Rabu, 20 Jun 2012

Klinik Veterinar di Kota Kinabalu

Berikut adalah senarai klinik haiwan di area Kota Kinabalu:


1. JABATAN PERKHIDMATAN HAIWAN DAN PERUSAHAAN TERNAK  (Dept. of Veterinary Services & Agricultural Industry)

Alamat:
Berhadapan ibu pejabat Polis (PDRM), Kepayan.

Tel: 088 251 233 / 251 235

Laman web:
http://vet.sabah.gov.my/index.php?q=welcome

Maklumat lain:
  • Waktu operasi - Office hour (ISNIN - KHAMIS : 8.00AM - 12.30PM & 2.00PM - 5.00PM. JUMAAT : 8.00AM - 11.30AM & 2.00PM - 5.00PM). Sabtu, Ahad dan cuti umum TUTUP
  • Cas perkhidmatan : Vaksin kucing RM21. Ubat cacing RM1 untuk sebiji. Kalau nak kembiri haiwan, kena booking dulu untuk tempoh 2-3 bulan. Untuk rawatan biasa, selalunya kalau saya tak pernah lebih RM50. Paling-paling pun RM25 untuk seekor kucing.
  • Ada penyakit yang memerlukan rawatan specialist. Jadi haiwan kesayangan kena dihantar ke klinik swasta juga. Sebab hari tu saya nampak kucing orang tu tak dapat kencing beberapa hari. Then doktor nasihatkan kucing tu dihantar ke specialist.
  • Kalau anda rasa kucing anda memerlukan rawatan yang special... better send to private terus.



2. DR HADY VETERINARY CLINIC

Alamat:
Block B, Lot No 17-0,
Riverside Plaza, KK Land
Kingfisher Park
88450 Kota Kinabalu, Sabah

Email:
drhady2007@yahoo.com

Telefon:
010 766 3861

Maklumat lain:
  • Lokasi terletak bersebelahan Poliklinik Permai, King Fisher.
  • Mempunyai pet hotel service. RM10 semalam (tanpa makanan & pasir - pelanggan bawa sendiri)
  • Waktu operasi adalah ISNIN - SABTU: 9.00AM - 5.00PM, AHAD tutup. 
  • Cas perkhidmatan : Vaksin RM30. Multivitamin RM10, antibiotik RM10 dan lain-lain lagi. Untuk rawatan biasa kucing selalunya saya bayar dalam RM50 untuk seekor kucing.



3. SABAH ANIMAL MEDICAL CENTRE

Alamat:
No. 4, Ground Floor, Lrg Angsa 1,
Taman Fu Yen Fasa 3,
88300 Kota Kinabalu,
Sabah

Tel:
088 253 481
019 861 8348

Facebook:
SAMC


Ada satu cawangan lagi di Kolombong dekat Tapak Futsal. Tapi tak buka sampai malam seperti di cawangan lama. Layari Facebook SAMC Kolombong


Maklumat lain:
  • Masa beroperasi ISNIN - AHAD termasuk PUBLIC HOLIDAY. Isnin - Jumaat (8.00AM - 11.00PM). Sabtu, Ahad dan Cuti Umum (8.00AM - 10.00PM). *Updated 11 April 2015.
  • Terletak berdekatan dengan Petronas. Betul-betul kat sebelah Petronas tu saja.
  • Hari tu kucing demam kena cas RM60 sebab masukkan air, vitamin, antibiotik dan bla bla bla. Dan kucing tu sihat sepenuhnya.
  • Ada extra cas. Kalau Isnin sampai Jumaat... after jam 5PM dah ada extra cas RM50. Kalau hari cuti... after jam 12PM extra cas RM50. 
  • Boleh juga buat panggilan untuk kes emergency (tetapi ada extra cas ikut masa panggilan. Contohnya kalau jam 2AM... extra cas lain amount).




4. SKINNER VETERINARY CLINIC

Alamat:
Ground Floor, Fu Yen, Jalan Tuaran, Batu 1 1/2, Sunny Garden (Across Razz-ma-tazz)

Tel: 088-257 275

Facebook:
Skinner Veterinary Clinic


Maklumat lain:




  • Based on review, pelanggan amat berpuas hati dengan klinik ini. 




5. COMPANION ANIMAL CLINIC

Alamat:
Lintas Jaya Uptownship (Depan Open University)

Facebook:
Companion Animal Clinic

Tel: 088 728 991, 019-832 3215



6. BORNEO VETERINARY CENTRE SDN. BHD

Alamat:
B, G23 & G24, Jalan Undan, 88400 Kota Kinabalu, Sabah

Tel : 088 423 032
Fax : 088 423 032
Email : borneovet@yahoo.com



7. METROPHARM VETERINARY SDN. BHD

Alamat :
92, Ground Floor, Lorong Durian 5, Kian Yapp Industries, Inanam, 88450, Kota Kinabalu, Sabah

Tel : 088-433 787



8. KLINIK VET SUNNY GARDEN

Alamat : Lorong Rembia, Kota Kinabalu, Sabah

Facebook:
Klinik Vet Sunny Garden



9. KLINIK HAIWAN DAN SURGERI TUARAN

Alamat : Berungis Commercial Centre, Lot 14, Unit 14-0, Tuaran
(Roundbout utama yang either mau ke Tamparuli atau Tuaran tu.... sebelah kiri ada blok kedai 99 Mart dan lain-lain... klinik terletak di belakang blok kedai tu)

Tel : 088-785 389

E-mail:
klinikhaiwantuaran@gmail.com

Maklumat lain:

  • Masa operasi SETIAP HARI termasuk Sabtu dan Ahad dari jam 0800AM-0500PM. PUBLIC HOLIDAY tutup kecuali kalau by appointment



Okeh kalau sesiapa yang berminat mau join SPCA Sabah, jadi sukarelawan untuk bantu binatang terbiar ini.... jom masuk link SPCA.

Link facebook untuk peminat kucing di Sabah:
Borneo Catlover Community
Cats for Adoption (Borneo) - Closed group tapi boleh join request kalau nak.

Nak beli kucing atau pet hotel, boleh klik link ini:
  1. Wonder Catz
  2. Paragon Pets
  3. Doggie Paradise
  4. Klinik Dr. Hady di King Fisher, Kota Kinabalu. (Sebelah Poliklinik Permai)
  5. Pets Wonderland
  6. D'Pet Haven
  7. Jadesa Petworld


Jom tengok link saya Info Mengenai Kucing

Updated:
Senarai Pet Shop di Kota Kinabalu, Sabah dan W.P Labuan. Jom tengok!

1. Putatan PetShop (Lot 3A, Ground Floor, Block E, Putatan Platinum Plaza, Kota Kinabalu. Tel : 088 734 055 (office), 016-8399 366

2. Aqyssh Labuan Petshop, Tingkat 1, Ujana Kewangan, W.P Labuan

3. Kingfisher Pet House, Taman Kingfisher Phase 2, Kota Kinabalu, Sabah. Tel : 088 420 299

4. Paragon Pets (ada beberapa cawangan)

5. Iramanis Pets House (Ground Floor, DBKK Shop No. 1-0, Lot 5, Block B, Iramanis Centre, Jalan Lintas, Kota Kinabalu)

6. JJ Pet Shop. (Encik Simon Ng - 0128380123, emel : jjpetshop2015@gmail.com, faks : 088 393 698) Address Lot 47, Ground Floor, Lorong Universiti, University Plaza, Jalan Sulaman, 89200 Kota Kinabalu. Buka setiap hari. I recommend this shop sebab harga manyak murah. + boleh dapat diskaun. (Sekarang ada buka cawangan baharu di Putatan tak jauh dari Servey)

7. SAMC PetShop. Terletak bersebelahan dengan SAMC di Damai.

8. Pet Paradise. Terletak di Kolombong, tak jauh dari SAMC Kolombong. Bersebelahan juga ada kedai akuarium. Boleh dapat diskaun 5% melalui membership.

9. The PetShop jalan Bundusan.

10. MN Cat Station

11. Dogs & Cats, 88 Market Place

12. Calico Cats House di Putatan Jaya

13. Menggatal Pet Centre. Address : Lot 89, H-0-8, Menggatal Plaza, Phase 2, Taman Permai, Menggatal, 88450 Kota Kinabalu, Sabah. (Sebelah dengan CKS Menggatal yang besar tu). Tel : 088 402 395 / 016 848 0222 (Mr. Chong Rui Kent). Faks : 088 402 396. Masa operasi : Monday 1100AM-0700PM, Tuesday - Saturday 0930AM - 0700PM, Sunday 0930AM - 0500PM


P/S - Semua maklumat yang diperolehi adalah dari Internet. Saya kumpulkan sahaja maklumat tersebut. Sama ada senarai tersebut masih aktif atau tidak adalah diluar pengetahuan saya.

