleh buat kerja sambil hirup teh. Menjimatkan masa dan mudah dilaksanakan.
  5. Kadang-kala kalau tengok kertas bertimbun di atas meja.... otak jadi stress. Jangan risau. Rehatkan minda selama beberapa minit. Buat senaman ringan di tempat duduk, atau ambil masa sebentar untuk berbual dengan rakan sekerja. Tak pun makanlah Kit Kat. Tak digalakkan buka Facebook sebab nanti mesti ketagih nak scroll sampai habis.
  6. Pastikan meja sentiasa dikemaskan sebelum kita balik rumah. Asingkan mana-mana task yang perlu dibuat esok dan lain-lain. Kalau tak kemas, mesti meja jadi semak dan bertimbun.
  7. Buat jadual pergerakan kakitangan supaya kakitangan lain maklum kita ke mana. Sama ada pergi outstation, ada bengkel, mesyuarat dan lain-lain. Nanti boss tanya ada juga jawapan nak bagitau.
  8. Kalau esoknya ada mesyuarat, sila buat follow-up kehadiran sehari lebih awal. Apa-apa benda yang perlu kena sediakan seperti projektor, LCD, minit mesyuarat, tempahan bilik mesyuarat perlu dibuat lebih awal sekurang-kurangnya sehari sebelum mesyuarat bermula.
  9. Sentiasa alert dengan keadaan persekitaran. Jadi seorang yang busybody bukan bermakna kita suka jaga tepi kain orang, tapi cuba bertanya si polan ni pergi mana, lepas ni kita ada aktiviti apa, siapa yang chair meeting sekian-sekian, hari ni boss ada appointment dengan siapa etc. Untuk makluman kita saja.

Buat perancangan akitiviti harian

Kalau nak rehatkan minda.... saya akan melukis

Ahad, 20 Oktober 2013

Thien Thien Restaurant, Putatan

Active bersenam tapi  recently berat badan bertambah kerana over makan. -_- Tapi tak kisah sangat sebab I like my new figure. Kalau dulu ramai kengkawan dan lecturers kata saya terlalu kurus. Jadi harap boleh maintain berat badan yang ni.

Nak makan sedap... saya tak perlu pergi ke KK lagi sebab kat Putatan pun ada satu restoran yang best dengan price yang nice. Restoran Thien Thien terletak tak jauh dari Giant Putatan (ada satu lagi cawangan kat KK).

Menu ada macam-macam. Ada lemon chicken, Sabah vege, soup, ikan.... etc. Memang aneka jenis la. Tempat kira selesa, servis okay and toilet bersih. ^^ Makanan kat sana semuaya sedap! Sesiapa yang tak pernah try lagi memang saya cadangkan untuk cuba. Pasti nak datang lagi.

P/S - Menu adalah Sabah vege (sayur manis) masak belacan, black bean fish fillet dan ginger beef. Yummy!

Selasa, 15 Oktober 2013

Selamat Hari Raya Aidiladha 2013

Tahun ni Hari Raya Aidiladha jatuh pada hari Selasa. Jadi Isnin tu office kosong sebab ramai yang balik kampung. 

Sebelum tu saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada muslimin dan muslimat, selamat bercuti kepada yang tengah bercuti! ^^

Hajat nak memasak special sikit akhirnya tercapai juga. Walaupun resepi yang dicadangkan lain.... yang dimasak lain pula. Apa tidak.... semalam pergi supermarket nak beli bahan mentah, dah habis. Terutama ikan dan ayam. Totally out! 

Sebenarnya tak ada la buat open house sangat. Cuma family gathering. Terima kasih kepada yang datang, my sister and husband and sepupu dia sekali, anak-anak buah (Hafiz dan Hasya) dan Darul. 

