Jumaat, 1 Jun 2012

Jumpa Specialist ENT di Kota Kinabalu

Masalah hidung tersumbat yang saya alami selama 4 tahun pada mulanya amat teruk. Setiap pagi saya akan bersin, hidung gatal, sakit kepala dan susah nak tidur (hidung tersumbat) dan hilang deria rasa. Sangat terseksa. Saya hanya diberikan "nasal spray" untuk mengurangkan simptom.

Saya telah berjumpa dengan pakar Ear, Nose & Throat (ENT) di Poliklinik UMS, King Fisher, Kota Kinabalu, Sabah.

Kepada anda yang mempunyai masalah ENT dan berhasrat untuk mendapatkan rawatan di Poliklinik UMS di King Fisher, ini adalah stepnya (bayaran tertera adalah untuk pesakit warganegara) :

1. Kena jumpa doktor perubatan biasanya terlebih dahulu. 1st time registration / consultation RM20.

2. Next visit (kalau perlu) kena bayar RM5 sahaja.

3. Sekiranya teruk dan ingin buat appointment berjumpa pakar ENT... specialist registration / consultation RM30.

4. Next visit untuk specialist treatment RM10 sahaja.

Untuk maklumat lanjut berkenaan waktu operasi klinik.... boleh layari laman web Fakulti Perubatan, Sains dan Kesihatan UMS.

Page ini telah dikemaskini pada 09 Oktober 2017.

19 ulasan:

  1. hai sis blh tumpang tanya Poliklinik UMS, King Fisher, Riverside, Kota Kinabalu tu dekat dgn bangunan mn ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi! Terletak x jauh dari Poliklinik Permai. Di belakang nya.

      Padam
  2. hai sis blh tumpang tanya Poliklinik UMS, King Fisher, Riverside, Kota Kinabalu tu dekat dgn bangunan mn ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Bangunan Poliklinik UMS satu tempat dengan poliklinik Permai. Tapi poliklinik permai dekat jalanraya. Yg poliklinik UMS ni tengah ckit lokasinya.

      Padam
  3. As salam.maaf.bleh sy tahu brp byrn untuk bjmpa pkr ent di poliklinik ums ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam... sebelum berjumpa dgn pakar ENT kena jumpa doktor biasa terlebih dahulu. 1st time register RM20. Kalau dah pernah register hanya bayar RM5 sahaja.

      Sekiranya nak buat appoinment dengan pakar juga, kena bayar RM30 kalau 1st time. Next visit hanya bayar RM10 sahaja.

      Harap membantu :-)

      Padam
  4. Slm . jadi mcmna lps jumpa doktor pakar sembuh x .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam. Sepatutnya kena pergi beberapa kali. Jawapannya x sembuh sbb sy pergi 1 kali sahaja. -_- tapi doktor tu memang ada bagi ubat dan sepanjang makan ubat tu, ada kurang skit penyakit. Dah habis ubat, penyakit datang lagi. cuma skrg x berapa teruk dah mcm dulu. Kena kawal pemakanan dan persekitaran

      Padam
  5. Blh dpt kn rawatan jika ada serangga masuk ke dalam telinga?

    BalasPadam
  6. Blh tanya.klinik tu dpt membantu bg kes serangga masuk ke dlm telinga?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Untuk kes masuk serangga di telinga boleh berjumpa doktor biasa juga. Tapi kalau perlukan rawatan lanjut contohnya ada kes kronik selepas terkena serangga tu... boleh jumpa ENT

      Padam
  7. Ada contact number ka tu ?
    Yg bukan ums staff or student blh pergika?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Ada.
      Tel : 088-435281 / 435317 Fax : 088-435344

      Yang bukan staff UMS atau student pun boleh pergi. Terbuka kepada public

      Padam
  8. Saudari dlm kes sakit telinga jankitan kulat cmna ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Untuk kes sakit telinga jangkitan kulat boleh refer kepada doktor biasa terlebih dahulu. Doktor tersebut akan bagi suggestion untuk anda berjumpa ENT berdekatan sekiranya penyakit yang dialami mencapai tahap kronik.

      Padam
  9. Your post is amazing.... Thanx for sharing your knowledge with us ... ENT Specialist in Hameed Latif Hospital Lahore

    BalasPadam
  10. Hi. Kalo tercekik tulang ikan, di poliklinik ums dapat membantu mengeluarkan ka tu? Berapa bayaran?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi. Untuk kes seperti ini boleh ke klinik biasa terlebih dahulu. Doktor akan bagi recommendation sekiranya perlu ke specialist. ^^

      Padam

Terima kasih!