Updated : 27/2/2017

P/S lagi - For those yang layan customer with such rude manner, I won't advertise for them. Sorry ya.

216 ulasan:

  1. hye...kalau nak kembiri kucing , guna klinik kerajaaan pnya tu.. kira2 brp kos nya ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi! Tidak mahal tu. Hari tu sa ada tanya tu doktor tapi sa x ingat. Kucing jantan n betina lain harga dia cas. Tapi kembiri mcm x lebih RM60. Cuma lambat ckit la sebab kena booking dlu utk 2 bulan. Lepas 2 bulan gitu baru bole bawa kucing tu p kembiri. :-)

      Padam
  2. hi Yna..thank you kasi review klinik haiwan ya..sia cuba2 cari td..sa ikut ur suggestion pigi SAMC.servis dorg mmg bagus.friendly lagi and very helpful. ^^

    BalasPadam
  3. nk tau, klinik vet kat kepayan mmg ni ke alamat die (Aras 3, Blok B, Wisma Pertanian Sabah, Jalan Tasik,
    Luyang (Off Jalan Maktab Gaya), Beg Berkunci 2051,
    88999 Kota Kinabalu, Sabah)???sebab kena bayar untuk tempoh kuarantin kucing kat situ..ASAP nak tau..ty..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Alamat ni saya ikut kat dalam website dia saja. Ganjil juga kan sebab jbtan letak kat Kepayan tapi alamat kat Luyang. 0_o

      kalau nk kepastian better kita call dulu kat jabatan tu. ^^

      Padam
    2. Hello Zakiah and Yna... Alamat bukan (Aras 3, Blok B, Wisma Pertanian Sabah, Jalan Tasik,
      Luyang (Off Jalan Maktab Gaya), Beg Berkunci 2051,
      88999 Kota Kinabalu, Sabah). Itu ialah alamat pejabat veterinar.. Hq.. tidak ada klinik di sana.. cuma ada pengarah dan officer yg brtugas sahaja..Thanks

      Padam
  4. TQ kerna memuji klinik SAMC,sebab kmi semua pun suka kn haiwan,sebab 2 kmi thu haiwan pun mcm manusia jg..kmi buat yg terbaik utk haiwan2 ya ada masalah..lg pun kos bayaran pun mahal jdi kmi kena buat keja 2 dgn betul2..

    BalasPadam
  5. Ada tahu ka mana ada kerja kosong vet d sabah...saya mau kerja...kalu ada pls sms saya..0182031524...saidie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun x berapa pasti juga saidie.

      Tapi apa yg sya boleh bantu kamu.... mungkin kamu bole try check dalam internet.

      Lepas tu kamu try hantar resume kepada klinik haiwan. Kalau mereka berminat, mereka akan hire kamu. ^^

      Padam
  6. Thanks share pasal klinik kuching Yna :)

    BalasPadam
  7. Hi yna... thank you for ur info... tau ka klinik vet yg ada di tawau... sy peminat baru kucing... kurang tau lg jenis2 penyakit kucing. kebetulan skrg kucing kecik sy ni sakit :( xmau mkn... xmau minum... baring jak... begegar2 dia klu jln... tau ka simtom apa ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau kat Tawau saya kurang pasti tapi nanti kalau saya dapat info... saya akan post dalam blog okeh ^^

      Biasanya kalau kucing sakit x mau makan ni.... demam. Ada x keluar air liur dari mulut dia? kalau keluar liur... tu virus. Bahaya. Berjangkit2. Untuk elak virus... kucing perlu d vaksinkan bila umur 2 bulan.

      Rasanya kucing kamu tu demam. Cara dia adalah kena bagi makan juga. Bagi minum madu... atau glukos. Mau x mau kena paksa juga. Kucing sakit kena makan. Mmg kesian tgk tapi apa2 pun... mesti bg makan. kalau saya... akan guna picagari untuk bagi dia minum glukos. Biasanya saya akan bagi tiap 1/2 jam. Kena jaga baik2... perlu simpan d tempat yang selesa. ^^

      Padam
    2. Salam yna..

      mau tnya bgi minum glukos tu yg perisa original kn.. brapa ml ya..
      kucing sy bru msuk 5 bulan.. ada 5 ekor smunya tp smlm seekor mati..
      mcm tu la.. mula2 aktif.. kemudia jd pasif.. tau2 ja da trbaring kaku..
      saya takut yg lain akan ikut jejak yg sma.. sbb ada pengalaman mcm tu sblum ni..dlm perancangan esok mmg mau bwa ke samc.. tp takut budget x smpai.. (ada financial prob skit).. huhu..

      Padam
    3. Salam yna..

      mau tnya glukos perisa original ka?.. brapa ml?

      Padam
    4. Salam Shiela.

      Glukos better cari yg ori sbb kucing ni x juga suka sgt perisa2 ni. Tapi kalau mmg xda suda perisa ori... pakai apa punya perisa pun jadi juga tu. Mcm sy d rumah perisa anggur. tu jak yg ada jual kan.

      Biasa kalau kucing gitu trkena virus tu. x bole bagi tidur sama2 sbb jangkit. Kena bwa p vaksin juga sblm sakit. Mau vaksin kena pastikan kucing btl2 sihat n xda demam etc. Kalau mau murah2 punya bajet... kamu p klinik haiwan kerajaan berhadapan balai polis. Sana ok juga tu servis tapi kalau mau yg btl2 bagus... bw p private sbb dorang siap ada cek darah etc lagi tu nnti.

      Padam
  8. Hi yna.... kamu tau ka klinik vet d tawau... sy ni peminat baru kucing... kebetulan cat sy ni sakit.... xmau mkn xmau minum jln begegar2 .... tau ka simtom apa ni:( masih anak lg ba kucing ni... kesian....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Saya dah try check. Rasanya ada Jabatan Haiwan di Tawau. Kamu try cari d link ini

      http://www.panoramio.com/photo/32863038

      Ada map lagi

      Padam
  9. Hi,sepa2 yg pena pegi Companion Animal Clinic dekat oum?servis n vet ok ka?

    BalasPadam
  10. hi Yna. Kalau kucing saya dia selesema lepas tu mata dia sblah mcam ttutup suda ada tahi mata. Dia x dapat bnafas guna hidung tpaksa guna mulut. Kalau pegi SAMC berapa dia cas tu? kesian saya tgk ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anduuuu bha...... selsema itu kn. rasanya kalau private dalam rm50 mcm tu harga standard. kalau pergi after opening hour yg sepatutnya.. cas extra rm50 lagi tu

      Padam
  11. Hai, yg d king fisher 2 blh rwat hamster ka...? Huhu hamster sy sakit sy xtau mcm mana..

    BalasPadam
  12. Hi. saya pun x berapa pasti juga boleh rawat atau x. rasanya boleh kot sebab binatang juga. kamu x try kat gov punya vet ka. sana ja berhadapan balai polis kepayan tu. sana mcm2 bole rawat. binatang ternakan pun bole

    BalasPadam
  13. hi yna,saya nak tahu klinik di kingfisher tu bagus kah? sya tak mahu yg jauh2, sya nak kasi kucing saya sunat, brpa bah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Yg di King Fisher tu Klinik Dr Hadi. Bagus tu d sana. Dr dia baik itu. Tapi sy x pasti berapa dia cas. Bole tu tnya di sana nnti. cuma num hp yg tertera tu mcm x aktif lagi. Hari tu sy kol mcm org lain. Haha

      Padam
  14. Ada servis untuk kura2 ka klinik ni? kura2 ni kecil lagi, mata bengkak & cangkerangnya mcm t'kupas2 tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya x pasti pula ada atau x servis untuk kura2. Cuma bole tnya terus kepada mereka kerana mgkin mereka ada advice yang lebih baik =)

      Padam
  15. hai sis Yna . ada klinik haiwan kaa di skitar tuaran ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Halow. Sy x berapa pasti klinik haiwan kat sekitar Tuaran. Better kamu call SPCA KK mungkin mereka boleh bantu kamu. :)

      Padam
    2. Hi shellvieanna hks. Di tuaran ada jbtn haiwan but utk vaksin kucing n anjing,kmu blh p sana. D dkt jkr lama tuaran.