Ni adek yang masak. First time masak laksa penang. Not bad. Hehe

Kali ni ayam goreng special uli ngan breadcrumbs. Sedap dimakan ketika panas. Yang ni saya yang masak ^^

Haaa..... Siapa dah pernah rasa sayur kulit tembikai? Kalau makan tembikai.... kulit dia jangan buang. Yang isi warna putih tu boleh dibuat sayur. Masak sup pun sedap. Yang ni campur ngan cendawan tiram. Masakan saya juga ^^

Ni all time favorite. Ulam-ulaman. Kacang bendi dan timun. Sambal mesti mau best. Yang ni saya juga yang uruskan. Senang saja. Potong timun. Kacang bendi tu celur sekejap saja. Kalau tak nanti tak rangup.

Ni juga masakan saya. Kerabu sotong + peria. 

Yang ni mum yang masak. Daging kari

Ni rendang ayam by my mum

Buah mangga

Tembikai

Me and adek

Khamis, 10 Oktober 2013

Jalan-Jalan Cari Makan di Kota Kinabalu

Ada banyak tempat menarik yang boleh dilawati di Kota Kinabalu. Pengunjung juga boleh menikmati pelbagai makanan yang enak. Kalau hajat nak makanan simple, berpatutan, segera dan rasa nak bersembang.... boleh try kat tempat-tempat ni.

Fook Yuen Cafe and Bakery
Kedai ni terletak di area Gaya Street, tak jauh dari Pejabat Tourism Sabah. Pelbagai makanan ekonomi disediakan seperti lauk-pauk, fishball, meatball, roti bakar, mi goreng, dim sum dan lain-lain. Berkonsepkan kopitiam. Kalau rasa-rasa petang tu nak makan roti bakar, boleh datang lepak kat sini.

Kedai Kopi Fortune
Nak lagi rasa lebih old school dan feel bila makan roti bakar, boleh singgah ke Kedai Kopi Fortune yang juga terletak di area Gaya Street. Kedai ni memang tak ada perubahan turun temurun, jadi memang old school habis la. Old folks suka lepak kat sini juga. Selain tu, satay sini juga memang best. 

Pick and Pay
Nak snek boleh try kat sini. Terletak di Lintas. Sebenarnya ini adalah mini market tapi disediakan juga tempat duduk. Barang-barang yang dijual kebanyakan barangan import dari luar negara. Tapi ada juga jual sushi, sandwich, kek, buah-buahan, burger etc. Kalau rasa nak cepat, boleh duduk makan kat Pick and Pay. Ada cawangan lain tapi fav. saya kat Lintas ni la. Biasanya akan pergi after habis jogging.

Upperstar
Restoran Upperstar ada beberapa cawangan seperti di Segama, Lintas dan Suria Sabah. Yang ni pula cawangan Damai. Menyediakan makanan Western dan juga local. Tempatnya selesa dan agak romantik la. Harga boleh tahan. Untuk menu seperti gambar di bawah adalah RM8.20 - Nasi Lemak King. 

Lain-lain tempat kalau nak makan kat area Kota Kinabalu (link dalam blog saya):

Rawat Kulit Muka Kering dengan Sebamed Lip Defense

Sejak saya kecil lagi, jenama Sebamed memang dah terkenal. Sesuai digunakan untuk semua jenis kulit terutama bagi yang ada masalah. Kalau kat klinik pun mesti akan kena suggest brand ni.

Saya alah dengan penggunaan lipstik (kecuali lipstik Nutrimetics - Magix Lips Color). Sebelum apply lipstik kat bibir, kena sapu Sebamed Lip Defense dulu bagi mengekalkan kelembapan dan mengelakkan bibir merekah.

Kadang-kadang kita tak sedar kulit muka kita juga kering. Bila tengok dekat kat cermin baru perasan kulit hidung kering la, kulit pipi kering la.... etc. Senang saja. Sapu Sebamed Lip Defense (harga linkungan RM10) ke arah kulit yang kering. In Shaa Allah akan pulih dalam masa terdekat. Antara produk lain yang boleh digunakan adalah Vaseline Petroleum Jelly. 

Rabu, 9 Oktober 2013

Pengalaman Mistik / Nampak Hantu - Part 1

Sepanjang hidup saya... ada beberapa kisah seram yang pernah saya lalui. Bila ingat balik memang harap tak nak lagi nampak atau rasa benda-benda macam gitu.

