Jumaat, 30 Disember 2011

Sailormoon the Movie versi Mat Salleh


Ini la ceta Sailormoon versi orang putih. Grafik dan efek sangat menarik. Saya dah tengok melalui YouTube dan memang nak tau sambungan ceta ni lagi. ^^ tak sabar rasanya.

Ok, untuk mengetahui mengenai versi Sailormoon ni dengan lebih lanjut lagi, sila layari:



Khamis, 24 November 2011

3rd ICORM 2011 - Health Transformation in Challenging Economies : My Perspective























Pada 22hb-24hb November 2011, Sekolah Perubatan UMS mengadakan persidangan antarabangsa "3rd International Conference on Rural Medicine (ICORM) 2011" di Le Meridien Hotel Kota Kinabalu. Kali ni temanya adalah "Health Transformation in Challenging Economies".

Ini adalah antara gambar kenangan semasa persidangan berlangsung.  Selama 10 bulan kami bertungkus lumus, akhirnya membuahkan hasil. Nak kata penat memang penat, tapi seronok masa buat kerja tu. Lagipun ini adalah antara satu pengalaman besar kepada kami. Dan mesti la kami akan simpan semua memori masa persidangan ini. Mantan Dekan pun begitu gembira sebab persidangan ini mendapat sambutan, pujian dan sukses. Memang itu la yang kami semua harapkan.

Speaker terdiri Dato', Professor dan Dr. Ada yang hadir daripada Northern Ontario - Canada, India, Brunei, Korea, Myanmar dan juga Malaysia.


Masa hari pertama persidangan, malam tu ada majlis makan malam. So semua orang mesti pakai cantik-cantik sebab YB Datuk Masidi Manjun, Datuk VC, Dekan dan Chairman ICORM hadir dalam majlis tu.

Apa-apa pun, good job! ICORM committee! Kita dah menjayakan persidangan ini!

Adakah 2 tahun akan datang..... 4th ICORM 2013 akan tiba? Kita tunggu dan lihat.

Selasa, 15 November 2011

Cendawan Tiram di Tepi Rumah

Mum ada mengikuti kursus penanaman cendawan. Penganjur pun bagi la satu beg benih cendawan untuk setiap peserta kursus. Konon dah tau macam mana nak tanam cendawan, tapi malangnya dah beberapa bulan, tak hidup juga cendawan tu. Last-last mum dah boring dan dipotongnya kecil-kecil beg tu buat baja orkid.

Tiba-tiba..... tumbuh la pula cendawan tu. Ajaib! Best juga tengok coz comel-comel.

Nak bagi petua ni. Kata orang, kalau tanam cendawan, kita tak boleh bising. Nanti cendawan tak tumbuh. Pas tu, jangan bagi orang ramai sangat melawat rumah cendawan. Nanti lepas musim menuai, dah tu dia tak  tumbuh lagi la tu.

Tak tau betul atau tak, tapi yang pastinya cendawan-cendawan saya ni dah jadi kecut esoknya. Bukan sebab dah tua, yang kecil pun tiba-tiba mengecut. Ganjil...Nak cakap kurang air n lembap, bukan juga. o_0 Mungkin betul la petua tu.

P/S - Cendawan adalah fungus dan tak boleh kena air liur (bersifat asid). o_0

Khamis, 27 Oktober 2011

Selamat Pengantin Baharu Zira & Along



Jika namanya jodoh, memang lepas tu akan bersama juga ^^

Ok! Selamat pengantin baharu kepada Zira & Along. Antara teman saya masa belajar dulu (Zira, Lea, Zetty, Akie).... Zira kahwin dulu! Yeah! Lepas ni giliran siapa pula ya? Rasanya Zetty kot coz 30hb Oktober dah nak bertunangkan?

Berbalik kepada cerita. Sedikit sebanyak pasal mereka. Zira & Along dah lama kenal. Kalau dulu masa belajar pun saya boleh nampak la mereka berdua ni mesra. Hehehe.... Mereka memang sweet sangat!

Zira ni jenis manja tapi pandai jadi garang juga! Kat dalam kelas dulu kira pelajar yang pandai dan yang paling best, dia jenis supporting. Along pula....dia jenis yang baik dan tak marah-marah. Orangnya low profile. Betul ek Zira?

Mereka selamat diijab kabulkan pada 21hb Oktober 2011. Walaupun saya tak dapat hadir ke majlis perkahwinan mereka (urusan kerja), tapi wish dan hadiah tetap ada. Huhu. Malangnya kenapa hadiah tu tak sampai?! Pos Malaysia mohon beri keterangan.

Ok Zira & Along! Semoga berbahagia hingga ke anak cucu!

P/S - Gambar credit to Zira