      Padam
  16. Ehmm... anak2 kucing sy sekarang semua sakit mata...merah, bengkak n btaik mata...
    ada try p minta ubat kat klinik haiwan Ranau.... tap bekalan ubat habis... punya la sakit hati sebab dari tahun lalu sy selalu dtng tanya mo vaksin kucing tapi jawapan tetap sama ubat habis!!...
    SAMC ni d mana arr? mo try bawa p sana.... sayang dengan anak2 kucing sebab 4 minggu lagi mo jual kat taukey kucing...hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. SAMC di area Damai berhampiran Petronas.

      Andu bha... ksian miaw kamu. Ada 1 ubat mata kucing kena jual. Terramycin kalau saya x silap namanya. Sgt bagus.

      Saya suggest kalau xda jual d klinik haiwan... better cari di pet shop. Mungkin mereka boleh bantu.

      N yg paling bagus kalau kamu p klinik haiwan... bgs kamu beli terus bekalan ubat yg penting ubat cacing, multivitamin n antibiotik. Nanti kalau kucing sakit terus ada ubat. x pyh p klinik lagi kcuali kalau sakit special ckit. takut masa tu trkena lagi klinik tutup... susah juga tu

      Padam
    2. Klu xda jln lain, xda ubat sy rasa ble guna cara mamy sy slalu bt.. klu kucing atau anak kicing btaik mata byk tu yg smpai maw ttutup mata dya, guna air gula.. bancuh air gula pekat, tunggu sejuk then kasi titis di mata dya. Mamy sy slalu guna cara ne klu xda masa p klinik. Klu sehari buat 3 kali dlm dua hari kurang sda taik mata dya tu.. just sharing skill mamy sy..

      Padam
  17. miss Yna... klinik Dr hady d mana ya? try cari kemarin hingga sesat ke permai indah....king fisher dkt jln p hospital likas ka? klu d sana belum tgk lgi....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi.

      Kamu tau Poliklinik UMS? Ataupun Poliklinik Permai? Kalau dkt poliklinik Permai tu.... klinik Dr Hady bersebelahan juga tu. Klinik UMS kat belakang dia lagi. Signboard dia mcm ada lusuh2 ckit. Dia tulis Dr Hady Vet Clinic kalau x silap saya.

      Iya brdekatan ngan Hosp Likas tu la tu. Tepi jalan juga tu Jane. Before kamu masuk roundbout pertama..... nampak suda tu klinik Dr Hady. (Roundbout kedua adalah roundbout ke hosp Likas)

      Tapi kalau hari Ahad buka jam 11-3 petang ja.

      Padam
  18. Boleh Tolong ka sa punya kucing Kan susu dia bangkak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Better kamu pergi ke vet paling terdekat

      Padam
  19. TQ coz kasi maklumat yg berharga ni

    BalasPadam
  20. hi....sepa2 tau umur berapa puppy boleh kasi mandi...sy punya puppy kna kasi mandi bru umur 1 bulan...skrg sakit2 suda puppy sy...mulut berbuih..ada jg sy baca article mungkin penyakit rabies...tp ada kemungkinan ka 2 ar sebap kna kasi mandi baru umur 1 bulan..huhu..kesian puppy sy...nda sanggup suda sy tengok...kalau datang penyakit, dia begegar trus kejang 1 badan..sedih sy..huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi.... anduuuu sedihnya puppy kamu sakit. Better kamu bawa terus pergi vet untuk tanya apa trjadi dgn puppy. Mungkin sakit kot. 1 bulan tu kira besar suda itu.

      besanya penyakit ni mmg mudah myerang yang masih baby2 ni lagi...

      Padam
    2. Puppy xkn sakit kalo kna ksi mndi 1 bln..sbb tu la puppy akn dvaksin spy x high risk dpt pyakit. Plg bagus,bawa puppy p vaksin.

      Padam
  21. halluuu, sy mau tanya. puppy sy sekarang umur dlm 3 bulan camtu sakit tulang kaki n tangan dia. kalau sy pegang jak pun menangis sdh dia (padahal x kuat pun sy pegang). skrg dia susah mau berdiri. selera makan ok jg la. tp buang air besar x berapa. huhu. sy sedih gilaaaaaa :(( ada sesiapa ble tolong sy :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Halow. Ada kaitan masalah tulang kot. Atau kaki n tangan dia lebam. Better kamu pergi SMAC sbb d sana rawatan dia kira lengkap juga tu. Tapi kalau rasa x berbaloi bole pergi klinik haiwan kerajaan d Kepayan. Sana ada murah ckit cuma kalau private ni lagi detail sikit rawatan dia. Kalau selera makan ok, bgs tu. Jgn jak x da selera lgsung makan :)

      Padam
  22. Hai. Kalau d klinik haiwan kerajaan,berapa dorang cas kalau kita setakat mau haiwan kita kena periksa saja?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Kiranya periksa sebab mau tau ada sakit ka nda ka ni? Saya kurang pasti juga tapi yg sy tau kena cas kalau ada amik ubat atau injection. Tapi x juga mahal itu sbb kalau ubat cacing pun baru dalam RM1 sebiji. Kalau settle bg antibiotik smua pun dlm RM20 gitu la. kira murah kalu vet kerajaan banding vet private

      Padam
  23. good info...tq..ak btl2 tgh cari klinik kerajaan pya..kucing ak patah kaki..bajet pla x byk..was2 ..tp tq..:) sngt membantu.

    BalasPadam
  24. Hello.. nak tanya skit klau kamu tau.. saya ada kucing parsi, mula2 xmau mkan & xmau minum.. then kencing berdarah.. rawatan apa yang bgus aa? kalau kita kasi minum air sja ok ka? supaya itu kencing lawas..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kucing kamu jantan ka tu. kalau kencing berdarah ni dari pemakanan. sbb kalau kerap bagi makan tu keropok2 kucing tu.... x berapa bagus. bikin batu karang. terutama bagi kucing jntan. kalu mau bg mkn keropok kucing ada 1 brand tu tapi mahal la dlm rm30. the best makanan kucing adalah makanan brbentuk daging (Whiskas, Friskies) atau ikan rebus dan nasi

      kena rawat juga tu QyLa

      Padam
  25. Hi Yna,

    Kamu ada info ka kalau ada kucing jalanan cedera n perlu diselamatkan dengan segera? Ada ka contact no volunteer haiwan yang boleh dihubungi?

    2 hari lepas sy nampak kucing jantan ni cedera parah. Belakang badan dia mcm kena gores dengan pisau sampai nampak kulit dia n terkeluar isi dia tp ndak tau apa tu. Aduh kesian betul bah! Macam mau mengalir air mata sy. Siapalah orang yang tiada peri kemanusiaan ni.

    Kamu ada info ka kalau jadi begini siapa boleh dihubungi?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Zaireen.

      Aduiii.... kesiannya. Sepa la yg sanggup buat mcm tu dgn binatang.Untuk animal abuse dan shelter utk haiwan terbiar ni.... bole layari SPCA KK di:

      http://www.spcakk.org/

      sana bole terus jadi member dan bikin donation sekali pun bole. Sepa2 yg mau kucing pun bole adopt dari sana

      Padam
  26. helloo.. nak tanya DR HADY VETERINARY CLINIC okay kah tuu.. kucing sya diarrhea..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. sana ok tu. Cuma kdg2 doktor dia xda jadi pmbantu yg rawat kucing

      Padam
  27. terima kasih atas info anda

    BalasPadam
  28. Salam..
    nak tnya pasal kucing ..
    sy skrang ada 3 ekor kucing ..
    semuanya mcm kurang sihat. .1 selesema lam dah .. yg 2 lagi mata asyik berair..
    seringkali nak bawa pegi vet.. tpi vet x buka hujung minggu.. nak pegi swasta pun susah jgak takut lari bajet .. xtau kalau ada org yg bdekatan putatan boleh tolong bawa kucing2 sy pegi vet : ) haha . .kalau ada yg sudi tolong la .semua kucing biasa2 .. tpi sy syg kucing sy .. cuma xda masa utk bawa pegi vet .. annual leave dah habis pakai utk kahwin blan 6 lepas.. kalau ada info sila pm di facebook sy :) - Bana TachiBan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aduuu... kucing kurang sihat ek. kucing dewasa ka? Itu la kdg2 susah juga kita mau pergi vet sbb kita kerja. Mau p swasta fikir2 juga bajet. Tapi kalau sy x sempat pergi vet bw kucing.... sy pergi beli ubat sj. untuk kucing selsema boleh bagi antibiotik dan kalau kucing mata berair beli terramycin. titik d mata kucing. ada sukatan untuk kucing dewasa n kitten

      Padam
  29. sy ada 3 ekor kucing ada siapa2 nak x ?
    isteri sy bakal melahirkan anak awal tahun depan.
    jadi susah sikit nak pelihara kucing ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mungkin boleh pergi ke SPCA sabah untuk cat adoption ^^

      Padam
  30. As'salam. Kalau kucing umur 2 bulan lebih n 4 bulan lebih bleh vaksin sudah ka? sebab sekarang kucing sy ni pun selsema juga ni. hingus hijau2 n bernafas pun guna mulut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam.