1. Penampakan Hantu Pocong / Hantu Bangkit
Terjadi masa saya amik Diploma kat UiTM Sarawak dulu. Terus kepada cerita, malam tu saya ngan kawan saya menaiki sebuah keta kancil sewa....sekitar tahun 2007. Waktu tu saya baru pandai drive. Jadi bawa slow. Tiba-tiba nampak ada benda putih tengah duduk kat bas stop. (Badan berbalut kain putih) Saya tak fikir juga pasal hantu, jadi sambil drive sambil saya tegur "apa tu?". Kawan saya kata jalan terus. Jangan stop. Jadi saya terus blah. Tapi memang saya nampak dengan jelas, benda tu bebalut kain putih, duduk kat bas stop dan bergerak-gerak. Lepas tu kain putih dia ada kotor sikit. Muka dia saya tak nampak sangat tapi warna kulit gelap la. Lagipun masa tu diterangi lampu jalan sahaja. Dalam fikiran saya mungkin orang yang tak ada rumah tengah kesejukan. Then kami lepak kat McD. Rupanya kawan saya dah nampak dari jauh lagi. Dia kata benda tu tak ada kaki, sebab tu dia suruh saya drive terus dan jangan berhenti. Dah sampai asrama baru rasa seram.

2. Kelibat Kanak-Kanak Kecil Berlari Menembusi Tingkap
Ni pula terjadi masa saya amik Degree kat hostel UiTM Puncak Perdana. Masa tu kita orang tengah lepak kat bilik Zetty (housemate). Hujan turun lebat + waktu Maghrib, then mulut gatal nak ceta hantu. Ceta punya ceta... tiba-tiba saya dan kawan saya nampak ada kelibat hitam berlari laju kat luar tingkap. Yang menjadi tanda tanya... benda tu berlari tapi tak terhantuk pula kat tingkap tu. Saiz kelibat tu kecil, macam saiz kanak-kanak. Terus kengkawan terkejut, ada yang teriak. Saya ingat saya sorang saja yang nampak. Saya beranikan diri terus tutup tingkap. Lepas tu tak nak dah ceta hantu. Moral of the story: jangan ceta hantu waktu Maghrib.

3. Kelibat Hitam Berlari Menaiki Tangga / Bayang-Bayang Putih di Luar Tingkap
Kat rumah saya ni "keras" sikit. Tapi sekarang ni Alhamdulillah dah okay berbanding dulu. Ni terjadi masa saya sekolah menengah. Malam suka tengok TV kat ruang tamu. Tiba-tiba nampak ada benda hitam berlari laju naik tangga. Saya ingat saya sorang saja nampak, rupanya abang saya pun nampak juga. Ingatkan adek yang naik. Esok pagi tanya, dia kata dia tak ada turun bawah ke ruang tamu after dia naik ke bilik.-_- 
Ada satu ceta lagi. Masa tu tengah makan malam bersama mum kat ruang makan. Tengah sedap makan, nampak ada kelibat putih di luar tingkap. Saya tanya ada sesiapa kat luar ke, tapi mum kata tak ada. Jadi tak pasti la apa benda tu. Biarkan saja...

4. Bau Hanyir di Waktu Maghrib
Berlaku kat rumah saya juga. Masa tu rasanya cuti semester Diploma. Masa tu tengah azan berkumandang di waktu Maghrib. Tiba-tiba terhidu bau hanyir. Saya pun tegur la, busuknya bau. Abang saya kata jangan tegur. Kadang-kadang memang bau tu akan datang. Cuma saya yang tak tau sebab saya jarang kat rumah (sambung belajar). Jadi pas tu saya diamkan saja. 

