Jumaat, 27 September 2013

You Langggar.... You Salah.... You Bayar

25hb September 2013.... Hari yang agak tak berapa nice tapi still wonderful sebab dapat hadiah pre-birthday dari kawan-kawan.

Apa yang tak best? Tak best sebab kereta Viva saya accident kat parking 1Borneo. Kat parking lot pun boleh accident. Mana-mana tempat pun kena berhati-hati bila bawa kereta.

Begini ceritanya....

Saya dan adek nak pergi 1Borneo sebab kebetulan hari tu gaji masuk. Jadi hati pun happy la nak pergi membeli belah. Dah amik tiket parking, saya jalan terus nak pegi cari parking best. Tiba-tiba ada satu kereta ni ntah keluar dari arah yang salah, meluru terus. Apa lagi, memang tak sempat nak elak..... BAAAAMMMM!!!! Bumper tanggal sikit, lampu rosak, kereta calar. 

Dah terang lagi bersuluh, orang tu yang salah sebab dia keluar wrong way, dah tu meluru keluar tak tengok orang. Tapi yang buat saya agak rasa tak best adalah dia tak mengaku salah... dah tu salahkan saya sebab tak tengok jalan... then dia siap marah security kat sana tu kenapa buat jalan macam tu. Security tu cakap balik... dah terang-terang ada anak panah kata one way, yang dia pergi jalan wrong way apahal la.... Ntah. Memang hari tu menggeramkan juga. Dah la tak ngaku salah, bayar pun tak nak mula-mula tu. Okay la..... Dia nak panggil mekanik dia sebab nak tengok kalau kerosakan begitu, berapa dia kena bayar. Saya cool lagi. Memang tak marah pun. Time tu pun Hafiz and the geng datang sekali tengok keadaan.

Datang mekanik dia, saya naik angin. Sebab kenapa? Sebab mekanik dia kata saya drive tak guna mata. Pergi langgar orang macam tu saja. Tak faham betul la. Dah terang-terang dia yang keluar jalan salah... dah tu meluru keluar macam tu saja.... pun boleh lagi orang tu kata saya yang salah. Ingat saya ni suka hati nak pergi langgar orang macam tu saja? Sepa suruh tiba-tiba meluru keluar. Memang sengaja supaya buat orang takut. Konon siap called polis lagi ntah Dato' mana dia pergi call. Tak juga datang. Alasan... luar kawasan. Jadi kena settle sendiri. Tak ke pelik tu?

Last sekali Hafiz call polis kat Alam Mesra. Dah tu Darul lagi datang sebab saya tak nak keta saya masuk kat bengkel mekanik pelik tu. So kami minta RM350 ikut kadar kerosakan keta saya. Orang tu tak nak bayar. Dah tu macam orang tak tau dia pergi call konco-konco dia untuk gertak kami. Tiba-tiba datang saja polis tengok apa kes.... orang tu terus bayar RM300. Kata ada duit tapi siapa nak tanggung another RM50? Hish. Tak best betul!! Kalau boleh tak nak lagi jumpa orang-orang tu. Kan bagus kalau dah salah tu bayar terus la. Tak payah nak gertak orang, then nak lengahkan masa.

25hb September memang hari yang pelik. Tiba-tiba 1Borneo black out. Tiket parking Hafiz pula lagi hilang ntah kemana. Lepas tu jalan raya traffic jam gila-gila. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!