      Kucing suda boleh divaksin apabila mncapai umur 6 minggu. Tgk jadual dibawah:

      Dos pertama - umur 6 minggu
      Dos kedua - Umur 9 minggu
      Dos ketiga - Umur 12 minggu
      Vaksin ulangan- setiap tahun

      Setiap kali kita pergi vaksin, kita akan diberikan kad untuk jadual pemvaksinan.

      Kalau mau vaksin kucing, kena make sure kucing sihat sebab kalau kucing sakit kena vaksin boleh bawa maut.

      Untuk kucing kamu skrg tgh sakit.... boleh pergi vet dan rawat utk pnyakit selsema terlebih dahulu. Vaksin hanya dibuat sesudah kucing sihat.

      Hrp membantu ^^

      Padam
  31. Thanks Yna Akie. Memang membantu pun. hehe.

    BalasPadam
  32. Hai. Saya nak tanya, kalau kucing berbuih mulut, tau tak apa sebabnya dan apa penawarnya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. kalau mulut berbuih kemungkinan juga termasuk tanda kucing termakan racun. ataupun kucing tu mengalami selsema... jadi susah utk bernafas dan bernafas melalui mulut... jadi myebabkan mulut keluar liur dan berbuih. Better check di vet utk pemeriksaan lanjut.

      Padam
  33. Hai, saya nak tanya, apa sebabnya kalau kucing berbuih mulut dan apa penawarnya??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adui..... mungkin termakan racun. Atau binatang yg beracun

      Padam
  34. hi, ada tak number DR HADY VETERINARY CLINIC tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Kalau ikut bisnes kad dia ni 013 892 7997 / 019 820 7997 / 013 809 6997

      Tapi hari tu ada try kol xtau nombor yg mana 1 tapi org lain yg jawab. Xpasti sy yg salah nombor atau apa. Hehe

      Padam
  35. oo number ni saya pun dah ada..btl lah, bila call orang lain yang jawab..siap pesan kat saya lagi" bagi tau kat doktor yang u cari tu, jangan call number ni lagi"....(dia penat dah kot balik2 kena call dgn customer dr.Hady)..heheheh...esok saya terus bawa kucing2 saya ke klinik tu lah..sekor sakit mata, sekor lagi berkurap. yang dua ekor lagi nak kena vaksin...tq to admin atas info2 yg diberikan..lps ni mgkn admin boleh wujudkan persatuan pencinta kucing2 Sabah pula kan..(hanya cadangan) (^_^)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la pasal. Nanti ingat kalau sy pergi klinik Dr Hady lagi... nak pesan terus ngan staff d sana. Ya! Setuju! terus rasa nak buat persatuan pecinta kucing2 Sabah lepas ni. ^^ Huhuh... Tq utk cadangan tu ^^

      Yang penting pas ni kucing kamu sihat ^^

      Padam
  36. ada no Telefon dr hady veterinary clinic tak???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Xda.... saya pun x tau apa number dia sebab dalam business kad yg saya dapat tu number lama. X guna dah no. tu

      Padam
  37. Saya punya kucing beranak... Ini kali dia tidak ambil peduli itu anak2nya. jadi terbiar maciam tu saja, saya bagi dekat ngan anaknya dia lari... Jadi maciamana nak bantu anak2 kucing tersebut? baru berusia 2 hari. saya sendiri cuba bagi susu anak2nya tapi botol serta puting tidak sesuai.. huhu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy juga pernah mengalami situasi begini. Kalau sy, sy pergi tangkap mama nya terus. lepas tu sy pegang dia supaya x lari n biarkan anaknya menyusu dlu.

      Pernah lagi satu kes kwn sy ceta d mana anak kucing d tnggalkan begitu sja. Lepas tu dia bagi tumpang menyusu di mama kucing lain.

      Padam
  38. Huhu... Sejuk ja badan anak kucing tu. 3 mati dah, tinggal seekor, kemarin petang aq cuba bagi susu tiga ekor tu sebelum 2 tu mati subuh tadi.. Seekor la mati awal sebab tidak keluar dari kantungnya... Huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1st time beranak yg mama miaw tu? Kdg2 kalau 1st time beranak mmg pndai ignore anaknya.

      Ataupun biasanya mama kucing akan tau kalau anaknya akan mati, dia tinggalkan ja terus tu.

      Untuk pilihan susu pula, suggestion adalah menggunakan susu kambing sebab kalau yg lain takut x dpt digest misalnya anak kucing masi kecil. bole guna picagari dan try masukkan pelahan2

      Padam
  39. blh tanya kah dkt tuaran ada klinik haiwan kah...kla ada tolong ksh tau blh...anak kucing sy kena jangkitan kurap ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau jangkitan kurap the best adalah berjarum. sy x pasti ada atau x klinik haiwan di tuaran tapi biasanya cawangan kerajaan ada di setiap daerah. Boleh melayari laman web jabatan perusahaan haiwan dan ternak dan tanya dalam general line mereka

      Padam
  40. blh minta tlg kah ada kah klinik haiwan kat daerah tuaran...abs sy mau bw anak kucing aku kena kurap tp dia tdk mkn tu ikan pari tu lah ..

    BalasPadam
  41. Helo...ada tak sesiapa yg ada anak kucing siamese..yg 5bln keatas..saya nak adopt..mnalah tau kn ada kwan2 kamu yg terlalu bnyk kucing, x terjaga atau tida masa jga...pm sya ye..wassap 0168451985..tima kasi semua..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Ok tq. Kalau ada sy inform keh ^^

      Padam
    2. Hi. Pada 6 April ni ada cat adoption drive dianjurkan oleh SPCA Kota Kinabalu.

      Date: 6 April 2014 (Sun)
      Time: 10.30am to 3pm
      Venue: 3rd level, Central Shopping Plaza, Kepayan Ridge

      Mungkin ada kucing yang kamu berkenan. Nak tahu lebih lanjut boleh layari ke FB mereka di:

      https://www.facebook.com/spcakk?fref=ts

      Padam
  42. Nak tanya...kalau kucing yg ada ketul keras dlm perut ni maybe hairball problem kalau bawa ke specialist berapa agaknya kosnya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Sy pun kurang pasti juga kalau mcm tu. Lebih baik call dulu tanya di klinik haiwan utk kos dan prosedur. ^^

      Padam
  43. Sya ari tu kucing sya bgtu tapi d luaran dkt dada..keras..pastu saya picit keluarkn ada nanah..so, sya bagi minum produk mangoestons..sebab sya mmg jual tu produk bnyk kegunaan..sya bahi minum dlm 3 4 hari baik trus kucing saya...sekrg sihat gemuk, manja lagi kuat bermain...

    BalasPadam
  44. hello yna, kalau mau kasi kembiri kucing ba, di SAMC ada ka provide kembiri? kalau ada, berapa kena charge tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Jody. Rasanya ada provide di SAMC tapi saya x pasti berapa di cas kalau d sana. Kalau di vet kerajaan ada murah ckit. bawah RM100. dalam RM50-60 mcm tu ikut jantina kucing

      Padam
  45. Hi yna. Pagi tadi saya ada terjumpa seekor mummy kucing yg kematian anak dlm perutnya. Yg menyedihkan mayat baby kucing tu tak dpt keluar dgn sempurna dan dah mengeluarkan bau yg x menyenangkan. Skrg kucing tu saya jaga. Mohon pandangan apa perlu saya buat memandangkan klinik haiwan swasta tiada di tempat saya iaitu daerah kudat. Boleh tak saya rujuk kucing ni di jabatan haiwan daerah kudat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. adoi kesiannya.... lebih baik rujuk terus ke jabatan haiwan daerah kudat (lebih baik call pejabat mereka trlebih dahulu utk maklumat lanjut n pertanyaan) kerana ia salah satu cawangan jabatan perkhidmatan awam Sabah. saya pun baru kelmarin bawa kucing sy yg selsema d jabatan haiwan cwangan KK.