5. Ditegur Lembaga Perempuan Tua yang Tinggal di Pokok Pisang
Peristiwa ni agak seram. Macam biasa la terjadi kat rumah saya juga. Rasanya terjadi antara dalam tahun 2010. Masa tu saya tengah cari anak kucing saya. Round sampai belakang rumah (belakang rumah adalah belukar dan paya bakau + gelap). Akhirnya saya jumpa juga anak kucing saya tu. Saya tangkap nak bawa balik ke depan rumah. Tiba-tiba ada satu suara garau "aarrrhhhhgghh!". Saya terkejut juga. Tapi saya tak toleh belakang. Kang ada pula berdiri. Saya jalan terus. Lepas tu suara "aarrrhhhhgghh!" tu ada lagi. Saya tak peduli. Saya jalan terus. "aarrrhhhhgghh"...! Sekali lagi berbunyi. Saya cepatkan langkah dan bawa anak kucing saya masuk dalam rumah. Saya tertanya-tanya juga suara apa tu. Jadi saya beritahu kat adek. Adek kata dia pun ada dengar tapi tak pasti apa benda. Esoknya saya ceta kat makcik yang jaga kat butik mummy. Makcik tu kiranya "berilmu" juga. Dia kata kat tepi rumah saya ada pokok pisang. Yes! Memang betul. Ada satu lembaga "perempuan tua" tinggal kat sana. Benda tu yang memanggil saya. Makcik tu suruh tebang pokok pisang, sambil tebang sambil membaca ayat suci. Akhirnya mum dah tebang dah pokok pisang tu. Dan tak ada apa-apa gangguan lagi.

6. Pontianak di Dalam Kereta
Ni terjadi kepada abang saya pula. Suatu hari tu dia hantar kawan dia. Berdekatan rumah kawan dia tu ada kuburan. Dah siap hantar, abang saya nak balik. Nak reverse keta, tiba-tiba kat cermin tengah tu terpandang perempuan duduk kat kerusi belakang. Abang saya kata dia tak nak keseluruhan muka, cuma nampak bahagian dahi dan rambut. Rasa nak gugur jantung waktu tu. Tiba-tiba kawan yang dia hantar tadi tu ketuk tingkap. "Ko okay ka?", dia tanya. Abang saya kata okay. Lepas tu tengok kat cermin, perempuan tu dah hilang.

7. Lembaga Putih Terbang Turun ke Arah Bakau
Peristiwa ni berlaku masa sekolah menengah dulu. Terjadi kat rumah saya juga. Area rumah dulu tak banyak rumah orang lain. Yang ada hanyalah paya bakau. Malam tu blackout. Jadi.... saya, adek dan abang saya keluar kat halaman. Konon nak main lampu suluh dan tengok bintang di langit. Tengah best tengok bintang, saya dan abang saya nampak ada lembaga putih terbang di langit. Lepas tu pelan-pelan turun masuk ke bakau. Hairan juga tapi dah mula terfikir benda yang lain, terus tak nak main kat luar lagi.

8. Terkena Angin Pontianak
Ni pula terjadi masa amik Diploma kat Sarawak. Time tu ada hari sukan kat stadium. Jadi pulang waktu Maghrib. Dah tu bermain tolak-tolak kat luar bas pula dengan kawan saya, Roy. Malam tu tiba-tiba badan jadi gatal. Bengkak seluruh badan. Saya ni allergic sikit ngan peluh. Asal berpeluh mesti gatal. Esoknya badan still gatal. Tapi gatal tu keluar pada masa tertentu saja. Dah seminggu berlalu, badan masih gatal-gatal. Saya pun jumpa la doktor. Doktor kata allergic habuk dan bagi ubat sapu. Tapi tak ada kesan. Saya garu sampai la badan saya luka. Memang gila gatal. Tapi hairan, gatal tu bukan setiap masa. Sampailah sebulan berlalu, cuti semester bermula. Saya balik Labuan. Mum kata saya bergaru-garu masa tidur. Dah pergi klinik pun tak pandai baik, jadi try la ubat tradisional. Kawan dad ada "ilmu". Dia kata saya terkena angin pontianak. Sebab tu badan gatal. Jadi dia bagi saya mandi air limau dan minum air yang dah dibacakan ayat suci. Lepas tu badan dah tak gatal lagi cuma ada pantang waktu tu. Tak boleh makan benda yang masam seperti limau atau lemon. Kalau tak memang badan gatal balik. Pernah juga terlanggar pantang sebab tak tau makanan tu ada perah limau. Tapi sekarang dah okay dah...

