Rabu, 27 Mac 2013

Queen Control : Faktor-faktornya

Queen control dikaitkan dengan perempuan yang terlalu mengongkong lelaki sehingga si lelaki berasa rimas. Semua keputusan si perempuan kena buat. Bila kena suruh itu ini.... Si lelaki terpaksa ikut cakap. Kalau tak.... Mesti kena! Si lelaki juga tidak dibenarkan berkawan dengan perempuan lain. Pendek kata... Si lelaki dah jadi seperti loser. Tapi.... Kenapa ini berlaku? Pada pendapat saya kita tak boleh salahkan si perempuan 100%...

Faktor perempuan menjadi queen control


1. Si lelaki pernah berlaku curang
Ya. Ini biasanya terjadi bila lelaki mula berlaku curang dan diketahui oleh si perempuan... Kesannya si perempuan akan bertindak lebih tegas dalam perhubungan. Timbul perasaan cemburu. Mereka akan start check SMS, menjadi stalker dalam FB atau korek rahsia mengenai pasangan mereka dari rakan-rakan sepejabat.



2. Lelaki tidak tegas dan lemah dalam segala hal dan membiarkan si perempuan mengawal kehidupannya.
Pada pendapat saya.... Ini juga menjadikan seseorang itu queen control. Bila si lelaki tidak tegas dan mmmbiarkan semua keputuaan di tangan perempuan... Ini la akibatnya. Lama-lama dah biasa then tak lama lepas tu si perempuan ni start jadi ketua keluarga. Ingat. Sifat tolak ansur dalam perhubungan perlu ada. Sayang pun sayang juga tapi jangan menjadi lelaki yang lemah dan takutkan pasangan.



3.Kerjaya dan pangkat si perempuan lebih tinggi dari lelaki
Tak ada apa nak komen. Cuma kena ingat bahawa lelaki adalah ketua keluarga. Hormati mereka walaupun pekerjaan mereka lebih rendah jika dibandingkan dengan pasangannya. Kerja is kerja.... Personal ia personal la kiranya ni.



4. Hasutan rakan-rakan
Berhati-hati memilih kawan. Ada bermacam-macam jenis kawan dalam dunia ni. Jadi kalau dengar rakan-rakan suka cerita buruk pasal pasangan anda, jangan terus serang pasangan pula. Selidik betul-betul. Bawa berbincang...


Berikut hanyalah pendapat saya sahaja. Terpulang kepada anda untuk menilainya. Sebenarnya banyak lagi faktor yang membuatkan seseorang itu menjadi queen control. Apa yang penting... Jika kita cintakan pasangan kita.... Terima dia seadanya. Jika si lelaki rasa rimas dengan perangai pasangan... Jangan dibiarkan sahaja dan berusaha la untuk menegurnya dengan cara terbaik. Terpulang la si perempuan nak ikut masihat atau tak. Hati perempuan ini lembut. Perlu ada cara untuk menegur mereka. Dan kepada si perempuan, jangan terlalu mengikut emosi. Kerana itu hanya membawa keburukan kepada diri sendiri

1 ulasan:

Terima kasih!