      Padam
  46. Hi Yna.. Last 2 days kan sa terjumpa kucing di car park tempat kerja sa. Yang bikin kesian kan, dia jalan sambil heret badan. Ada luka d right pelvis dia. Sa ingatkan dia patah kaki, tapi macam bukan. Sa search internet, macam simptom patah pelvis. Ada suggestion lain instead of bawa dia p vet? Di tuaran sa ndak tau di mana vet di sana.

    BalasPadam
  47. Hi. Sorry lambat reply. Sy x pasti tapi sy ada tanya lecturer pakar tulang. Beliau kata boleh baik sendiri tapi memerlukan masa yang lama juga la. Cuma sy syorkan untuk bagi multi vitamin untuk mengekalkan kesihatan dans selera makan kepada kucing tu. Utk cadangan yg lebih bernas boleh call di klinik2 veterinar untuk sebarang nasihat. Mungkin ada sebarang ubat2 utk menggalakkan penumbuhan tulang. Jika x da klinik vet di tuaran... paling terdekat yg saya tahu adalah di King Fisher.

    Harap jwpan ini dapat mmbantu

    BalasPadam
  48. Hai yna....sy nk tanye...if dr hady tu kan...sy mmg bole sewa hotel ye....sy risau kn kucing2 saya lagi nk dekat raya ni nk balik johor

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Ya boleh sewa hotel. RM10 semalam kalau x salah saya. :-)

      Padam
  49. Hi yna . Ubat cacing untuk anak kucing brapa harga?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Jessie. Kalau di klinik kerajaan RM1 sebiji. Kalau di pet shop dalam RM5 sebiji

      Padam
  50. Ubat cacing untuk.anak.kucing brapa?

    BalasPadam
  51. halooo..nak tanya, pusat penjagaan haiwan terbiar d sabah mana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi!!! Di SPCAKK ada. Boleh login ke laman web mereka di http://www.spcakk.org/

      Padam
  52. Hi Yna, SMCA tu kalau vaksin Kurap berapa ya ? Sebab kucing parsi sy tiba2 bulu gugur & berkurap telinga.

    Terima Kasih ya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Rasanya tak sampai RM50 kalau suntik ubat kurap. Cuma kalau hantar kucing di luar office hour ada extra charge lagi kalau ke SMCA.

      Di klinik vet kerajaan di Kepayan juga ada perkhidmatan untuk ubat kurap. Harga lebih murah berbanding vet swasta. :-)

      Padam
  53. Hi,sabah animal medical center ada servis rawat luka ka,anjing sy ada luka dkat2 bawah mulut dia,ada ulat sdh ni,baru sy perasan, klu ada brapa kos kira2 a,masi 24hours ka ni samc? Kira malam ni mau bawa p rawat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Ada servis rawat luka. Iya 24 jam tu SAMC. tapi kalau datang malam ada extra cas lagi tu. x silap mcm RM50. Harga rawat luka bergantung dengan jenis luka dan ubat yang dorang guna jugak tu.

      Padam
  54. Hai, sy mau tanya kalau klinik haiwan kerajaan ada jual ubat bius untuk anjing ka? Anjing sy dia jenis yang panjang bulu...bulu dia x teratur suda pasal tlampau panjang suda...baru anjing sy ni jenis Anti gunting..kalau dia nampak gunting dari jauh lagi dia mau menyerang suda...kalau hantar pigi pet groomer pun Sy rasa Xda yg mau terima pasal dia Anti gunting...jadi terpaksa mau bius dia dulu baru dapat gunting tu bulu2 dia..rasanya klinik haiwan kerajaan jual ubat bius ka?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Wah. Mungkin anjing kamu tidak suka kena gunting bulu mengkali. Ubat bius ubat terkawal. Sebab ada cara pemakaiannya. Sebelum bius binatang kena bagi dia puasa duluan satu hari supaya masa dia pengsan, makanan tidak tercekik.

      Mungkin mau diguna gunting yg nmpk tidak menakutkan mengkali. Baru dia mau kena gunting.

      Padam
    2. Mungkin masi bole bawa pergi pet groomer. Servis ada di Pet Shop KK di Bundusan Plaza, Beverly Hills. Mungkin dorang ada special alat utk melindungi anjing dari gigit tu groomer, special gunting etc. Heheh..

      Padam
  55. Untuk peminat kucing anda boleh join group kami #KelabKucingSabah
    URL : https://www.facebook.com/groups/kks082014/

    BalasPadam
  56. Hai Yna,

    Kucing saya ada bengkak buah pinggang sebelah kanan. Ada pakar boleh kasi tahu kenapa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai Noor Ismail.

      Biasanya bengkak buah pinggang disebabkan bberapa perkara. Ia perlu dirawat bagi mgelakkan kerosakan kronik seperti kerosakan ginjal. Better ke klinik utk rujukan yg lebih lanjut. Utk pncegahan yg kita dapat lakukan adalah sperti myediakan mknn kucing dlm bentuk lembap (bentuk daging. Bukan yg kering), sediakan air bersih secukupnya.

      Antara punca bengkak buah pinggang termasuk genetik kucing (Parsi n Exotic), jangkitan bakteria, tumor atau batu karang.

      Padam
  57. Hi sis ..
    Saya baru 1st time piara kucing ..
    umur baru dalam 1 bulan lebih dan saya cadang mahu bawa pergi klinik kerajaan vet di kepayan ..
    Dalam berapa lah kos ah ?
    thanks u in advance

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Dk.

      Mau bawa untuk vaksin ka tu? Kalau vaksin Rm20 dan ubat cacing sebiji Rm1. Kos biasanya tidak lebih RM50 kalau bawa ke vet kerajaan,

      Padam
  58. Salam. Miming sy bru melahirkan 4 ekor anak td dgn selamat (setakat ini la.Alhamdulillah) this is her 1st experience and so do I. Jd sy tak taw nk bt apa utk kebaikan anak2 miming ne. I plan to bring them to vet after 8 or 9 weeks include their mama. So how much the cost for all of them?And any suggestion for their benefit ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam. Tahniah selamat melahirkna. :-)

      Untuk bawa ke vet... kalau kerajaan biasanya di cas RM20 untuk vaksin dan ubat cacing RM. Total kos RM21 / per ekor. Pastikan kucing dalam keadaan sihat (tidak selsema, demam etc) sebab kalau sakit, dokor tak bagi vaksin. Tak pasti harga sekarang dah naik atau belum sebab lama dah tak bawa kucing pergi vaksin. :-) Kalau naik pun tak akan mahal. Tetap dengan harga yg berbaloi.

      Untuk vet swasta kos lebih sikit. Dalam RM50 atau kurang sikit kot per ekor..

      :-) Harap membantu

      Padam
    2. Terima kasih yana. Tp nmpaknya Allah lebih sygkan 2 ekor my little kitten , kmarin lepas pulang dr school seekor mati kena serang kucing jantan jiran, mama sy lupa tutup cage, hri ne seekor pulak mati sbb luka time miming slmat kan dorang. Maybe tercakar kowt. Sedih sgt2 sbb first time dpt family bru dah mati . Skg tnggl 2 ekor :'(. Apapun thanks yana for your info and advice. I really appreciate it. I'll bring them to vet after 8-9 weeks , in'shaa'Allah . Thanks again yana.

      Padam
  59. :'( sedihnya....

    Apa2 pun. Sy harap dapat membantu Mejorin.

    Goodluck! :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yana. Anak kucing mnyusu dgn ibu dy brama lama?