9. Tiada Angin, Pintu Berbunyi
Kes baru lagi masa saya kerja kat Canselori UMS. Office saya di tingkat 6, Pejabat VC. Saya selalu pulang lewat sebab nak elak traffic jam. Suatu petang tu, memag dah tak ada sesiapa kat office. Tengah saya buat kerja, tiba-tiba dengar pintu bilik setiausaha berbunyi (macam ada orang try nak buka tapi tak dapat sebab berkunci). Selalunya tak ada pula saya pernah dengar bunyi macam tu. Mustahil juga angin sebab tingkap semua ditutup. Dah start rasa lain. Tiba-tiba dengar pula bunyi tapak kaki berjalan atas karpet. Memang tak leh jadi. Saya on computer my colleague sebab computer saya ni tak ada speaker. Konon nak pasang ayat Kursi kat Youtube. Baru nak start, Internet suddenly down. Punya bikin hairan!! Agak tak best la waktu tu. Lastly saya call kawan saya kat bangunan sebelah. Suruh dia datang teman saya kejap. Haiishhh....!

10. Lembaga Hitam Tinggi datang Mencekik Leher di dalam Mimpi
Dad saya pernah berkhidmat sebagai polis di Labuan. Dalam sebulan tu ada sekurang-kurangnya sekali saya akan pergi melawat dad. Dad tinggal di rumah kerajaan. Waktu tu suka sangat sebab ada kucing putih baru beranak 6 ekor kat dalam stor. Tapi tiba-tiba hilang ntah ke mana. Saya dan adek mencari serata tempat. Kat rumah tu disediakan bilik orang gaji tapi tak pernah pakai. Sampailah bilik tu usang. Mula-mula tu berat hati saya nak masuk ke bilik tu sebab ada papan menghalang untuk masuk ke sana. So kena merangkak dulu baru boleh sampai ke bilik tu. Rasa tak sedap hati tapi kucing punya pasal memang sanggup redah apa saja. Lalu saya pun merangkak masuk ke bilik orang gaji tu. Memang waktu tu seram sejuk. Bilik tu nampak redup walaupun cuaca kat luar cerah. Sejuk pula tu. Cari kucing tak jumpa. Sampai la pada malam tu, saya dan adek tidur di ruang tamu. Saya pun bermimpi, saya baring kat sebelah adek. Then saya nampak satu lembaga hitam, tinggi dan kurus berlari laju. Dia terus datang ke tempat saya dan cekik saya. Waktu tu dengar bunyi yang sangat bising dan saya tak pernah dengar lagi bunyi tu seumur hidup saya. Susah nak explain tapi bunyinya nyaring dan bising. Dalam mimpi tu saya baca "audzubillahiminasyaitan niradzim...", lembaga tu berteriak dan lari ke arah cahaya. Lepas tu terbangun terus. Dan tak boleh tidur lagi sampai pagi. Erk.

11. Rumah Kosong Tapi Dengar Orang Memasak dan Cuci Pinggan
Dulu rumah jiran sebelah lama tak ada orang sebab tuan rumah tu dah pindah. Tapi setiap hari saya akan dengar ada orang memasak-masak atau mencuci pinggan mangkuk kat rumah tu. Mula-mula tak perasan tak ada orang. Sebab bagi saya normal la bunyi tu. Dah lama-lama baru perasan. Waktu malam pun dengar bunyi yang sama juga cuma tak ada lampu menyala. Lepas tu ada tuan rumah baru mendiami rumah tu. Upacara "membersihkan" rumah juga telah dibuat.

12. Bunyi Mengengsot di Atas Atap Rumah
Orang kata kalau penanggalan ni suka terbang kat atas atap rumah orang. Kadang-kadang perut pandai tergeser kat atap rumah. Tak tau betul atau tak tapi ada satu malam tu saya dengar bunyi benda mengengsot kat atap zink rumah saya. Bukan tu saja, malah kadang-kadang tiap malam mesti ada dengar bunyi batu jatuh ke atap rumah. Saya tak sure bunyi apa tu, dan tak nak tau apa-apa tentang tu. Cuma hari tu jiran ada bercerita juga. Waktu tu jiran saya bangun malam. Tiba-tiba ada seorang lelaki menjenguk dari tingkap. Jiran saya ni terus la teriak kat orang tu sebab apa hal pula jenguk kat rumah orang. Orang tu terkejut dan blah terus. Tapi bila fikir balik.... bilik aunty tu berada di tingkat 2, bagaimana orang tu boleh jadi begitu tinggi jenguk tingkap?

Banyak lagi ceta seram yang saya dah lalui. Saya ingat lagi masa kawan saya terkena ilmu hitam tapi effect dia terkena ngan kami yang lain (roommate masa Degree dulu). Kat ruamh saya tu pun kadang-kadang dengar bunyi burung hantu dan sangat menyeramkan. Kalau ada rezeki boleh tengok burung hantu bertenggek kat tangki air. Nanti kalau ada ilham saya ceta lagi. :-)

Moga dijadikan ikhtibar. Sekian.

Rumah Terbalik, Tamparuli (Upside Down House)



Masa birthday hari tu.... sempat pergi ke Rumah Terbalik di Tamparuli..
  • Terletak di Batu 21, Jalan Telibong, Tamparuli.... 40 minit dari Kota Kinabalu.
  • Opening hour including public holidays dari jam 8.00AM - 10.00PM
  • Admission fees: Ada MyKad RM10. Lain-lain RM18.00. Pelajar atau kanak-kanak dibawah 12 tahun RM5
  • Tak boleh amik gambar kat dalam rumah tu. Kalau tak denda RM100
  • Tel: 088 260 263

Selasa, 8 Oktober 2013

Jika Ia Sebenar-Benar Kemaafan

Jika kita melakukan sesuatu itu seikhlas hati, kita tidak akan mengharapkan sebarang balasan. Biarlah Semoga kebaikan yang kita lakukan itu mendapat berkat. Amin ya Rabbal Alamin...

Kita manusia. Tidak terlepas daripada melakukan kesalahan. "Maafkan saya" atau dalam bahasa Inggeris disebut "I am sorry". Ungkapan ini seringkali disebut selepas kita sedar kita  telah membuat suatu kesalahan .... atau merasa diri kita bersalah atau (kita ingin mengalah dalam suatu hal - yang pastinya bukan salah kita tapi tak nak gaduh... kita mengaku kalah saja) Tapi adakah ia sebenar-benar terbit dari dalam hati? Atau hanya sekadar dari mulut sahaja? Jika ia adalah benar... maka anda adalah orang yang berjaya..... berjaya menundukkan ego sendiri.

Tips minta maaf dengan cara yang nice (dan jangan buat lagi!)
  • Berjumpa sendiri dengan orang yang kita dah buat salah tu. Mengaku salah, then minta maaf... semaaf-maafnya. Luahkan semua apa yang terpendam dalam hati. Pandang tepat ke mata dia. Nak nangis ke atau apa.... terpulang. Yang penting kita dah buat yang terbaik. Tujuan kita datang jumpa orang tu adalah untuk mendapat kemaafan. 
  • Kalau ada extra income boleh bagi hadiah sambil minta maaf. Nak lagi kreatif pun boleh. Buat surprise kat dia. (Biasanya ni untuk pasangan kekasih la)
  • Kalau rasa tak yakin nak jumpa ngan orang, takut orang tu pergi marah kita balik.... kita call saja. Bagi saya.... bagus call dari SMS. Sebab kalau SMS ni kita tak dengar nada keikhlasan tu. Tak ada percakapan spontan di sana. Kan sekarang ni call murah je..... Kalau orang yang marah kat kita tu tak nak jawab fon.... baru la sesuai untuk SMS ;-) That's the correct way... kan?
  • Kalau rasa-rasa pernah post something yang tak berapa nice pasal orang tu contohnya dalam Facebook.... better padam balik la.
  • Lepas minta maaf, jangan cerita benda-benda yang lepas pasal orang tu kat orang lain lagi. Orang kata.... buka buku baru.
  • Akhiri kemaafan itu dengan satu senyuman
  • Tetapkan niat yang ikhlas untuk meminta maaf. Bukan untuk impress orang lain atau kerana terpaksa demi kepentingan diri
Memang sesetengah orang susah untuk memaafkan kerana luka itu terlalu dalam buatnya. Mungkin sekadar perkataan "maaf" itu tidak berbaloi langsung dengan apa yang dirasakan selama ini. Tapi kita sebagai manusia yang berakal perlu mengatasi perasaan itu. Jangan terlalu ikutkan perasaan. Percaya dengan ketentuan Ilahi kerana semua ini ada hikmahnya. Mungkin luka yang dalam itu membuatkan kita menjadi lebih tabah, lebih berhati-hati dalam hidup.