      Padam
    2. Selepas 6 minggu kucing da stop menyusu da :-)

      Padam
  60. Hello nak tanya terramycin boleh dibeli di mana ya, sebab sy dngar boleh beli di mana2 farmasi.....same situation bengkak berair merah bertai mata, sian mc kitten lg....mgkin bole suggest tmpt yg bole dibeli.....tq...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terramycin juga dijual d mana2 klinik haiwan terdekat. Tak mahal sangat harganya. Dalam RM5 macam tu kot. Kat farmasi biasa pun ada jugak jual. :-)

      Padam
    2. Hi Yna,

      semalam saya ambik kucing di pasar sebab tiba-tiba rasa tergerak hati mau ambil. bawa balik ke rumah & kasi mandi. apa perlu saya buat, dari segi penjagaan kesihatan dan pemakanannya. kucing ni macam tak mau makan makanan yang saya sediakan, contoh whiskas junior. sebaliknya bila saya bagi makan ikan + nasi dia makan. saya difahamkan di pasar kucing ni makan ikan mentah lagi. So, nak minta pendapat Yna sebab tak tau tentang penjagaan kucing yang betul, both dari segi penjagaan kesihatan dan pemakanannya.

      Terima kasih..:)

      Padam
    3. makanan terbaik mengikut saranan doktor adalah ikan yang direbus dan dicampur dengan nasi. Selain itu bole bagi makan sardin + nasi juga. ^^

      Dari segi penjagaan.... kalau mengikut cara saya, sy akan standby ubat cacing, vitamin, antibiotik dan ubat kutu. In case veterinar tutup, kita masih ada backup plan. :-)

      Sy suka biarkan kucing buat aktiviti sndiri, tidak selalu dkurung dlm rumah tetapi sntiasa memantau kesihatan mereka. Kalau mcm tidak bermaya, kurus, tiada selera makan, muntah2 dan sebagainya.... mungkin tanda2 kucing diserang pnyakit.

      Boleh bawa kucing ke veterinar untuk pemeriksaan lanjut utk mgetahui sama ada kucing itu sakit atau x. Kalau tak sakit, boleh proceed dgn vaksin supaya kucing x terkena penyakit seperti virus2 dan bakteria.

      Utk kucing kamu... sy sarankan bagi makan ubat cacing terlebih dahulu. Bole beli di veterinar. Di kerajaan dijual RM1 sebiji. Utk menaikkan selera makan, boleh bagi vitamin.

      Sediakan air secukupnya dan tempat tidur yg selesa. Utk tempat kucing 'membuang', sama ada boleh beli pasir kucing (tapi perlu kos lagi) atau biar dia buang sndiri di luar. Hehe.

      Padam
    4. terima kasih Yna atas info & pencerahan..sgt2 membantu..

      Padam
  61. TQ for the info >_<

    BalasPadam
  62. Bole percaya ka pekerja dr hadi buat rawatan haiwan? Sbb kaki anak arnab sy patah n orang tu cakap mau potong kaki anak arnb sy.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setakat ni saya hntr kucing sy ke klinik Dr hadi utk kes2 ringan sahaja sprti demam atau vaksin. tiada apa2 masalah.

      tapi kalau dia ckp mau ptong kaki, sy pun mcm x percaya ooo. kaki patah boleh sembuh. better bawa ke vet lain yg dirawat/dilihat oleh doctor sndiri.

      Padam
  63. Hi, sy mau share pengalaman sy dgn Dr Hady vet clinic.. Setakat ni cuma 1 klinik jak sy pnh pegi.. Basic rawatan klu kucing demam RM 50 la..sbb dia akan bg deworm n multivitamin terus.
    Kembiri jantan RM100, betina RM150

    Pernah sekali kucing sy kencing berdarah kena RM 190 utk rawatan.



    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi! Terima kasih kerana sharing info. Info yg sangat berguna ^^

      Padam
  64. Hi.. sa mau tau tempat penjagaan kucing sementara sekiranya kami sekeluarga pergi melancong.. mana tempat dan servis ok? Tq..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. untuk pet hotel yg sy tau... ada di area Putatan, nama dia Wonder Catz. Ada servis pet hotel. Boleh layari https://www.facebook.com/kucing.catz?fref=ts

      Tempat lain... di Klinik Dr. Hady di KingFisher pun ada juga.

      Padam
  65. Hi.. sa mau tempat penjagaan kucing sementara sekiranya kami sekeluarga pergi melancong.. sa mau tau tmpat dan servis yg ok.. tq..

    BalasPadam
  66. Hi.. d mana ada pet hotel service d kk? Saya n family mau p melancong dan teda org utk jaga kucing saya.. sa mau tau mana tempat dan servis ok.. tq

    BalasPadam
  67. Hi.. nak tanya..
    Hari tu saya terpancing labi-labi giant..
    Di mana klinik yg ada perkhidmatan utk buka mata kail?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Sy kurang pasti tetapi rasanya di klinik haiwan government di Kepayan boleh membantu. Hari tu kaki kucing saya kena gigit biawak dan klinik berjaya membuat pembedahan untuk kucing sy

      Padam
  68. Hotel kucing dlm list ni saru saja. Ada lagi ka hotel kucing atau tempat menjaga kucing di kk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Ada 1 lagi di area Luyang. Boleh pergi ke link ini:

      http://www.paragonpets.com.my/shop/cms.php?id_cms=4

      Padam
  69. hi, kalo kembiri kucing jantan d klinik swasta berapa dia charge ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Tak pernah lagi kembiri kat swasta. Rasanya di bawah RM100 kot. Tak pasti juga -_-....

      Padam
  70. Thanks for the info...This is really helpful :)
    I 'm taking care of 1 month old kitten now ever since their mom gone missing since 2 days ago....T^T
    I wonder if you have any useful tips for us to feed them else than taking them to the vet. - Yatchi Chong (FB)

    BalasPadam
  71. Mau tanya bha..ada yg pernah pigi klinik century animals medical centre di penampang? Okay ka sana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Jackson. Saya pernah pergi sana sekali.... Tetapi saya prefer di tempat lain kerana harga jauh lebih murah dan layanan lebih mesra.

      Padam
  72. Salam Yna!

    Sy mau tanya ba psal kitten sy ni. Dia dari kecil smpai skrg blom pernah kena kadi vaksin. Sktg suda mau masuk 3bulan umur dia. Vaksin apa yg bagus utk dia ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Azrul!

      Masih boleh vaksin lagi. Kucing dewasa pun bole vaksin juga kalau belum pernah buat. Nanti kalau pergi veterinar, doktor terus akan bagi vaksin tu. Kalau x silap namanya Tricat.

      Tapi sebelum vaksin kena pastikan kucing Azrul x ada apa2 sakit. Boleh check dari mata (mata berair atau tidak), pemakanan (kucing kuat makan atau tiada selera) dan lain2 aspek. Untuk cek demam atau tidak, doktor boleh tolong cek melalui suhu badan.

      Padam
  73. Hai Yna.. klinik gov di kepayan tu dorang bole cek ka sakit untuk puppy? puppy sy tiba2 ja tak bole jalan..selera makan pun berkurangan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Boleh juga tu. :-)

      Padam
    2. ok.. Thanks.. :)

      Padam
  74. Hi Yna, kucing saya bru 2 minggu melahirkan anak. 1 ekor hidup 2 mati, ibu kucing kena selsema dan sakit mata.. si anak pun kna sakit mata... mohon nasihat ya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi!

      Untuk sakit mata, boleh guna ubat Terramycin. ada jual di farmasi atau veterinar. Harga dalam RM5. Kalau nak sapu lebih senang, picitkan tiub Terramycin di putik kapas. Lepas tu sapukan di mata kucing yang sakit. Mmg cepat baik.

      Untuk flu, biasanya kucing akan diberikan antibiotik. Antibiotik boleh didapati di klinik veterinar. Kalau kamu tinggal area KK, boleh pergi veterinar government di Kepaya. Di sana boleh beli antibiotik. Kalau tak silap RM1 sebiji. Bagi makan 1/2 pil sehari sahaja kepada ibu kucing. Boleh juga bagi vitamin untuk menaikkan selera makan dan bagi tenang kucing.

      Pemberian ubat boleh mencegah dari berjangkit kepada anak kucing. :-)

      Padam
  75. hai nak tnya bila waktu sesuai nak bagi kucing makan ubat cacing, vitamin dan antibiotics?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi, Kalau pergi veterinary untuk vaksin... biasanya kucing akan diberi makan ubat cacing terlebih dahulu sebelum di vaksin. Ubat cacing akan diberi sama ada bentui syrup atau tablet.

      Antibiotik diberi kepada kucing apabila kucing sakit sahaja. Antibiotik juga boleh diberi sekali dengan vitamin ketika kucing sakit. Jika kucing tiada selera makan juga diberi makan vitamin. Kucing stress juga diberikan vitamin.