P/S - Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain"

Jumaat, 4 Oktober 2013

Info Mengenai Kucing

Saya suka binatang especially miaw. ^^ Yeah!

Sesiapa yang belum menjadi member SPCA Sabah atau nama panjangnya Society for the Prevention of Cruelty to Animals.... sila layari ke laman web mereka melalui link ini. 

Di sini saya nak kongsikan sikit info mengenai kucing. Some maklumat ni saya dapat dari TV, ada yang saya observed sendiri dan ada juga yang kawan-kawan cerita kepada saya. Jemput baca... ^^

This is CoCo

1. Kalau kucing dah start tidur terbongkang (dedahkan perut) depan kita.... tu maknanya dia selesa dan betul-betul trust dengan tuan dia. Kucing takkan sesuka hati tunjuk perut ngan sesiapa macam tu sahaja. 

2. Rajin bawa kucing anda ke klinik haiwan.... sekurang-kurangnya bawa pergi vaksin. Make sure kucing dalam keadaan sihat. Kalau tak sihat then pergi vaksin... kucing boleh mati. Vaksin penting untuk prevent kucing terkena penyakit... terutama virus. 

3. Virus sangat bahaya, boleh berjangkit dan membawa maut walaupun dah bagi antibiotik. Antara simptom terkena virus adalah air liur meleleh dan tak nak makan. Certain kucing akan mula pergi ke tempat yang lembab, tertutup dan redup. Tu yang merisaukan tu....

4. Makanan terbaik adalah nasi dan ikan atau makanan basah. Kalau rajin, beli ikan selayang / basung atau tamban, rebus ikan tu dan gaulkan bersama nasi. Nak bulu berkilat, boleh bagi ikan mentah (potong kecil-kecil). Jangan lupa juga perlu bagi makan ubat cacing mengikut aturan yang ditetapkan. Makanan yang tak berapa bagus adalah berbentuk keropok sebab boleh menyebabkan batu karang terutama kepada kucing jantan (menyebabkan maut). Make sure kalau nak bagi makan makanan jenis keropok, sediakan air secukupnya. Air perlu sentiasa diganti bagi mengelakkan pencemaran.

5. Kalau kucing sakit memang kurang selera makan. Apa yang kita perlu buat selain bawa ke klinik, kita paksa dia makan juga. Walau kesian tengok kucing tu... kita kena buat juga. Try bagi makanan basah atau berkuah seperti Whiskas ayam dan hati ayam (kerana lebih berkuah berbanding perisa lain) atau sardin dalam kuah tomato. Tak pun ikan rebus. Kalau tak nak makan... kita bagi dia minuman. Gunakan picagari untuk suap kucing tu. Minuman terpenting untuk kucing sakit adalah glukosa atau air madu. Sebab kebanyakkannya kalau kucing sakit juga mati disebabkan tak makan... dan bukannya sebab sakit.

6. Orang kata orang yang pelihara kucing ni rezeki masuk, boleh hilangkan stress dan tak rasa sunyi.

7. Kita dilarang memukul kucing terutama di kepala. Apatah lagi membunuh dan menzalimi binatang. Nabi Muhammad s.a.w sendiri menyayangi kucing. Baginda mempunyai kucing bernama Mueeza. Suatu hari baginda ingin mengambil jubahnya. Apabila baginda terlihat Mueeza tidur diatas jubah itu, lalu baginda memotong belahan lengan jubah yang ditiduri Mueeza.

8. Kalau bulu kucing mula gugur dan nampak kucing tu sedap menggaru kat bahagian telinga atau kulit, beware of kutu. Better rawat awal sebelum merebak. Ia akan menyebabkan kulit kucing menggerutu dan bulu gugur. 

9. Kucing hitam lebih kuat memburu berbanding kucing putih


Nanti kalau ada info pasal kucing lagi saya akan post dalam blog ni

Rabu, 2 Oktober 2013

Memori Terkumpul Bulan September 2013

Saya mengaku gambar-gambar ni kebanyakan saya upload menerusi handphone saja. Sebab malas tiap hari buka laptop. Tapi baru-baru ni semua gambar saya.... saya dah pindahkan ke dalam laptop (terpaksa juga buat sebab memory hp makin berat + nak masukkan lagu-lagu baru! Jadi tinggal sikit saja gambar yang ter-save dalam handphone....

Bulan September adalah bulan di mana mood orang agak layan blues. Some of them akan dengar lagu Green Day, Wake Me Up When September Ends.  Tapi bagi saya... September merupakan bulan yang busy seperti biasa.

Jadi jom la review balik apa-apa benda yang best terjadi pada bulan September...

SEPTEMBER..... dapat souvenir from Korea sempena launching ceremony Kempen Tuberkulosis di Galeri Canselori. Sebenarnya hadiah ni untuk boss tapi boss bagi satu kat saya, dan satu lagi ngan kak Nurul... P.A boss. Jadi best juga la dapat hadiah. Boleh simpan kerongsang

SEPTEMBER.... pada 26hb tu saya dan Hafiz bercuti sebab nak sambut birthday saya punya pasal. Thank you to Hafiz sebab bawa saya jalan-jalan and having fun sepanjang hari tu. Memang berjalan sakan. Sampai pergi ke Rumah Terbalik (entrance fee RM10. Dalam rumah terbalik tak boleh amik gambar atau video. Kalau amik juga kena denda RM100 untuk setiap gambar). Then pergi makan kat Masakan Sedap di Hilltop, Luyang yang memang sedap, pergi ke Suria Sabah main game ting tong sampai tamat cerita game tu, pergi makan aiskrim Baskin Robins, makan kat The Glass dan macam-macam lagi la. Thank you!!! ^^

Dah petang sikit saya jalan amik Hafiz. Dah beli tudung baru masa kat KL hari tu. Tak mahal pun shawl ni. Lagipun senang nak pakai, kain lembut dan tak licin dan yang paling best.... MURAH! Kat mana beli? Tentunya kat Muaz Textiles, Jalan Masjid India. Nak tau berapa harganya? Hanya RM2.80. Memang best! Kerongsang tudung tu pun saya beli kat KL juga. RM1 sahaja. Seronok la shopping kat Jalan Masjid India.

SEPTEMBER...Sempat ke majlis kahwin Tracey, staff UMS juga. Tema warna oren. Nasib baik ada beli baju dan tudung oren. Jadi tak ada masalah dah. Tempat perkahwinan tu kat Papar. Masa tu ngam pula Darul nak hantar kereta kat rumah saya. Lepas tu Hafiz called nak jemput saya... bawa pi tempat orang kahwin. Saya tak bersiap lagi. Baru lepas masak. Oleh kerana bersiap cepat.... jadi tak ada masalah la. Pakai baju... pakai mekap sikit.... sarung tudung... Jeng! Siap!

SEPTEMBER.... Nak ucapkan thank you kepada aunty and uncle sebab belikan souvenirs from London, England. Yeahhh.... ni salah satu hadiahnya. Mula-mula ingat mesti baju ni besar.... tapi bila pakai.... yeahhh.... ngam! Jadi amat sesuai la. Thank you again ^^

SEPTEMBER.... last sekali masa 30hb September tu.... ada jamuan kecil staff Canselori kepada sesiapa yang menyambut birthday bulan September dan Oktober. Dapat makan kek. Sepatutnya ada dua biji kek tapi saya amik gambar yang ni saja. Thank you so much kawan-kawan! ^^