      Jika terdapat tanda2 kucing bercacing, bawa segera ke veterinar. Tapi kalau saya... bagi sendiri di rumah pun boleh juga. :-) Ubat cacing boleh start diberi kepada anak kucing yang berumur 1 bulan ke atas... setiap bulan sehingga berumur 6 bulan. Kucing dewasa boleh diberi ubat cacing setahun sekali.

      Jika kucing muntah2 dan keluar cacing ... atau cacing keluar dari dubur kucing... perlu dirawat segera kerana cacing senang membiak

      Padam
  76. ada beza x ubat vet dari kerajaan dan swasta?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setakat ni saya tengok mcm lebih kurang ja ubatnya. Cuma cara rawatan yg berbeza ckit. Diakui kalau swasta lebih detail cara rawatannya

      Padam
  77. ada beza x ubat vet dr krajaan dan swasta?

    BalasPadam
  78. Hai.... Kucing saya Lala, terjatuh dari tingkat 3. Kaki kanan patah. Hidung mcm tersumbat sebab asyik bersin.. makan pun kurang... Ada nasihat x nak hantar kat mana?? Sangat merisaukan.... mata tetiba juling... huhuhu tolong

    BalasPadam
  79. Hai... saya ada seekor kucing betina terjatuh dari tingkat 3. Kaki kanan patah, hidung mcm tercumbat asyik bersin. makan x lalu.. mata tetiba juling. Nasihatkan kat mana boleh refer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau kes begini, bagus refer terus ke klinik private. Some kes... gov veterinar x dapat rawat dan mereka juga suggest untuk pergi ke pakar veterinar private.

      Padam
    2. Jangan lupa beri kucing minum air glukos sedikit demi sedikit untuk tenaga kucing dan mengelakkan badan kucing kurang air.. Kucing yg sakit memang x lalu makan. Hantarkan terus ke klinik private veterinar.

      Padam
  80. Hi yna, kucing saya baru lepas melahirkan anak tapi ada sesuatu terkeluar x pasti apa tapi bila kami masukkan benda tu terkeluar balik. maybe sebab terlampau kuat meneran. dan sekarang kucing sy tu x mkn dia cuma minum shj. Klau yna tahu brapa ya kos utk rawatan kucing penyakit bgini ni.. ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Sy kurang maklum berapa kos rawatan untuk sakit kucing ini. Tapi boleh ke clinic veterinar untuk pertanyaan lanjut.

      Jika ingin kos yang lebih murah dan rasanya x sampai RM100, bole ke jabatan haiwan kerajaan. (Di area Kepayan). Sepanjang saya menggunakan perkhidmatan klinik haiwan kerajaan, x pernah lagi kena cas sampai RM10. paling mahal pun... kurang dari RM50 (pembedahan kaki kucing yg koyak)

      Padam
  81. as'salam yana, nk minta tlg ne,, sy ada 4 ekor kucing, 1 betina 1 jantan, tp yg jaga smua kucing2 tu mama saya, sbb sy d UIA sambung blajar, tp mama sy x mampu nk jga smua kucing2 tu. jadi sy maw hntar kucing sy yg 1 ne p jabatan haiwan sbb kucing ne sy jumpa, baka parsi, tuan dy buang sbb dy sakit sawan n kurus. kalau ble mnta, nk minta tlg carikan tuan baru, kalau nk ikutkan hati x maw bg sbb sy syg kucing ne tp sy mampu buat apa2 jgk memandangkn sy akan tinggal lama d sini. so yana taw tak mana pusat jabatan haiwan d KK? respond asap.

    BalasPadam
  82. yana taw x mna jabatan haiwan d KK? sbb maw hntr 1 ekor kucing sy p sana. mama sy x mampu jga :(. dulu sy yg jaga, tp memandangkan sy skg tnga study d UIA so xda tlg mama sy jga kucing2 tu. kucing tu sy jmpa, baka parsi, tuan dy buang sbb dy ada pnyakit sawan n kurus, tp memang comel. kalau ble, nk carikan tuan baru, kalau ada yg sudi la, please anyone,, siapa taw jabatan haiwan kk d mna? respond asap please

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Apa kata Miea iklankan di Borneo Catlover Community (group dalam Facebook). https://www.facebook.com/groups/borneocatlovercommunity.bcc/

      Sana ramai peminat kucing dan individu yang sangat nak bela kucing2. Lebih2 lagi kucing Parsi tentu ramai yg mau. Kalau di Jabatan Haiwan... saya kurang pasti dorang bole adopt atau x. Sbb x pernah nampak kucing kena adopt lagi di sana. Kalau di SPCA KK, ya. Tapi mereka pun kekurangan wang untuk adopt kucing2 ini

      Harap membantu

      Padam
    2. Dah iklan kat 'Dunia Kucing' fb page and dah ada yg nk adopt but since they didn't know my place so dorang x Jd ambil. Tp ada cousin yg nk adopt da. Actually x smpai hati pun nk hntr p jabatan haiwan. At least Kalau bgi cousin still can visit Kalau cuti sem. Anyway thanks yana. Love U so much 😘

      Padam
  83. Really2 Good Info & Memuaskan . Thank You ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. cik kat mana saya boleh hantr anak kucing yg berumur lebihkurang 1 bulan sbb maknya mati kena gigit anjing plzz help me

      Padam
  84. hai cik Yna saya nak tanya kat mana boleh hantr anak kucing berumur lebih kurang 1 bln sbb maknya mati kena gigit anjing..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi!

      Saudara/i tinggal kat area mana. Boleh juga saudara/i iklankan dalam Borneo catlover community. sana ramai tu pencinta kucing dan sangat berminat utk adopt ^^

      Padam
  85. Hi Yna, mau tanya...klu kita mau adopt kucing d mana ya? Saya sekarang ni tgh mau cari kucing sbb kucing saya baru mati :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi.

      Terdapat banyak cara untuk adopt kucing. Antaranya ialah:

      -Post di dalam media social tentang keinginan untuk adopt kucing. InShaaAllah rakan2 pasti akan reply komen.

      - Try risik rakan2. Manatau masa datang ke rumah mereka, ada banyak kucing. Boleh minta satu? ^^

      - Cuba cari dalam group pencinta kucing di dalam Facebook, contohnya Borneo Catlover Community, Cats for Adoption dan lain2. Kawan saya salah seorang admin untuk group Cats for Adoption dan akan iklankan sekiranya ada kucing untuk di adopt.

      - Boleh ke laman web The Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA). SPCA adalah animal walfare non profit organization. SPCA bukan sahaja mencegah kezaliman terhadap binatang tetapi kita juga boleh adopt binatang2 ini dari tempat mereka.

      - Yang ni paling senang. Cuba ambil stray cat (di tepi2 pasar, tepi2 jalan, kawasan2 gerai dan restoran) dan jaga kucing tersebut sebaik mungkin. :-) Pasti bahagia.

      Padam
  86. Hii boleh tanya d mana ada klinik yg boleh kembiri kucing yg buka malam selain samc coz samc after 6pm mcm double charge sudah svc diorang...sy mau pergi lepas office hour

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi... ada satu lagi vet di Century Animal tapi buka sampai jam 630PM ja kalau x silap. Bayaran di sana pun boleh tahan juga tu.

      Biasanya kembiri kucing akan kena booking dlu. Contohnya di Veterinar kerajaan di Kepayan kena booking dulu. Kucing tu kena suruh puasa dulu satu hari before operation supaya time kena kasi bius x tercekik makanan :-) Kalau di vet private tidak tau berapa hari booking.

      Padam
  87. Helo..mau tanya blh..mcmna prosedur di jabatan haiwan tu?kalau cek puppy lain harga ka tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hello.. boleh bah.

      Kalau pergi veterinar Kepayan tu.... kalau tidak pernah register... kena register dulu di kaunter depan dekat2 pintu masuk. Lepas tu akan diberikan satu kad kuning. Kad tu akan digunakan setiap kali ke veterinar Kepayan supaya staff senang cari rekod haiwan peliharaan kita.

      Lepas suda register, akan diberi nombor giliran.

      Lepas puppy suda kena cek oleh doktor, doktor akan rekod apa ubat yg diperlukan... atau catat apa2 yg patut dlm satu buku rekod warna kuning (rekod puppy).

      Kita bawa rekod kuning tu ke kaunter bayaran utk buat bayaran. Kaunter tu terletak di bahagian hujung (lagi hujung dari tempat puppy kena cek).

      Kalau ada perlu ambil ubat... bawa rekod kuning tu pergi kaunter ubat dulu. Baru pergi buat bayaran sesudah itu.

      Padam
    2. Utk bayaran... sy tidak pasti berapa cas yg dikenakan utk puppy. Tapi tidak akan mahal punya. Sepanjang sy ke veterinar Kepayan... bayaran paling mahal sy pernah buat tidak lebih RM50. Biasanya dlm lingkungan RM25 ke bawah sahaja

      Padam
  88. Klu bgi ubat cacing yg untuk org, ksi mkn sama kucing.. mujarab juga kah? Sbb sy tiada msa mo bawa p klnik haiwan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tidak pernah try lagi ubat cacing manusia bagi sama kucing. Tapi dos ubat cacing manusia dengan kucing adalah berbeza. Oleh itu, perlu sukatan yang betul untuk bagi. selain daripada klinik haiwan.... biasanya pet shop juga ada jual ubat cacing.

      Padam
  89. Saya mo tanya sikit bolehkah hehe,saya bercita-cita ingin buka klinik haiwan ni tapi saya ada keraguan sedikit nanti x customer yang akan datang,banyak x customer datang tiap hari ke klinik haiwan?

    BalasPadam
  90. Saya mo tanya sikit bolehkah hehe,saya bercita-cita ingin buka klinik haiwan ni tapi saya ada keraguan sedikit nanti x customer yang akan datang,banyak x customer datang tiap hari ke klinik haiwan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh bah.

      Kalau ke klinik haiwan ni mcm ikut musim juga. Pernah sekali sy dtg... sampai 1 jam lebih juga saya berbaris utk bawa masuk kucing bikin rawatan. Tapi pernah juga org x berapa ramai. Kalau di gov punya jabatan haiwan pun mcm tu juga.

      Cuma sekarang sy tengok pet shop makin banyak di area KK. jadi demand tu semakin banyak.

      Yg kekurangan klinik haiwan sekarang ni di area Labuan, dan di luar bandar KK.

      Padam
    2. Ok terima kasih yna :)

      Padam
  91. mahal ka kalau mahu beli ubat titis utk kutu kucing? kucing ni saya adopt sejak bbrp bulan yang lalu since dia tiba2 dtg d rumah. kesian anak kucing 2ekor lahir2 ja kena jamgkit kutu oleh mama kucing.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Ubat titis kutu kucing tengok jenama. Harga ada RM15, RM20, ada yg RM50+. Di kedai petshop biasanya ada jual dan ada yang sesuai untuk anak kucing.

      Selain dari ubat titis, ada juga yang main spray... atau serbuk (serbuk campur dalam besen air, lepas tu mandikan kucing).

      Padam
  92. Salam Yna, sy mau tanya bha, kucing sy skg mcm demam..selera makan tiada..nda aktif sgt..tp liur meleleh tiada plak..mau bawa klinik susah sikit..sbb d kota belud ne pn sy nda tau ada ka teda klinik haiwan..sy paksa dia minum ngn makan juga..tapi utk dia bertahan ne, ada apa2 cara ka bole kasi baik demamnya..td pagi seekor sdh mati..πŸ˜“πŸ˜“mohon pencerahan yna..

    BalasPadam
  93. Hi Lily

    Badan miaw ada rasa panas2 ka Lily? Mimiaw sakit ada byk faktor. Kdg2 d sebabkan bakteria, virus atau mmg demam. Tapi kalau demam... ada sedikit tips utk membantu.

    Mula2 bagi asing dlu miaw yg sakit dgn kucing lain. Cuba rasa badan dia ada rasa panas semacam ka. Kalau panas, try dulu lap sikit kepala dia dgn air. Makan n minum adalah penting utk kucing yg sakit.

    Bagi dia minum air glukos (bagus bagi yg xda perasa). Suap sedikit demi sedikit di mulut dia. Kalau ada syringe lagi bagus sbb senang utk suap. Boleh juga bagi dia makanan dlm bentuk gravy utk alas perut. Kalau Whiskas ada tu jual yg style berkuah punya tu. (Chicken n liver kalau x silap perasanya). Kalau dia x mau makan juga... yg penting minum kena ada. Dia x mau pun, kena paksa juga utk minum.

    Kucing yg demam sebenarnya boleh juga bagi Panadol (walaupun ada yg bagitau x boleh. Takut side effect). Tp dlm keadaan darurat, lebih baik ikhtihar sesuatu kn. Bagi mimiaw Panadol yg kanak2 punya (kalau yg sirap lagi bagus). Sukatan dia jgn byk. 0.5ml pun cukup. Kalau xda yg sirap.... bagi yg tablet pun boleh. Bagi kadar 1/4 sahaja. Utk turunkan panas. Kalau xda juga yg kanak2 pnya panadol... yg org tua punya pun bole juga tp suda belah 1/4 tu... belah lagi dua. (Kiranya mcm 1/6 la tu). Sebenarnya kaedah ni berjaya utk kucing demam sbb sy pernah buat juga dulu. - ini adalah sukatan utk kucing dewasa. Bagi 1x sehari atau ikut keperluan.

    Sediakan tempat yg selesa utk kucing. Bagi dia kotak utk dia tidur. Air bersih kena sntiasa ready n selalu tukar.

    Ada 1 cara lagi iaitu minum air kelapa. Tp sy x pernah lagi try cara ni, cuma ramai rakan2 ckp air kelapa bagus utk kucing sakit sbb ia bertindak utk neutralkan segalanya kembali.

    Saya harap tips ini membantu n kucing Lily cepat sembuh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam..saya ada kucing dia tak dpt membuang air kecil dan besar...apakah sebab..dan kos perubatan nya..

      Padam
    2. Salam. Kebiasaan kucing tidak dapat membuang air kecil kerana batu karang dan untuk air besar mungkin disebabkan sembelit. Pemakanan adalah salah satu sebab kenapa kucing boleh terkena penyakit ini. Contohnya terlalu banyak makan kibbles boleh menyebabkan batu karang dan sembelit. Kucing jantan biasanya akan lebih terkena penyakit ini. Kucing perlu diberi wet food dan air yang banyak bagi mengimbangi penyakit.

      Walaupun begitu, ada jenis kibbles yang baik untuk kucing seperti Royal Canin kerana tiada bahan seperti garam. Tips untuk memilih kibbles yang baik - Kurang garam dan biasanya tak nampak colorful

      Kucing yang tidak boleh buang air kecil dan besar perlu dibawa ke veterinar untuk rawatan. Sentiasa pantau perkembangan kucing dengan melihat najis @ sama ada berdarah, warna apa dan bentuk.

      Untuk kos rawatan yang lebih murah, boleh ke veterinar kerajaan. Saya kurang pasti tentang harga tetapi biasanya kurang dari RM100. Range dalam RM50 atau lebih sedikit. Vet di swasta lebih mahal dan lebih dari RM100 (kos ubat + operation + examination + consultation dan lain2)

      Untuk maklumat lanjut boleh terus menghubungi veterinar terdekat. Harap info ini dapat membantu

      Padam
  94. Terima kasih untuk info yang sangat berguna ini.

    BalasPadam
  95. hi miss Yna, kalau vaksin kan kucing, bagus ka? ada yg ckp ikut antibodi kucing. skarang binggung mau vaksin atau tidak. mohon pencerahan TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Stes. Mohon maaf lambat reply.

      Sebenarnya vaksin kucing ni amat digalakkan bagi mengelakkan kucing mudah terkena penyakit... khususnya virus dan selsema. Malah vaksin membantu mengurangkan jangkitan virus kepada kucing2 lain. (contohnya dalam satu kumpulan - kucing A telah divaksin... kucing B juga divaksin... maka secara x langsung akan protect kucing C yang tidak divaksin)

      Walaupun begitu, jika hendak vaksin kucing perlu dipastikan miaw tu x demam atau mengalami sebarang penyakit. Jika kucing yang tengah sakit disuntik vaksin akan membawa maut. Perlu cek dengan doktor terlebih dahulu sama ada kucing tu ada demam ke... bercacing, kurang selera makan etc.

      Selepas kucing divaksin, kucing juga tak boleh terkena air selama 3 hari.

      Padam
  96. Hi ms Yna, terima kasih atas penjelasanya, sanggat2 membantu. ^_______^

    BalasPadam

Terima kasih!